Fietsen en wandelen in het Ahrdal

Fietsen en wandelen in het Ahrdal Wie wil er niet voor weinig geld op vakantie? In een mooie omgeving waar je lekker kunt eten en drinken. Waar je kunt wandelen en fietsen. En ook nog eens niet ver van huis. Ideaal voor een korte vakantie of een lang weekend!

Het Ahrdal

Het Ahrdal is een lieflijk dal in het westen van Duitsland. Het ligt iets ten zuiden van Aken en Keulen. De rivier de Ahr slingert zich vanaf de bron via Altenahr en Bad Neuenahr- Ahrweiler naar het oosten en mondt bij Remagen uit in de Rijn. Omdat het dal van de Ahr van west naar oost loopt ligt het heel beschut. Daardoor is de temperatuur er in het voorjaar al vroeg erg aangenaam. Het is een ideale bestemming voor een korte vakantie vanuit Nederland.

Veilig fietsen zonder veel inspanning

Voor recreatieve fietsers is het Arhdal een heerlijke plek om naar toe te gaan. Vooral mensen die niet van pittige hellingen houden zullen er hun hart ophalen. Door het dal is een fietspad aangelegd vlak langs het riviertje. Deze route is uitstekend bewegwijzerd. Ook is er goed op de veiligheid gelet. Automobilisten worden gewaarschuwd wanneer het fietspad de autoweg kruist. Het fietsen is dus ook een prima activiteit om met kinderen te ondernemen. Op veel plaatsen langs de route zijn picknicktafels en uitrustbanken te vinden. In de dorpjes langs de route is vaak een (schoon!) openbaar toilet te vinden. Bovendien rijdt door het hele dal de Ahrbaan. In elk plaatsje langs de route is een station. Met fiets en al kunnen fietsers instappen en zich terug laten rijden.

Mountainbiken

Behalve de vlakke fietsroute langs de rivier zijn er ook routes uitgezet in de heuvels. Hier kunnen meer geoefende mountainbikers aan hun trekken komen. Ook deze fietspaden worden prima aangegeven. Eenmaal boven op de heuvels staan hen meerdere prachtige uitzichten over het romantische Ahrdal te wachten.

Wandelen langs de rode wijn route

Door de heuvels boven de rivier loopt de beroemde ‘Rotwein’ wandelroute, goed bewegwijzerd door witte bordjes met daarop een rode druiventros. Dat hier rode wijn vandaan komt is bijzonder. Het westen van Duitsland is meer bekend door de witte wijnen. Deze speciale Rotwein kan hier gemaakt worden door het milde klimaat dat in het Ahrdal heerst.
Voor wandelaars die liever beneden blijven is langs de rivier een minder intensieve wandelroute uitgezet.

Romantische steden

Fietsend of wandelend komt men verschillende romantische steden tegen met schilderachtige straatjes vol historische vakwerkhuizen. In de heuvels staan meerdere burchtruïnes. Ook zijn er Romeinse resten te bezichtigen. Zo is een Romeinse villa aangetroffen bij de aanleg van een nieuwe weg langs Bad Neuenahr-Ahrweiler. De resten van deze villa zijn blootgelegd en zeer de moeite waard om te bezoeken. ( ma. gesloten). Het ‘Museum Roemervilla’ ligt vlak langs de nieuwe weg, die er een stukje voor is omgelegd.

Voordelig overnachten

Er zijn veel mogelijkheden om te overnachten. Hotels staan er genoeg. Voordeliger is het om een ‘Zimmer’ te nemen bij particulieren. Gewoon Privatzimmer met de naam van de stad erbij googelen en je vindt meerdere betaalbare adressen, kompleet met een heerlijk ontbijt!

Niet ver van huis

En dan de afstand. Vanuit Utrecht rijdt je er in een kleine drie uur heen. De route gaat over Keulen en vanaf daar nog een klein stukje naar het zuiden. Veel plezier in het Ahrdal!
© 2012 - 2024 Annamaria, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eifel: bezoek Ahrweiler en Bad Neuenahr in het AhrdalEifel: bezoek Ahrweiler en Bad Neuenahr in het AhrdalHet Ahrdal is het gebied rond de rivier de Ahr. Naast de Ahr kan je gaan fietsen en genieten van de vele wijngaarden. De…
Fietsen in Zeeuws-VlaanderenFietsen in Zeeuws-VlaanderenFietsen in Zeeuws-Vlaanderen is heerlijk. Er zijn veel fietspaden en het verkeer is rustig. Een snelweg kom je niet tege…
Start to Bike: Begin met fietsenStart to Bike: Begin met fietsenDat Nederlanders en Vlamingen een fietsvolk zijn is algemeen bekend. Fietsen zit ons in het bloed. Zou jij ook graag je…
Vakantie - één jaar sparen voor twee weken plezierVakantie - één jaar sparen voor twee weken plezierEen vakantie kunt u zo duur maken als u zelf wenst. Twee weken op vakantie in het hoogseizoen is echter kostbaar. Sommig…
Annamaria (3 artikelen)
Laatste update: 05-05-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.