Vulkaaneifel: fietsen op de Eifel-Schiefer-Radweg

Vulkaaneifel: fietsen op de Eifel-Schiefer-Radweg Wie graag eens op de fiets springt tijdens zijn vakantie, kan in de Vulkaaneifel op pad op de Eifel-Schiefer-Radweg. Deze negentwintig kilometer lange fietstocht voert je door heel wat kleine Duitse dorpjes waar het wel lijkt of de tijd heeft stilgestaan. De start ligt bij de stad Kaisersesch en voert door Masburg, Hauroth, Kalenborn, Bermel, Monreal en Urmersbach. Wie wil kan er nog een stukje van tien kilometer aanbreien en naar Roes rijden.
Legenda
A. Kaisersesch
B. Masburg
C. Hauroth
D. Kalenborn
E. Bermel
F. Monreal
G. Urmersbach
H. Kaisersesch - Römerturm
I. Hambuch
J. Zettingen
K. Kaifenheim
L. Brachtendorf
M. Roes


Eifel-Schiefer-Radweg

Voor wie houdt van een rustige fietstocht langs mooie landschappen en schilderachtige dorpen, is de Eifel-Schiefer-Radweg een droomroute. Je vindt de Eifel-Schiefer-Radweg in de Duitse Vulkaaneifel. Start en aankomst liggen bij de stad Kaisersesch. Deze stad ligt op 15 kilometer ten zuiden van Mayen en op zo'n 20 kilometer ten westen van Cochem aan de Moezel. De Eifel-Schiefer-Radweg is een fietstocht van zo'n 29 kilometer lang. Geoefende fietsers doen hier zo'n drie uur over. Wie langzaam fietst, regelmatig afstapt om van het landschap te genieten of om foto's te nemen, zal er iets langer over doen. Het landschap is heuvelachtig en je zal op sommige punten stevig moeten doortrappen om boven te raken. Omdat de fietstocht niet te lang is, is hij toch goed te doen voor iedereen. Wie na deze fietstocht nog fut heeft, kan daarna nog een verlenging van tien kilometer fietsen. Deze bijkomende fietstocht brengt je naar Roes.

Fietsen in Schieferland

De Eifel-Schiefer-fietstocht dankt zijn naam aan de Schiefer, de leisteen. De streek rond Kaiseresch is Schieferland. In deze streek werd vroeger heel wat leisteen gewonnen. Nu wordt leisteen vooral gebruikt voor het maken van decoratieve voorwerpen, zoals onderleggers en decoratieve hartjes om op te hangen. Maar er worden ook nog steeds daken van leisteen gelegd en op sommige huizen is de zijgevel prachtig versierd aan de hand van leisteen. Wie op pad gaat in de streek, vindt overal leisteen. In de rivieren, bij rotswanden, in het bos. Je kan deze leisteen mee naar huis nemen en zelf creatief te werk gaan door er mooie schilderijtjes op te maken. In de buurt is er ook de Moselschieferstrasse, een autotocht waarin de leisteen ook centraal staat.

Verloop Eifel-Schiefer-Radweg

De Eifel-Schiefer-Radweg loopt in principe van Kaisersesch naar Kaisersesch.(Op het plannetje hierboven van A tot H). Maar aangezien het een lus is, kan je beginnen waar je wil.

Kaisersesch

Kaisersesch is omschreven als "Die kleine Stadt die alles hat". Je kan er inderdaad van alles. Je kan er gaan winkelen, je kan er aan sight seeing doen, je kan er heerlijk wandelen in de buurt en je kan er gaan eten of drinken. Op de Postplatz met het grappige standbeeld van een voormalige postbode te paard heb je heel wat tavernes en ook een ijssalon. Van hieruit heb je een mooi zicht op de kerk met de scheve toren uit … jawel leisteen natuurlijk! Door zijn gunstige ligging op de as Koblenz - Trier was deze stad reeds erg in trek bij de Kelten en de Romeinen. Je vindt er dus heel wat restanten van beide culturen. Op de hoek van de Bahnhofstrasse en de Pommerbachstrasse vind je een huis met op de zijgevel een afbeelding gemaakt uit leistenen. Deze gevel is een van de mooiste leisteengevels van heel Duitsland. En de Eifel-Schiefer-Radweg loopt langs Kaisersesch. Hij voert je langs de Bahnhof, de Pfarrkirche met de scheve toren, de Waldkapelle, de Gustav-Adolf-Kapelle en de Alter Turm.

Masburg

In Masburg, een dorp op de top van een berg, vind je de St. Laurentius Pfarrkirche. Andere bezienswaardigheid is de Klokkentoren, gewijd aan de familie Miesen die klokken goten van 1773 tot 1819.

Hauroth

Na Masburg volgt Hauroth. Ook dit dorp behoorde vroeger toe aan de Graven von Virneburg.

Kalenborn

Kalenborn is een klein dorp dat administratief van Kaisersesch afhangt. Zoals vele dorpjes in de buurt behoorden Kalenborn en buurgemeente Eppenberg vroeger toe aan de Graven van Virneburg. Op het dorpsplein van Kalenborn zie je het gemeentehuis met daarnaast de brandweer. Maar de grootste bezienswaardigheid is hier de Dicke Eiche met het kapelletje. Zoals de naam het zelf zegt, is de Dicke Eiche een eik. In deze streek zijn eiken zeldzaam. Men ziet hier meer naaldbomen. De stamomtrek van deze boom is zo'n 533 cm en daarmee is het een van de omvangrijkste bomen uit Rhijnland-Pfalz. Deze eik zou daarenboven nog stammen uit de tijd van Colombus. We spreken dan eind 15de eeuw. Niet verwonderlijk dat de inwoners van Kalenborn er trots op zijn en er alles aan doen om hem te behouden. In 2015 sloeg de bliksem in op de eik maar de inwoners van Kalenborn lieten hun boom niet stikken en organiseerden een feest. De opbrengst van het feest diende om de boomchirurg te betalen. Nu is de boom terug in orde. Een schitterende rustplaats op de fietstocht. Lekker genieten van een prachtig uitzicht over de streek. Voor een natje of een droogje moet je wel zelf zorgen.

Bermel
Bermel ligt een eindje verderop en is een dorp dat tegen de rotswand is opgebouwd. In de streek wordt verteld dat een Nederlandse firma deze berg wou opkopen om het gesteente te gebruiken om de Nederlandse dijken op te hogen. Maar de Eifelaars zijn niet gek! En dus bleef de berg van Bermel mooi staan. In Bermel kan je een mooi Traumpfad lopen dat je tot de top van de oude vulkaan brengt. Hier heb je een mooi uitzicht over de streek! Verder vind je in Bermel een Heimatmuseum waar een aantal artefacten uit de Romeinse tijd te bezichtigen zijn. De muren van een voormalig Romeins badhuis werden uitgegraven en het beeldje van de godin Fortuna dat hier werd gevonden kan je nu gaan bekijken in het Rheinischen Landesmuseum in Bonn. Rond de vroegere basaltbrug in Hochbermel (570 m) is nu een Naturschutzgebied aangelegd. Hierin kan je verschillende amfibieën spotten.

Monreal

Na Bermel kom je in Monreal, een schilderachtig dorpje aan de Elz. Een beetje Monschau in het klein. Vakwerkhuizen, een klatterende rivier, een mooie kerk, een heiligenbeeld, een aantal oude bruggen en twee burchten op een berg. Wat wil een mens nog meer! Hier kan je ook terugkomen voor het Monrealer Ritterschlag Traumpfad, een pittige wandeling van zo'n 13 kilometer. Wie even wil verpozen, kan in Monreal terecht voor een natje en een droogje. Er zijn een drietal eetgelegenheden, van Flammenkuchen tot gewoon een tasje koffie met gebak. De Radweg voert je door het dorp en langs de sportplaats.

Augstmühle

De Augstmühle vind je halverwege tussen Monreal en Heunenhof. Geregeld zijn er kunsttentoonstellingen in de Augstmühle. Weeral een reden om even van de fiets te stappen.

Heunenhof

Heunenhof ligt in het Thürelztal en is een omgeving van weilanden en bossen. Heunenhof werd reeds in 1331 vermeld. Het is wel niet geweten of het om een of om meerdere hoven ging. Je zou kunnen denken dat heunen iets met hoenderen te maken heeft. Niets is minder waar. Heunen verwijst immers naar de bergflank waartegen het gehucht werd gebouwd. Het ligt op 4 kilometer van Bermel maar aangezien het daarvan gescheiden is door de Heunen, de berg, is het Heunenhof meer gericht op Monreal, dat ook 4 kilometer hiervandaan is maar makkelijker bereikbaar. Het gehucht bestaat uit acht huizen en een kapel. Tijdens de Middeleeuwen was dit gehucht ook een doorgangsplaats voor de pelgrims die naar Compostela gingen. Zij kwamen van Mayen en kwamen in Heunenhof voorbij wanneer ze op weg waren naar Klooster Maria Martental. Een basaltstijl aan het Heunenhof herinnert nog aan deze vervlogen tijden.

Obermühle

Daarna volgt nog een molen, de Obermühle.

Urmersbach

Urmersbach is een dorp dat grotendeels in de vallei ligt. Grootste bezienswaardigheid hier is de Pfarrkirche St. Andreas. Na Urmersbach, waar je parallel met het spoor fietst, gaat het terug richting Kaisersesch.

Extra ommetje of extra fietstocht

Wie nog niet moe is, kan nog een ommetje van tien extra kilometer maken. Wie het na de lange lus voor bekeken houdt, kan deze kleine fietstocht op een andere dag doen. Dit stukje van de fietstocht gaat door een licht glooiend landschap, wat hem ook geschikt maakt voor kinderen. Je doet er ongeveer een uur over. Je kan het verloop op het bovenstaande kaartje volgen van H tot M. Je komt achtereenvolgens langs de Römerturm (Romeinse uitkijktoren) op de berg bij Kaisersesch, langs het dorpje Hambuch, langs Zettingen, Kaifenheim en Brachtendorf om uiteindelijk aan te komen bij de Schwanekirche bei Roes.

Veel plezier en geniet vooral van het uitzicht, de gezonde lucht en de vriendelijke mensen!
© 2015 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vulkaaneifel: de geschiedenis van de leisteen achternaVulkaaneifel: de geschiedenis van de leisteen achternaDe streek van Kaisersesch in de Vulkaaneifel is de streek van de leisteen. Schiefer zoals ze het in het Duits noemen. Je…
Vulkaaneifel: de MoselschieferstrasseVulkaaneifel: de MoselschieferstrasseDe Moselschieferstrasse is een lusvormige route van zo'n 110 kilometer door de Vulkaaneifel en naast de Moezel. Je kan d…
Vulkaaneifel: Traumpfad Hochbermel in BermelVulkaaneifel: Traumpfad Hochbermel in BermelIn het kleine Duitse dorpje Bermel start één van de vele Traumpfaden van de Vulkaaneifel. Een prachtige wandeling via be…
Vulkaaneifel: het schilderachtige dorpje MonrealVulkaaneifel: het schilderachtige dorpje MonrealMonreal in het Elztal, in de Duitse Vulkaaneifel. Het mooiste dorp van de Eifel, een titel die het dorp al meerdere kere…

Indonesië, Pangandaran: Hostels, restaurants en activiteitenPangandaran is een leuk klein kustplaatsje op Java in Indonesië. Dit dorpje wordt de laatste jaren steeds populairder bi…
Isla Mujeres, Paradijslijk vrouweneiland in MexicoIsla mujeres is een langgerekt eiland in de Caraïbische Zee dat ligt voor de Mexicaanse toeristenstad Cancun. Het eiland…
Bronnen en referenties
  • www.kaisersesch.de (op 20.05.2015)
  • Magazine Region im Blick 02/04/2015 - Ausgabe 14/2015
  • http://www.vordereifel.eu/html./cs_6654.html
  • http://www.eifel.com/bermel
  • http://de.wikipedia.org/wiki/Bermel
  • http://de.wikipedia.org/wiki/Urmersbach
  • http://www.heunenhof.de/
  • http://www.masburg.de
  • http://www.schieferverein.de/
  • http://de.wikipedia.org/wiki/Hauroth
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 23-09-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.