Isla Mujeres, Paradijslijk vrouweneiland in Mexico

Isla mujeres is een langgerekt eiland in de Caraïbische Zee dat ligt voor de Mexicaanse toeristenstad Cancun. Het eiland is zeven kilometer lang en op zijn hoogst maar een paar honderd meter breed. Het breedste punt is 650 meter. Op het eiland wonen ruim 11.000 Mexicanen maar een veelvoud van dit aantal gaat er jaarlijks op vakantie. Isla mujeres is een eiland wat je kan aandoen tijdens een dagtrip maar je kunt er ook een paar dagen in een hotel vertoeven. Er zijn zowel goedkope hotels en hostels als peperdure hotels op Isla Mujeres. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Wapen van Isla Mujeres / Bron: Gobierno del Estado de Quintana Roo, Wikimedia Commons (Publiek domein)Wapen van Isla Mujeres / Bron: Gobierno del Estado de Quintana Roo, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Inhoud:


Isla mujeres is bereikbaar vanaf de haven van Cancun.

Cancun is een stad met voornamelijk hotels. Het hotelgedeelte van de stad heeft mooie stranden en is zeer toeristisch. Via de internationale luchthaven van Cancun kun je eenvoudig dit deel van Mexico bereiken. Vanuit Amsterdam gaan er vluchten met ArkeFly naar Cancun. Cancun ligt op het schiereiland Yucatan. Voor veel Canadezen en Amerikanen is Cancun de eerste plaats in de tropen die ze bezoeken. Amerikanen worden in Mexico gringo´s genoemd. Tijdens de tweede burgeroorlog betraden veel Amerikanen Mexico, terwijl ze als herkenningsteken een groene vlag droegen. De Mexicanen hadden dat liever niet en zeiden tegen hen :´Green, go!´. Dat werd al snel verbasterd tot ´gringo´. Op deze manier is de betiteling gringo voor de Amerikaan in gebruik geraakt.

Oude afbeelding vande tempel van Ixchel / Bron: Alice Dixon Le Plongeon (1851–1910), Wikimedia Commons (Publiek domein)Oude afbeelding vande tempel van Ixchel / Bron: Alice Dixon Le Plongeon (1851–1910), Wikimedia Commons (Publiek domein)

De Maya´s

Letterlijk vertaald betekent isla Mujeres ´vrouweneiland´. De Spanjaarden noemden het Isla Mujeres omdat ze hier veel afbeeldingen van vrouwen aantroffen. De Maya´s zagen Isla Mujeres als een eiland gewijd aan de godin Ixchel. Op het eiland staat een aan Ixchel gewijde tempel die helaas door een orkaan begin 21e eeuw gedeeltelijk verwoest is. Je kunt daar naartoe gaan in een golfkarretje, op de fiets of met een taxi. Aan de voet van de tempel is een klein veldje met kunstwerken aangelegd. Deze kunstwerken zijn soms al aan het vergaan door roest omdat ze altijd in aanraking staan met vochtige zeewind. Via een trap vanuit de kunstwerkentuin kun je tot dichtbij zee komen. Pas wel een beetje op want de golven kunnen over het pad heen slaan. De Maya-tempel staat op een terrein waar een restaurant is gevestigd. Overigens is elke prijs op deze plek een stukje hoger dan in het stadje Las Colonias waar je doorheen moet om er te komen. De bebouwing buiten de havenstad van Isla Mujeres worden Las Colonias genoemd. In Las Colonias wonen uitsluitend Mexicanen terwijl in het centrum Mexicanen en mensen uit het buitenland door elkaar wonen.

Bereikbaarheid haven

Vanaf de haven van Cancun kun je eenvoudig, goedkoop en snel met de ferry naar Isla Mujeres reizen. Er rijden taxi´s en bussen op de haven vanaf het busstation ADO, mocht je daar vandaan komen. Met de ADO kun je heel Mexico doorreizen. Veel toeristen nemen de ADO vanaf de luchthaven van Cancun naar de stad zelf.

De ferry

In 2015 kost een ferrytocht naar het eiland 9 euro. Voor deze prijs kun je heen en weer varen. Dat is vrij goedkoop. De ferry gaat om het half uur. Je hoeft dus nooit lang te wachten. De ferry is in feite een katamaran en scheert daarom snel over het zeewater heen. De reis wordt soms veraangenaamd door een muzikant die net de tijd heeft om drie liedjes te spelen op zijn gitaar. Er zijn genoeg banken en stoelen voor de wachtenden. Ook is er een gratis openbaar toilet en is er een barretje war je heerlijke guacamole kunt kopen en een limonade kunt drinken. Overigens vinden de Mexicanen het bijzonder vreemd dat wij fabrieksbrouwsels in de vorm van frisdranken zoals cola, fanta en sprite limonade noemen. Voor een Mexicaan is een limonade een vers geperste citroen met gewoon water of mineraalwater.. Hieraan wordt standaard suiker toegevoegd maar je kunt om een versie zonder suiker vragen.

Playa del norte / Bron: Marrovi, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)Playa del norte / Bron: Marrovi, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)

De stranden

Isla Mujeres is een lang en smal eiland. Dat betekent dat er erg veel strand is. Het strand is vooral gelegen aan de noordkant, of het Playa del Norte de kant die naar het vasteland uitkijkt. Op dit strand staan regelmatig palmbomen. Het is aan te raden om ergens in de schaduw te liggen want de tropenzon kan erg heet zijn. Het zeewater is heerlijk warm en toch verkoelend. Het mooie strand begint op het noordelijkste puntje van Isla Mujeres. Daat is een kleine baai waar je rustig kunt zwemmen. De zee blijft hier erg lang ondiep en dat maakt het in combinatie met de piepkleine golfjes een rustige zee. Let er wel op dat je aan het strand niks waardevols meeneemt. Etr zijn dieven actief en de vier soorten politie die op Isla Mujeres rondwandelen doet helemaal niets als er een diefstal is. Je kunt alleen aangifte doen en een deel van de waarde terug krijgen via een reisverzekering.

Strandtenten

Aan de stranden zijn diverse strandtenten. Deze serveren allerlei soorten cocktails. Men serveert ook heerlijke alcoholvrije dranken zoals limonade en agua tamarinda een drank gemaakt van verse tamarinde water en optioneel suiker. In vele strandtenten kun je iets eten. Er worden voornamelijk vismaaltijden geserveerd.

Koraalstranden

Heel anders is de aanblik van de zee aan de zuid of zuidwest kant van isla Mujeres. Aan de zuidkant zijn er enklele kleine rustige stranden maar het is overwegend koraalrots waartussen planten groeien. De golven zijn er een stuk hoger en slaan stuk op de koraalrotsen. Sommige stukken strand blijven hier dagenlang onbezwembaar, wat te zien is aan de rode vlag, terwijl aan de andere kant van het eiland iedereen in zee duikt. Op zich is de begroeiing tussen de koraalrotsen erg mooi maar de meeste mensen komen op Isla Mujeres voor de legio strandtenten die zich aan de noord of noordwest kant bevinden. ´s Avonds kun je daar de zon achter de kustlijn van het vasteland van Mexico zien zakken.

Bron: Manfredwinslow, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Manfredwinslow, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Schildpadden bekijken op Isla Mujeres? Het kan!

Excursies op Isla Mujeres

Rond Isla Mujeres zijn allerlei koraalriffen. Je kunt snorkel- en duiktours doen om deze riffen en hun bewoners beter te bekijken. Onder andere de schildpadden zijn spectaculair om te zien. In sommige seizoenen kun je ook walvissen zien. Een kunstenaar heeft een ondergronds museum ingericht met allerlei installaties, sculpturen en opstellingen van beelden. Op straat worden er al allerlei tours aangeboden. Op dit eiland kun je eveneens een tour boeken naar de bekende Maya Piramide Chichen Itza.

Vervoersmiddelen te huur

Isla Mujeres is niet groot. In principe zou je het hele eiland kunnen belopen, ware het niet dat de temperatuur daartoe weinig aanlokt. De meeste mensen huren echter een golfkarretje om het eiland af te struinen. Nergens zie je zoveel golfkarretjes als hier. Omdat de karretjes open zijn vang je veel verkoelende wind als je erin rijdt. Je kunt ook scooters en fietsen huren. Een golfkarretje voor een dag huren kost tussen de 35 en 40 euro en een fiets voor een dag huren kost ongeveer 9 a 10 euro. Deze prijzen zijn van 2015. Bedenk wel dat het eiland niet echt groot is. In een paar uur heb je het hele eiland rond gefietst. De golfkarretjes rijden helaas niet elektrisch. Dat betekent dat het in een drukke straat een enorm lawaai is aan benzinemotortjes omdat de golfkarretjes slechte geluidsisolatie rond de motoren hebben.

Souvenirs

Het eilandje kent een stadje genaamd Isla Mujeres. Dit stadje staat vooral bol van het uitgaansleven. Er zijn vele restaurants, disco´s en souvenirswinkels. Als je op zoek bent naar goedkope souvenirs, kun je beter een middagje in Cancun shoppen. Dat kan vele tientallen euro´s schelen. Rond het ADO busstation in Cancun is een winkelcentrum waar je relatief goedkoop kunt winkelen in de souvenirswinkels. Veel gevraagde items zijn rugtassen met Maya-motief, hangmatten en kleden met afbeeldingen van Maya-piramiden. In Yucatan kun je in elke souvenirwinkel afdingen. Vanaf het ADO-busstation kun je naar de luchthaven of naar een andere plek in Mexico zoals het nabij gelegen Playa del Carmen.
© 2015 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cancún, party en cultuurCancún, party en cultuurEen stadje dat ruim een halve eeuw geleden nog geheel onbetekenend was, is in de laatst 50 jaar uitgegroeid tot een mode…
Culturele bezienswaardigheden in CancúnCulturele bezienswaardigheden in CancúnVan alle steden in Mexico is Cancún het meest bekende vakantieoord. Hier vliegen de meeste vluchten rechtstreeks heen. E…
Mexico, strand maar ook veel cultuurMexico, strand maar ook veel cultuurMexico is een populair vakantieland, door het aangename klimaat en de mooie stranden is het een ideale zonbestemming. Da…
De beschaving van de Maya’sDe beschaving van de Maya’sVele eeuwen geleden was er in wat nu Midden-Amerika is, een beschaving die veel kennis had van wiskunde en astronomie. D…

Vulkaaneifel: fietsen op de Eifel-Schiefer-RadwegVulkaaneifel: fietsen op de Eifel-Schiefer-RadwegWie graag eens op de fiets springt tijdens zijn vakantie, kan in de Vulkaaneifel op pad op de Eifel-Schiefer-Radweg. Dez…
Loirestreek: mysterieuze grotwoningen (maisons troglodytes)Loirestreek: mysterieuze grotwoningen (maisons troglodytes)De Loirestreek is een minder bekende streek van Frankrijk. Een streek waar mensen niet meteen aan denken wanneer ze hun…
Bronnen en referenties
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 21-05-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.