Vulkaaneifel: Traumpfad Ritterschlag in Monreal

Vulkaaneifel: Traumpfad Ritterschlag in Monreal Met vakantie in de Duitse Vulkaaneifel? Zin in een pittige wandeling? Dan is het Traumfpad Ritterschlag in en rond het pittoreske dorpje Monreal zeker iets voor jou. Stevig omhoog en dan naar beneden, prachtige vergezichten en mooie natuur. Met daarenboven een bezoekje aan de beide burchten van Monreal, de Löwesburg en de Phillippsburg, en natuurlijk aan het dorp Monreal zelf. Niet voor niets werd deze wandeling uitgeroepen tot mooiste wandeling van 2011 voor heel Duitsland.

Traumpfaden

Onder de noemer Traumpfaden zijn een vijventwintigtal wandelpaden gebundeld die zich bevinden in drie streken van de Duitse Eifel: het binnenland, naast de Moezel en naast de Rijn. Deze Traumpfaden zijn perfect uitgestippeld en variëren van 10 tot 20 kilometer. Sommige zijn tamelijk plat, bij andere zijn er serieuze kuitenbijters onderweg. De meeste vertrekken in de buurt van een dorp of een stad en leggen dan een lus af door bossen, langs weilanden en langs of over rivieren en beekjes. Honden kunnen meestal mee en kunnen op rustige stukken zelfs even loslopen en ongestoord de poten strekken.

Traumpfad Monrealer Ritterschlag

Het Traumpfad Monrealer Ritterschlag bevindt zich in en rond het pittoreske dorp Monreal. De wandeling is iets meer dan vijftien kilometer lang. Een geoefend wandelaar zal hier dus ongeveer vier uur en half over doen, zonder al te veel pauzes. Als je graag eens uitrust en wat wil eten onderweg, kan je best een hele dag uittrekken. Je vindt Monreal op zo'n 10 kilometer van Kaisersesch en 10 kilometer ten noorden van Ulmen. Voor dit Traumpfad kan je best je benen flink insmeren want er zijn een paar stevige klimmers bij. Het grootste hoogteverschil bedraagt 463 meter. Je hond kan mee op voorwaarde dat hij goed luistert en niet trekt want sommige paadjes zijn smal en met erg steile stukken naar boven of naar beneden. Ook wanneer het nat of glad is, kan je best niet aan deze wandeling beginnen, om dezelfde evidente redenen. Je volgt de typische Traumpfadtekens, een oranje vlak met een witte, kronkelende weg in getekend. Deze tekens vind je op bomen, op stenen en op paaltjes. In het donker zijn ze lichtgevend. De wandelingen kunnen in beide richtingen worden afgelegd, aangezien de tekens aan de twee kanten zijn aangegeven. Je kan dus ook op elk moment weerkeren op je stappen.

station van Monrealstation van Monreal

Op pad!

De eerste vijf kilometer

In principe kan je de Traumpfaden op om het even welke plek beginnen, aangezien het om een lus gaat. Voor dit Traumpfad kan je best vertrekken naast het voormalig station van Monreal. Je kan hier je auto makkelijk kwijt, terwijl het in het dorp Monreal soms een probleem kan vormen om te parkeren. Het voormalige station is een mooi gebouw, met in de herfst prachtig gekleurde wijngaardbladeren op de gevel. Je loopt een kleine 200 meter naast de rivier Elz en komt aan in het postkaartdorpje Monreal. Je waant je hier echt in de Middeleeuwen met de bijzonder goed onderhouden en geklasseerde vakwerkhuizen. De rode balken steken prachtig af tegen de witte gevels. In de zomer zijn de vensterbanken en de deuren versierd met bloemen. In de winter, rond de kerstperiode, hangt er een feeërieke sfeer want overal staan kerstbomen met lichtjes. Na genoten te hebben van de sprookjesachtige sfeer, leiden de markeringen je perfect door de wirwar van smalle straatjes. Bij Malerwinkel Arenz kan je even pauzeren en genieten van een heerlijke Flamenkuche of een kopje koffie met gebak in prachtig servies. Of je kan eerst de wandeling doen en achteraf terugkomen. Vooral in de zomer is dit een zeer idyllisch plekje want de tafels staan tot tegen de Elz en bieden een prachtig zicht op Monreal.

MonrealMonreal
Je verlaat het dorp door de brug over te gaan en dan naar rechts te gaan. Na een tijdje naast de rivier te hebben gelopen, kom je aan het kerkhof waar je weer rechts afslaat. Na een weiland en een dorpsrand kom je bij een bos. Nu gaat het een tijdje door de natuur. Een eerste pittige klim tot aan de top. Boven aangekomen heb je een prachtig uitzicht in het dal en op de burchten. Na even genoten te hebben, vervolg je je weg. Na het bos volgt weer een weiland. Hier sla je rechts af en kom je bij het Schnürenhof. Even halt houden om te genieten van lekkere streekproducten. Na ongeveer een kilometer in het dal van de Elz is het weer tijd voor een kuitenbijter die uitmondt in een oeroude holle weg. Na nog een stuk bos kom je aan bij een wei waarin vaak nog vee rondloopt. Maak op tijd je viervoeter vast want je moet er dwars door heen. Ook hier weer een schitterend uitzicht over de vele toppen van de oude vulkanen. Even verderop een stenen kruis met een bankje waar even kan uitgerust worden. Je hebt ongeveer een derde van de wandeling achter de rug, nog zo'n tien kilometer te gaan!

Van vijf naar tien kilometer

De volgende drie kilometer wisselen bos en weiland elkaar weer af. Op de top van de heuvel aangekomen heb je weer een schitterend uitzicht over Hochbermel en over het Thürelztal. Op een bank kan je genieten van de rust en de stilte en even een kleinigheidje nuttigen. Bedenk wel dat je steeds je afval mee moet nemen want vuilnisbakken staan hier niet! Na een korte rustpauze gaat het bergaf, naar het Thürelztal. In de lente heb je hier een explosie van kleuren door de vele in bloei staande struiken. De tweede vijf kilometer zit er op! Rest nog de laatste vijf om terug aan het station van Monreal aan te komen.

uitzicht en bankuitzicht en bank

De laatste vijf kilometer!

Na over een smal pad naast de bergwand te hebben gelopen gaat het terug bergafwaarts. Je komt voorbij het Heunenhof en gaat dan terug langs weilanden en door het bos. Op een bepaald moment zal je links de Elz hebben en rechts de Thürelz. Een schitterend uitzicht weeral! Beneden gaan we een brug over de Elz over en zo'n 200 meter verder aanschouwen we hoe de Thürelz in de Elz vloeit. Even verderop kom je dan terug aan het station en zit je tocht er op. Tenzij... je nog moed over hebt en nog even naar de burchten wil.

Ommetje langs de burchten

Om naar de burchten te gaan, loop je naast de Elzbach, van het dorp weg. Na ongeveer 100 meter ga je rechts de berg op. Weeral een stevige klim! Achter de hoek heb je een eerste schitterend uitzicht van boven op de twee Middeleeuwse burchten van Monreal, de Löwesburg en de Philipsburg. Na een wandeling naast een weiland en een korte break op een speciale Eifelbank kom je bij de twee burchten. De Löwesburg en de Philipsburg kunnen vrij bezocht worden, maar het zijn niet meer dan ruïnes. Wie wil, kan ook naar boven in de toren. Je wordt beloond met een schitterend uitzicht over de streek en over de talrijke vakwerkhuizen van Monreal. Daarna gaat het naar beneden, naar het dorp, onder de spoorwegbaan door langs oeroude stenen trapjes. Ofwel ga je nog wat kuieren in Monreal en een lekker hapje eten, ofwel ga je terug naar het station.
burchtburcht
MonrealMonreal
© 2015 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vulkaaneifel: het schilderachtige dorpje MonrealVulkaaneifel: het schilderachtige dorpje MonrealMonreal in het Elztal, in de Duitse Vulkaaneifel. Het mooiste dorp van de Eifel, een titel die het dorp al meerdere kere…
Vulkaaneifel: Traumpfad Hochbermel in BermelVulkaaneifel: Traumpfad Hochbermel in BermelIn het kleine Duitse dorpje Bermel start één van de vele Traumpfaden van de Vulkaaneifel. Een prachtige wandeling via be…
Vulkaaneifel: Traumpfad Pyrmonter FelsensteigVulkaaneifel: Traumpfad Pyrmonter FelsensteigIn heel de Vulkaaneifel vind je Traumpfaden, toffe wandelwegen naast de Rijn, naast de Moezel en in het achterland. De T…
Vulkaaneifel: Traumpfad Virneburg rond stad en burchtVulkaaneifel: Traumpfad Virneburg rond stad en burchtDe Duitse Vulkaaneifel is een wandelgebied bij uitstek. Je hebt er wel wat conditie voor nodig want hoewel het gebied 's…

Frankrijk: in de voetsporen van D-dayFrankrijk: in de voetsporen van D-dayBij iedereen gaat er wel een belletje rinkelen als je de woorden D-Day, landingsstranden en Normandië hoort uitspreken.…
Voorbeeldreis Het Wilde WestenDe laatste decennia zijn de Verenigde Staten van Amerika een steeds populairdere reisbestemming geworden. Populair zijn…
Bronnen en referenties
  • Traumpfade - gids: deel 2
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 11-05-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.