Vulkaaneifel: een wandeling door Kaisersesch

Vulkaaneifel: een wandeling door Kaisersesch Die kleine Stad die alles hat. Zo omschrijft de kleine stad Kaisersesch in de Vulkaaneifel zichzelf. Gelegen op zo'n 20 kilometer van de toeristische trekpleister Cochem, is Kaisersesch zeker een uitstap waard. Op de toeristische dienst kan je een foldertje krijgen met een stevige wandeling die je langs alle hoogtepunten om en rond de stad brengt: het Franse slagveld, de Romeinse toren en nog veel meer. Wil je in het centrum blijven, dan kan je kuieren door het historisch centrum en een blik werpen op de scheve toren. Vergeet ook niet te kijken naar de mooie gevel met prachtige tekeningen in leisteen. Je kan natuurlijk ook beide wandelingen combineren en zo een totaalbeeld krijgen van het interessante stadje.


Kaiseresch. Het zal velen niets zeggen. Het is dan ook een onooglijk stadje in de deelstaat Rijnland-Pfalz, in het district Cochem-Zell, op zo'n 20 kilometer van Cochem aan de Moezel en op zo'n 20 kilometer van Mayen. We bevinden ons in Duitsland, meer bepaald in de Vulkaaneifel. De Vulkaaneifel is het gebied tussen Koblenz aan de Rijn in het noorden, de Moezel in het oosten, Daun en Gerolstein aan de linkerkant en Bitburg in het zuiden. Kaisersesch is dan weliswaar een klein stadje, maar zoals hun slogan het zegt "Ein kleine Stad die alles hat"!

kerk met scheve torenkerk met scheve toren

Kaiseresch historisch

Geschiedenis van Kaisersesch
In de prehistorie en in de Romeinse tijd was Kaisersesch een belangrijk kruispunt. In Kaisersesch vindt men nog veel Romeinse en Keltische overblijfselen: de Römerwall, een waterbevoorradingspunt en Keltische graven. In de Middeleeuwen was de stad gekend als "Asche", later werd het "Esch". Het is pas rond 1321 dat de naam Kaisersesch ontstond, maar nog steeds spreken vele inwoners van Esch. In 1689 begon de Franse periode van Kaisersesch. Toen werd de stad verwoest door de Fransen. In 1794 verloor de stad haar stadsrechten, ook door toedoen van de Fransen. Het is pas in 1815 dat Kaisersesch aan Pruisen wordt toegekend. Vanaf 1895 raasde de trein Andernach - Gerolstein door Kaisersesch. Hierdoor kreeg Kaisersesch een economische boost. Het zou nog tot 1997 duren alvorens Kaisersesch zijn stadsrechten terugkreeg.

Het wapenschild van Kaisersesch

Het wapenschild van Kaisersesch is wit met daarop een rood kruis. In de linkerbovenhoek vind je een zwarte ster met een zwarte halve maan onder. Tijdens de zomermaanden vind je dit wapenschild op verschillende plaatsen in de stad terug, gemaakt met bloemen.

De lange, historische wandeling rond Kaisersesch

De lange, historische wandeling van 7,7 kilometer begint bij de Postplatz en duurt zo'n twee uur. Je zal bij momenten stevig moeten klimmen. Onderweg zal je informatieborden met tekeningen gemaakt door de schoolkinderen van Kaisersesch vinden. Hierop meer uitleg over de 12 belangrijke plaatsen die je tegenkomt. Doorheen deze 12 plaatsen ga je terug in de tijd: naar de Kelten, naar de Romeinen, naar de tijd van de wereldoorlogen en de tijd van Lodewijk de veertiende, de Zonnekoning.

Romeinse torenRomeinse toren
Je vertrekt dus aan de Postplatz en neemt de weg omhoog naast de kerk. Je komt via de Kallebor op de Heideberg en bij de Romeinse toren. De Romeinse toren werd in 1997 terug opgebouwd door leden van de Eifelvereins volgens het model van de wachttorens op de Limesroute. Van hierboven heb je een schitterend uitzicht over de streek. De oorspronkelijke toren was dan ook heel strategisch opgesteld om aanvallers te zien aankomen. Via een veldweg ga je terug het dal in. Je bereikt zo de Pommerbach. Even verderop zie je de Ottilienkapelle en het Joods kerkhof. In dit kerkhof werden tussen 1920 en 1942 de Joden van Kaisersesch en omstreken begraven. Er zijn 22 graven in totaal. Na de autoweg te zijn onderdoor gewandeld, kom je bij de leisteengroeve.

Hier kan je een kijkje nemen bij het Pulverhäuschen. In dit bunkerachtige huisje werd in de jaren 30 de springstof bewaard die in de groeven werd gebruikt. Je loopt nu langs de bosrand en kruist de weg naar Martental en de autoweg. Ook hier zal je weer even moeten klimmen. Naast het sparrenbos zie je een Middeleeuws galgeveld. Nog wat verder een gedenksteen voor de gesneuvelden van Wereldoorlog II. De gedenksteen is gemaakt uit basalt, de steen van de streek. Via het beukenbos kom je bij het Keltisch graf en de Romeinse weg. Ook bij de Franzosenwiese zal er een stukje van de geschiedenis van Kaisersesch onthuld worden. Tijdens het laatste stuk van de wandeling kom je bij de Martinshütte. Bij de Waldkapelle (zur schmerzhaften Muttergottes) onder de oude kastanjeboom kan je even uitrusten op de bank. Deze kapel werd vermoedelijk rond de 12de eeuw op Romeinse ruïnes gebouwd. In 1823 werd de vervallen kapel gerestaureerd. Via de Bahnhofstrasse kom je terug in het centrum en bij de Postplatz.

PfarrkirchePfarrkirche

De wandeling om en rond het historische centrum

Pfarrkirche sint-Pankratius en Jacobsbrunnen

In het historische centrum van Kaisersesch vind je de Pfarrkirche Sint-Pankratius, die werd gebouwd tussen 1898 en 1900. De architect was Lambert von Fisenne. Grappig aan deze kerk is de scheve, leistenen toren die je al van ver ziet. Hij zou dateren uit de 14de eeuw. In 2014 werd de scheve toren gerestaureerd en terug op de toren geplaatst. Achter de kerk vind je de Jacobsbrunnen. Een fontein met daarop gezeten een pelgrim onderweg naar Compostela. De Eifelcamino doorkruist Kaisersesch. De bron is zo'n 14 meter diep en werd pas in 2006 vrijgemaakt. De bron zou uit de middeleeuwen stammen, evenals de resten van de muren van het Middeleeuws huis met Kapel. In de zomer worden op deze plaats ook in openlucht toneelstukken gespeeld.

Gevangenis en oude stadsmuur
De oude gevangenis maakte vroeger deel uit van de oude stadsmuur. Tijdens de Middeleeuwen was het een Burgmannenhaus en nu is er op de eerste verdieping een Heimatmuseum. Het Heimatmuseum is elke eerste zondag van de maand open voor het publiek. In de volksmond wordt er nog over "Prison" en "Bullesje" gesproken. Neem een kijkje bij de oude toren "Hinter der Mauer". In 1689, tijdens de negenjarige oorlog, stortte de toren bijna volledig in. In 1808 werd de stadsmuur afgebroken. Pas in 1981 werd met de renovatie en heropbouw van de toren begonnen.

Eifelquerbahn

In de Bahnhofstrasse kon je vroeger in Kaisersesch op de Eifelquerbahn stappen, een vuurrode trein die Andernach met Gerolstein verbindt. Je kon er zelfs gratis je fiets op meenemen en afstappen in Monreal, Mayen, Daun, etc. Spijtig genoeg rijdt de stoomtrein van de Eifelquerbahn die in de zomer werd ingezet vanaf 2013 niet meer uitrijden en volgens sommige bronnen misschien zelfs nooit meer. Of toch dankzij de 13 miljoen die de regering er voor zou over hebben om de toeristische ritjes te redden? De toekomst zal het uitwijzen...

Wanneer je uit de Bahnhofstrasse komt en richting centrum gaat, kom je voorbij een huis met een prachtige zijgevel. Een echt kunstwerk, gemaakt uit leistenen!

De nachtwacht van Kaisersesch

Wil je nog meer leren over de geschiedenis van Kaisersesch? Volg dan de nachtwacht in Kaisersesch! Iedere eerste vrijdag van de maand voert de nachtwacht je in het donker door Kaisersesch. Gekleed in de traditionele kledij en met een kaars in een lantaarn zal hij je details uit de geschiedenis van Kaisersesch geven en sappige anekdotes vertellen. Enig nadeel: het is allemaal in het Duits! Je vindt de nachtwacht bij de Jakobsbrunnen in het historisch centrum van Kaisersesch. Van oktober tot maart vertrekken de wandelingen om 19 uur. Van april tot september moet je wachten tot 21 uur. Je moet je wel even vooraf inschrijven in het toeristisch kantoor van Kaisersesch of op www.nachtwaechterkaisersesch.homepage.eu. Prijs voor deze wandeling: 3 euro per volwassene, 2 euro voor kinderen vanaf 8 jaar. Jongere kinderen mogen gratis mee. Je kan de nachtwacht ook inhuren voor privé-feestjes en na de wandeling genieten van een heerlijke maaltijd.

leistenen gevelleistenen gevel
RuhegardenRuhegarden
JacobsbrunnenJacobsbrunnen

Nieuw sinds 2013: de Ruhegarden

Nieuw sinds 2013 is de Ruhegarden. Een leuke plaats onderaan de stad, achter de kerk. In de Ruhegarden kan je, zoals de naam zelf het al zegt, een tijdje verpozen en genieten van de rust. In het parkje vind je een aantal houten stoelen met Eifelmeubilairvormen, een comfortabele schommelstoel voor twee en een picknicktafel. Verder ook een houten bruggetje en een klein beekje. Super grappig is het mini-blotevoetenpad. Een kleine strook met steentjes, zand, boomschors en boomstammen. Bijna de moeite niet om je schoenen voor uit te doen, maar wel fun voor de kinderen. Verder genoeg bomen voor schaduw. Kortom, een tof plekje om je boterhammen te gaan opeten, te gaan verpozen na de lange wandelingen of om een boekje te lezen in de zon!

Carnaval in Kaisersesch

Zoals elk zichzelf respecterend dorp in Duitsland heeft ook Kaisersesch zijn carnavalsstoet. Deze gaat uit in de oneven jaren op Rosenmontag. In de even jaren gaat de stoet uit in Illerich, op zo'n vijf kilometer van Kaisersesch. Het zijn twee verschillende stoeten, omdat de verenigingen van elk dorp anders zijn. Slechts één of twee groepen zijn dezelfde in de twee stoeten. Leuk aan carnavals in kleine dorpen is dat er weinig volk is en dat je dus plaats genoeg hebt om te staan en op je gemak kan kijken. Verder wordt er heel veel uitgedeeld, van snoep tot chips tot kleine flesjes drank. Minder leuk is dat je als buitenstaander een beetje wordt aangekeken. Mensen op de wagens en in de stoet zullen iets vriendelijker zijn tegen hun dorpsgenoten. Maar dat mag de pret niet bederven, want de wagens en groepen zijn erg leuk en sommige getuigen van heel veel creativiteit en humor. De kreet in deze dorpen is "Radau" wat zoveel betekent als "lawaai maken". De mensen groeten terug met dezelfde kreet.

Om en rond Kaisersesch

Vind je de streek aantrekkelijk en wil je langer blijven? Geen nood! Er is meer dan genoeg te doen! Zo kan je gaan wandelen op de Traumpfaden ten noorden van Kaisersesch, kan je naar het Klooster Martental en de mooie waterval, kan je naar Cochem of naar de maren bij Daun. Ook het dier- en attractiepark Klotten is zeker de moeite waard! Met carnaval kan je zoals gezegd naar de kleine maar leuke stoet gaan kijken en kilo's snoep oprapen. Ook met Pippi Langkous en Villa Kunterbunt (Villa Kakelbont) heeft Kaisersesch iets. Ze hebben er zelfs een Pippi Langstrumpf Stammtisch en tijdens de carnavalsstoet is Pippi ook overal uitdrukkelijk aanwezig!
© 2013 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vulkaaneifel: natuur en geschiedenis rond KaiserseschVulkaaneifel: natuur en geschiedenis rond KaiserseschWie denkt dat Duitsland niets anders is dan kerstmarkten, wurst, koteletten en dansmariekes heeft het mis. Duitsland hee…
Vulkaaneifel: fietsen op de Eifel-Schiefer-RadwegVulkaaneifel: fietsen op de Eifel-Schiefer-RadwegWie graag eens op de fiets springt tijdens zijn vakantie, kan in de Vulkaaneifel op pad op de Eifel-Schiefer-Radweg. Dez…
Bezienswaardigheden in Istanboel: Kiz KülesiBezienswaardigheden in Istanboel: Kiz KülesiOp 200 meter van de kust van Üsküdar, Istanboel is een speciale toren op zee te zien. Een toren met een hele interessant…
Toscane; Pisa en zijn scheve torenKinderen die net een paar jaar op school zitten tot mensen met een zeer respectabele leeftijd kennen de toren van Pisa a…

Ibiza in de Middellandse Zee - eiland van "Harry, bedankt!"Ibiza in de Middellandse Zee - eiland van "Harry, bedankt!"Het Spaanse eiland Ibiza staat bekend als het eiland van de glamour, glitter, wereldsterren en wilde feestjes. Achter he…
Bronnen en referenties
  • Brochure Historischer Rundwanderweg Kaisersesch
  • Brochure nachtwaechter Kaisersesch
  • Verbundfahrplan 2013 Cochem-Zell - zum Wandern, Radwandern und fur Ausflüge
  • Wikipedia
  • Inleidingsfoto en foto's in artikel: eigen werk
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.