Ibiza in de Middellandse Zee - eiland van "Harry, bedankt!"

Ibiza in de Middellandse Zee - eiland van "Harry, bedankt!" Het Spaanse eiland Ibiza staat bekend als het eiland van de glamour, glitter, wereldsterren en wilde feestjes. Achter het jetset-imago van Ibiza schuilt een prachtig eiland met wonderschone natuur. De dieren- en plantenrijkdom van dit eiland in de Middellandse zee staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en je kunt er zomaar Brad Pitt en Yolanthe Schneider-Cabau in het wild tegenkomen. Het eiland in de azuurblauwe Middellandse Zee heeft de reputatie van feest-eiland waar dag en nacht wat te beleven valt, maar het is nog veel meer het eiland van natuurschoon, creativiteit en bezinning. Vrije geesten vestigden zich er en het werd een mekka van hippies. Harry, van de reclame "Harry, Bedankt" prijst die hippemarkt aan.
Bron: Dickiebird, PixabayBron: Dickiebird, Pixabay

Eiland van "Harry, bedankt!"


Ibiza van de Balearen is Werelderfgoed

Ibiza ligt 200 kilometer uit de Spaanse kust in de Middellandse Zee. Het eiland heeft een oppervlakte van 575 km² - ongeveer drie keer zo groot als Texel - en behoort tot de eilandengroep Balearen. Het eiland staat vanwege zijn biodiversiteit en cultuur op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Er liggen verschillende steden en dorpen op: Ibiza-stad heeft bijna 50.000 inwoners. Yolanthe Schneijder-Cabau werd er in 1985 geboren.

Eiland in de Middellandse Zee

Het buureiland van Mallorca en Menorca is een eiland van uitersten. Massatoerisme gaat er samen met luxe villa’s van high society en sterren. Overdag is het een eiland voor gezinnen en ’s nachts is de straat voor jongeren die feesten tot diep in de ochtend.
Het toerisme is een belangrijke bron van inkomsten voor de bewoners van het eiland.

Bron: Malayka, PixabayBron: Malayka, Pixabay

Jetset - Brad Pitt en Yolanthe Schneider-Cabau

In de loop der jaren is Ibiza het eiland geworden waar de jetset een tweede huis heeft. Of het nu Patty Brard, Wesley Sneijder, John Ewbank, Brad Pitt of Kylie Minogue is, ze hadden of hebben er een eerste of tweede huis. Je kunt deze bekenden er zomaar tegen het lijf lopen of op het strand ontmoeten.

Ibiza-stad met Pacha en Amnesia

Toeristen kennen vooral Ibiza-stad en het gebied rond San Antonio. Overdag zijn er de prachtige stranden en ligt de azuurblauwe zee aan je voeten en ’s nachts bruist het uitgaansleven. Enkele clubs zijn beroemd: Pacha en Amnesia en DJ’s van wereldformaat draaien er hun plaatjes:
 • Armin van Buuren;
 • Tiesto;
 • Afrojack.

Bron: Marucha, PixabayBron: Marucha, Pixabay
Bron: Sergioricci, PixabayBron: Sergioricci, Pixabay
Bron: DJPreacher, PixabayBron: DJPreacher, Pixabay

Vrije geesten en hippiemarkt

Ibiza groeide in de jaren zestig en zeventig uit tot het eiland van de vrije geesten. Kunstenaars van allerlei pluimage streken neer op het mekka van de hippies. Ze vonden er vrijheid en inspiratie. Nog steeds wonen er veel hippies in gemeenschappen of tenten en sommigen slapen zelfs in de buitenlucht. Ze houden er in de zomer wekelijks hun hippiemarkt waar ze hun beeldjes, bloemen en kettingen verkopen aan de toeristen. De hippiemarkt werd ondermeer bekend door de reclameboodschap op televisie van Sunweb: "Harry, bedankt!"

Natuur

Het is niet alleen maar drukte, uitgaan en zuipen. Ibiza is ook een eiland voor natuurliefhebbers en stiltezoekers. Er zijn ongeveer vijftig strandjes te vinden, waar het over het algemeen rustig is en er zijn prachtige baaien.
Het grootste deel van Ibiza is heuvelachtig met naaldbossen. Ook vind je er veel olijfboomgaarden. Het binnenland heeft een heel andere sfeer dan de kuststreken. Het eiland kent planten- en diersoorten die je elders vrijwel niet tegenkomt. Niet voor niets werd het eiland om zijn biodiversiteit op de werelderfgoedlijst gezet. Adembenemend mooie vogels vliegen er rond en er groeien wel twintig soorten orchideeën. En dan zijn er nog soorten die alleen op Ibiza voorkomen, zoals:
 • palmares alpenviooltje;
 • witte distel;
 • zonneroosje;
 • baleaars sint-janskruid.

Wandeleiland

Magnetische Es Vedra

Het eiland is een uitgelezen wandeleiland. Er zijn vele wandelroutes uitgezet. Bijzonder is nog dat door het hoge gehalte van mineralen en metalen in de bodem het eiland een hoog magnetisch veld kent, vooral de rots Es Vedra. Het is de derde magnetische plek op aarde, wordt beweerd. Kompassen kunnen er zelfs door verstoord raken.
Ibiza is het eiland van feesten en vrijheid en van natuurschoon en bezinning.

Ibiza

Legenda
A. Ibiza
B. Mallorca
C. Menorca
D. Ibiza-Stad

Lees verder

© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Xess Xava Sneijder: biografie (zoon van Yolanthe en Wesley)Xess Xava Sneijder: biografie (zoon van Yolanthe en Wesley)Het heeft een paar jaar op zich laten wachten na het huwelijk van Wesley Sneijder en zijn vrouw Yolanthe Cabau van Kasbe…
De 148 parels van de BalearenDe Balearen zijn een eilandengroep in de Middellandse Zee, gelegen ten oosten van het Spaanse vasteland. Ze zijn als een…
Formantera bij Ibiza: witte zandstranden en helder waterFormantera bij Ibiza: witte zandstranden en helder waterWist je dat Ibiza een klein, aantrekkelijk broertje heeft? Hij heet Formantera en staat bekend om zijn mooie witte zands…

Madagaskar in de Indische Oceaan – The Red IslandMadagaskar in de Indische Oceaan – The Red IslandMadagaskar is een groot eiland aan de oostkust van Afrika. Het kent verschillende klimaten, twee seizoenen en de flora e…
Vulkaaneifel: een wandeling door KaiserseschVulkaaneifel: een wandeling door KaiserseschDie kleine Stad die alles hat. Zo omschrijft de kleine stad Kaisersesch in de Vulkaaneifel zichzelf. Gelegen op zo'n 20…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Javitomad, HansenBCN, Wikimedia Commons (GFDL)
 • www.ibiza.nl
 • www.live.ibizine.nl
 • Leeuwarder Courant
 • www.landenportal.nl
 • Wikipedia
 • http://es-vedra.ibiza4all.org
 • http://visit.ibizine.nl/wist-je-dat-leuke-feitjes-over-ibiza/
 • Afbeelding bron 1: Dickiebird, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Malayka, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Marucha, Pixabay
 • Afbeelding bron 4: Sergioricci, Pixabay
 • Afbeelding bron 5: DJPreacher, Pixabay
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 10-02-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.