De 148 parels van de Balearen

De Balearen zijn een eilandengroep in de Middellandse Zee, gelegen ten oosten van het Spaanse vasteland. Ze zijn als een goede vriend: De eilanden zijn bekend, er wordt (bijna altijd) dezelfde taal gesproken, alles is bekend – of toch niet? Bijna niemand weet dat in de archipel ontelbare onbekende eilandjes verstopt zitten: Totaal 148. Het kleine eiland ligt in zee zoals een vlinder op een blauw, fluwelen kussen: Tagomago – een 580.000m2 groot natuurlijke schoonheid omgeven van geheimzinnige grotten, waarin het water glanst zoals een gepolierd glas. In de 18e eeuw diende dit eiland – noordoostelijk van Ibiza – aan een vrijbuiter toevlucht. In de grotten potte zijn crew hun schatten. Versierde rotsschilderingen getuigen vandaag de dag nog van de feesten na de rooftochten – lang voordat Ibiza nummer 1 in Europa’s partylocatie werd. Nu leven op Tagomago twee van de meest zelden voorkomende vogelsoorten: Eleonora-valk en Audouinmeeuw.

Ongerept paradijs – De briljante buren van Mallorca

Tagomago is maar één van de totaal 148 onbekende zusjes van Mallorca, Ibiza en Menorca. Een ander geheim verbergt het zeer kleine eiland Espalmador: Het mooiste strand van de totale Balearen archipel. De smalle, drie kilometer lange landtong met babyblauw water links en turkoois water rechts bestaat enkel en alleen uit strand – zonder een voetspoor in het zand. In de jaren 30 heeft de Ierse vrouwenheld Bernard Cinnamond het mini-eiland voor omgerekend €3.000 als romantisch terugtrekplek gekocht, om zich de nieuwsgierigheid van de Jetset te onttrekken. Espalmador ligt maar een paar mijlen van Ibizastad weg, de wildste partystad van de Middellandse Zee. Cinnamond heeft toendertijd niet gedacht aan het feit dat in heel Spanje alle stranden door de wet is vastgesteld, voor iedereen toegankelijk is – met één enkele uitzondering: Een door onbuigzame purperkoeten bevolkt, zeer klein archipel is vandaag de dag het laatste natuurparadijs van de Middellandse Zee: De eilandengroep Cabrera.

Een goed uur met de boot voor het zuidelijke punt van Mallorca liggen de twaalf rotsvlekjes in diepblauw water. Alleen met vergunning mag in Puerto Cabrera aangelegd worden. Maximaal 50 excursieboten en privéjachten laat het Spaanse leger toe, om de onderwaterwereld te beschermen. Cabrera is een dorado voor natuurvrienden: Purperkoeten, oestervisser en de zeldzame Balearen pijlstormvogel broeden hier in kolonies. Zelfs een eigen hagedissensoort heeft zich hier ontwikkeld. De Podarcis lilfordi wordt tot 20 centimeter lang en komt alleen voor op deze kleine Middellandse Zee archipel.

Het Loch Ness van de Balearen

Twee kilometer vanaf het zuid-westelijkste strand van Ibiza liggen ‘de magische rotsen’, zoals de bewoners hen noemen. Es Vedrà is 382 meter hoog en heeft op Ibiza dezelfde status als Loch Ness in Schotland. In 1855 schijnt pater Francisco hier met buitenaards contact te hebben gehad. Enkele vissers zijn vandaag de dag nog ervan overtuigd dat daar sirenes leven die Odysseus door hun gezang in de ondergang wilden drijven. En echt waar: Als aan de horizon de zon ondergaat, trekt over de rotsen een geheimzinnige dampsluier. De magie van de Balearen – nergens anders is men zo dichtbij…

Sa Ferradura

Het eiland van de miljonairs

Sa Ferradura, noordelijk van Ibiza, is volgens ‘Forbes’ het duurste eiland ter wereld. Waarde: 32,9 miljoen. Op de rotsen troont een paleis met 4 suites, een kunstmatige waterval stort in het zwembad en het marmerterras draait zich met één druk op de knop richting de zon. Voor €147.000 per week kan het eiland bij Vladi Private Islands gehuurd worden.

Espalmador

Het wellness eiland

Het maar 1,3km2 kleine eiland ligt aan het zuidelijkste punt van Ibiza. Van hier uit leidt een smalle landtong tot de Caribische stranden. In het midden van het eiland bevindt zich de modderlagune Baño de Barro. Deze modder heeft een heilende werking.

Formentera

De eenzame zus van Ibiza

Zuidelijk van Ibiza licht de zee op als vloeibaar kristal. Het schiereiland van Formentera – Trucadors – is extreem smal. De drie kilometer lange duinstrand Playa de Ses Illetes is één van de mooiste stranden van de Middellandse Zee.

Dragonera

Het drakeneiland

In de 16e eeuw diende dit eiland, zuidwestelijk van Mallorca, als steunpunt voor de piraten. In de grotten vindt men nog resten uit die tijd. Vandaag herbergt Dragonera geen draken, maar de grootste Eleonora-valkenkolonie van Europa.

Es Vedrà

Het eiland van de legenden

Spectaculair steekt de Es Vedrà 382 meter boven het water voor Cala d’Hort uit. Door bijgeloof bleef het eiland bijna altijd leeg van mensen. Alleen een paar monniken kwamen, huisden in de grotten en maakten tekeningen op de rotswanden.

Cabrera

Het laatste natuurparadijs

Ongeveer 14 kilometer met de boot vertrekkend vanaf het zuiden van de haven San Jordi op Mallorca ligt het zeenatuurpark Cabrera. Dagelijks vaart om 09.30uur een boot daarheen. Wie geluk heeft ziet hier zeeschildpadden, dolfijnen en soms zelfs walvissen.
© 2009 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Formantera bij Ibiza: witte zandstranden en helder waterFormantera bij Ibiza: witte zandstranden en helder waterWist je dat Ibiza een klein, aantrekkelijk broertje heeft? Hij heet Formantera en staat bekend om zijn mooie witte zands…
Het monster van Loch NessHet monster van Loch Ness is een legende over een monster dat in het meer Loch Ness, in Schotland leeft. Wie is Nessie?…
Ibiza in de Middellandse Zee - eiland van "Harry, bedankt!"Ibiza in de Middellandse Zee - eiland van "Harry, bedankt!"Het Spaanse eiland Ibiza staat bekend als het eiland van de glamour, glitter, wereldsterren en wilde feestjes. Achter he…
Uitgaansgelegenheden voor jongeren in El Arenal, MallorcaMallorca is een prachtig Spaans eiland ten Oosten van het vaste land. Het eiland, met name El Arenal, wordt veel bezocht…

Torremolinos, vakantieparadijs aan de Costa del SolTorremolinos is ongetwijfeld de populairste badplaats aan de Costa del Sol. Het hele jaar door is er sprake van toeristi…
Comares, het balkon van de AxarquiaEen van de witte dorpen van de Axarquia, de regio ten oosten van Málaga. Als een arendsnest ligt het dorp boven op een b…
Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 09-01-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.