Eilanden te koop - Makelaars in Private Islands
Eilanden zijn heerlijke vakantiebestemmingen, of het nu een Nederlands Waddeneiland is of een tropisch paradijsje in de Grote Oceaan. Wie helemaal gek is op het eilandgevoel kan zelf of met een paar vrienden een eigen eiland aanschaffen. Er zijn zat eilanden te koop of te huur en genoeg makelaars die er in bemiddelen. Wat je moet hebben is een avontuurlijke geest en in de meeste gevallen een zeer volle beurs, al zijn er ook eilanden voor slechts een paar tientallen duizenden euro's te koop.
Bron: Pexels, Pixabay Wie veel geld heeft kan haar droom kopen
Droom te koop
Wie altijd al droomde van een eigen eiland kan na wat speurwerk ontdekken dat die droom niet eens zo heel moeilijk is te verwezenlijken. Er zijn diverse eilanden die te koop worden aangeboden. Sommige zijn voor slechts enkele tienduizenden euro’s aan te schaffen. Iedereen kan een eiland kopen, laten de eilandmakelaars weten. In de praktijk is het voor
scheepsmagnaten en Oscarwinnende acteurs weggelegd.
Romantisch
Een eigen eiland kan de invulling zijn van een droom over een romantische vakantieplek of zelfs woonstek. Niet iedereen wil een eiland om er het hele jaar te wonen. Wat je dan kunt doen is met een club mensen een plekje omringd door water aanschaffen en een verdeling maken over wie er wanneer vertoeft. Op die manier kunnen kosten en verantwoordelijkheden gedeeld worden. Facebookacties tonen aan dat er zat mensen zijn die wel oren hebben naar een gezamenlijke aankoop. Met inleg van een paar duizend euro en een aardige groep mensen, is een eiland binnen handbereik. De gezamenlijke eigenaren worden dan aandeelhouders en bepalen in overleg hoe het eiland beheerd gaat worden.
Van klein naar enorm, van goedkoop naar een kapitaal
Ze liggen tussen de Fuji-eilanden, bij Zweden, in Engeland, Israël, Zuid-Afrika, Canada, Brazilië, Amerika en Australië en dan nog zijn er meer eilanden die zonder eigenaar zitten. Ze zijn groot en piepklein, hebben voorzieningen of zijn kaal, zijn niet te betalen voor een normale beurs of juist spotgoedkoop. Privé-eilanden zijn niet alleen voor rijke mensen. Vanwege het diverse aanbod is er zogezegd ‘voor elk wat wils.’ Sommige eilanden kosten net zoveel als een grote auto. Griekse eilanden zijn te koop voor 1,5 miljoen tot 150 miljoen euro; Grieken verkopen hun privé-eiland, omdat de eigendomsbelasting zo hoog is geworden.
In de loop der jaren zijn diverse eilanden te koop aangeboden en van eigenaar gewisseld en zijn er nieuwe eilanden bij gekomen die wachten op een nieuwe eigenaar. Per regio verschillen de prijzen sterk. Een klein eiland van de Fuji-eilanden is (in 2019) te koop voor pak hem beet 9 miljoen euro, een van de Bahama-eiland van ongeveer gelijke omvang kost zeker zes keer zoveel. Een Iers eiland van 600.000 m² groot doet in 2019 een dikke 6 miljoen euro.
Chandler Island
De goedkoopste
Het goedkoopste eiland (in 2015) is
Chandler Island, dat voor 32.000 euro op de markt is. Het is dan ook niet meer dan een hoop stenen in Maine, VS, met een klein houten uitkijkhuisje erop. Er is weinig luxe, maar het ligt wel erg dicht bij het Acadia National Park. Of het uiteindelijk is verkocht wordt niet duidelijk. In hetzelfde gebied zijn meer rotseilandjes te koop voor de prijs van een huis.
Rangyai
Het duurste
Het duurste eiland (in 2014) wisselt voor 117 miljoen euro van eigenaar en staat in 2019 weer te koop voor 141.000.000 euro. Het is
Rangyai, een Thais eiland in de buurt van Phuket. Het is 44 hectare groot en heeft een drinkwatervoorziening, mobiel bereik en elektriciteit. In 2019 staat het eiland nog steeds te koop. De prijs is dan opgelopen tot 140 miljoen euro.
Ilha das Pacas
De grootste
Het grootste eiland (in 2014) is het Braziliaanse
Ilha das Pacas, van bijna 15 duizend hectare, ongeveer zo groot als de gemeente Amsterdam. Het ligt dichtbij het regenwoud van de Amazone en is een perfecte plek om een resort te bouwen. Het kost 7,3 miljoen euro. In 2019 staat het niet meer bij de makelaar in de etalage, maar Brazilië kent diverse eilanden die nog wel te koop zijn.
Pretty Joe Rock
Het kleinste
Het kleinste eiland (in 2014) is niet meer dan duizend m². Het is
Pretty Joe Rock, tussen de Florida Keys. Er staat al wel een huis op. Belangstellenden vissen achter het net, het eilandje is verkocht.
Manuhangi
Het meest afgelegen
Bijna duizend kilometer ten zuidoosten van Tahiti, ligt midden in de Grote Oceaan de atol
Manuhangi. Er is nauwelijks ruimte om op te staan, maar het is wel wonderschoon. Op het koraalrif mag je een landingsbaan aanleggen. De prijs is (in 2019) op aanvraag.
Krokholmen
Het koudste
Ter hoogte van IJsland ligt het Noorse eiland
Krokholmen. Het is het koudste eiland dat in de etalage staat. Er staan een congrescentrum en vakantiehuisjes op. Voor een miljoen euro mag je het het jouwe noemen. NB: Het eiland werd verkocht maar staat in 2019 weer te koop.
Kumbang
Het warmste
Om en nabij op de evenaar, in Indonesië, ligt
Kumbang. Het is een eiland met palmbomen en prachtige duiklocaties. Het is er altijd minstens 30 graden. Je moet er 1,5 miljoen euro voor neertellen.
Schulzewerder
Het dichtstbij
Niet al te ver van Groningen, op 700 kilometer oostwaarts, ligt
Schulzewerder in Polen. Het doet dienst als vakantie-eiland en kampeerplek. Het is 8,5 hectare en de prijs is op aanvraag.
Great Whale Cay
Per vliegtuig bereikbaar
In de Bahama’s ligt
Great Whale Cay. Het is bijna 350 hectare groot en heeft een eeuwenoude kerk, vuurtoren en villa, plus een verharde start- en landingsbaan van 1,2 km, voor je eigen jet. De prijs? Een slordige 18 miljoen euro.
Poveglia
Spookeiland
Nabij Venetië is een eiland te koop waar mensen niet graag naar toe gaan. Het heet
Poveglia en het staat bekend als een spookachtig eiland. Het is een voormalig pesteiland, waar pestlijders uit Europa naar toe werden gestuurd. Het verhaal wil dat de geesten van de overledenen er nog steeds rondwaren.
In 1922 bouwde men er een psychiatrisch ziekenhuis en de geschiedenis van de ronddolende geesten herhaalde zich. Er gaan geruchten dat de patiënten zijn misbruikt voor medische experimenten en dat er zelfs delen van hun hersenen zijn verwijderd. Daar wil je wel van gaan dolen. Het doet op de markt 3 miljoen euro.
Isola di Mal Ventre
Middellandse Zee
Isola di Mal Ventre is een privé-eiland in de Middellandse Zee dat te koop is. Waarschijnlijk het enige in die zee. Het ligt iets ten noorden van Sardinië. Er staat een ruïne van een schaapherderwoning, maar er woont niemand meer. Het is zo’n twee kilometer lang en het hoogste punt is achttien meter. In de tijd van de Romeinen is het bewoond geweest. Voor 1,5 miljoen euro is het van jou.
Pebble Island
Falklandeilanden
Eind 2018 komt Pebble Island op de markt. Het is een van de Falklandeilanden en het wordt bewoond door pinguïns, zeeleeuwen, tientallen vogelsoorten. Het eilandje heeft een strand van 6,5 kilometer lang. In 1869 werd Pebbles-Eiland en enkele buureilandjes gekocht door John Markham voor 400 pond. Sinds 1950 woont de familie niet meer op het eiland en vanuit Groot-Brittanië is het moeilijk om alles rond het eiland te managen. De familie zet het eind 2018 op de markt en zoeken een liefhebber die geïnteresseerd is in het boerenleven. Er staat een succesvolle schepenboerderij. Achter-, achter-kleinzoon van Markham, Sam Harris, heeft nog overwogen om er met zijn gezin te gaan wonen, maar besloot dat het voor de kinderen niet ideaal was. Het eiland is moeilijk bereikbaar en het klimaat is er nat en winderig.
Argentinië
De Falklandeilanden liggen ten oosten van Argentinië. De Britten komen er sinds de 16e eeuw en in de 18e eeuw stichtten zij er een nederzetting. De Falklands zijn sindsdien een Brits overzees gebiedsdeel. In 1982 ontbrandde een hevige strijd na een Argentijnse bezetting van de eilanden. Groot-Brittanië reageerde door een sterke oorlogsvloot te sturen. Er werd enkele weken hard gevochten met bijna negenhonderd dodelijke slachtoffers tot gevolg. De Britten versloegen de Argentijnen en de nederlaag betekende voor Argentinië het begin van het einde van de dictatuur. Op het eiland bleven diverse vliegtuigwrakken achter.
Eilanden op de markt
Hoe komen die eilanden op de markt? Vaak zijn het privé-eigendommen van een familie en soms wil of moet de familie er wegens omstandigheden van af. In de verschillende landen waar eilanden worden aangeboden zijn de regels heel verschillend. Het ene land is heel coulant, terwijl het andere land allerlei beperkingen oplegt. Om een Grieks eiland te kopen, moet je bijvoorbeeld allerlei ingewikkelde Griekse vergunningen regelen; het land verkoopt zijn eilanden het liefst aan Grieken. Een tropisch eiland kopen is ook niet gemakkelijk, vooral als je niet met een lokale bewoner bent getrouwd. De eilanden van Zweden en Noorwegen daarentegen, zijn met minder gedoe aan te schaffen. Die Scandinavische landen doen niet zo moeilijk over een eilandje meer of minder.
Private Islands
Makelaar
Een van de makelaars in eilanden is Vladi Private Islands, opgericht door Farhad Vladi. Het bedrijf biedt over de hele wereld ongeveer 250 eilanden aan. Vladi is zelf een eilandliefhebber. De natuurlijke grens van water bezorgt hem een gevoel van vrijheid, het eilandgevoel. Op 14 maart 1971 verkocht hij zijn eerste eiland, Cousine Island in de Seychellen. Inmiddels heeft hij bemiddeld bij meer dan tweeduizend eilanden.
Ameland
Nederland
Waddeneiland Ameland is niet meer te koop. Het is een gemeente binnen het Koninklrijk der Nederlanden, maar in 1704 ging het wel van de hand. Toen kocht
Johan Willem Friso het voor 170.000 gulden. Daaruit is voortgevloeid dat de huidige Oranje-vorst zich nog altijd Vrij- en Erfheer van Ameland mag noemen. Het is een van zijn vele titels.
Schiermonnikoog
Nederland
Schiermonnikoog werd in 1893 verkocht door John Eric Banck aan de Duitse graaf Bernstorff voor 200.000 gulden. De Haagse Banck had het eiland van 1859 tot 1893 in zijn bezit gehad en had er onder meer een waddendijk aan laten leggen. De Duitse graaf droeg zijn steen aan de ontwikkeling van het eiland bij door er naaldbossen te planten. De graaf overleed in 1939 en zijn zoon Bechtold Eugen graaf von Bernstorff erfde het eiland. Na de bezetting door de Duitsers en de bevrijding, confisqueerde Nederland Schiermonnikoog.
De graaf deed nog pogingen om het eiland terug te krijgen tot aan 1964 toe, maar Nederland gaf het eiland niet meer op. In 1983 kreeg de graaf een schadevergoeding van 80 000 Duitse Marken, maar daar heeft hij maar een paar jaar van kunnen genieten. Hij overleed in 1987.
Lees verder