Turks- en Caicoseilanden

Turks- en Caicoseilanden De tientallen eilanden die samen de Turks- en Caicoseilanden vormen, liggen ten oosten van Cuba en ten noorden van Haïti. De Bahama’s liggen ten noordwesten. De Turks- en Coicoseilanden zijn regelmatig het eindpunt van de oceaan oversteken, of die nu per surfboard, vlot, zeilboot of kano zijn. De wateren rond de eilanden zijn populair bij de snorkelaars en de stranden horen bij de mooiste van de wereld.

Eilanden in Caribische Zee


Turks- en Caicoseilanden

De Turks- en Caicoseilanden eilanden zijn 40 eilanden die liggen in de Noordelijke Atlantische Oceaan. Ze zijn een Brits overzees gebiedsdeel en vormen een onderdeel van de toenmalige Britse kolonie Jamaica. Dat eiland werd in 1962 onafhankelijk. De eilandengroep heeft connecties met de Bahama’s, want van 1965 tot 1973 nam de gouverneur van de Bahama’s het gezag waar, totdat ook de Bahama’s onafhankelijk werden. De officiële taal op de eilanden is Engels, maar in sommige gemeenschappen wordt Spaans gesproken.

Cactus en eilandensliert

Het is een wat uitzonderlijke naam: Turks- en Coicoseilanden. Het is afgeleid van een plant en een inheems woord. De Turk's-cap cactus is een van de naamgevers aan de eilandengroep. Verder is de naam een verbastering van de term caya hico dat in de Taínotaal eilandensliert betekent. Hoofdstad is Cockburn Town.

Eilanders

Er wonen zo'n 52.570 inwoners (2017) op de eilanden, waarvan ongeveer de helft op het noordwestelijke deel Providenciales. De belangrijkste eilanden van de groep zijn:
Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
 • Salt Cay;
 • Grand Turk;
 • South Caicos;
 • East Caicos;
 • Middle Caicos;
 • North Caicos;
 • Providenciales.

Onbewoond

Niet alle eilanden zijn bewoond. Een aantal van de onbewoonde eilanden zijn East Caicos en West Caicos. Op Providenciales ligt het hoogste punt van de eilanden, namelijk Blue Hills met een hoogte van 49 meter.

Bron: Actually useful, PixabayBron: Actually useful, Pixabay

Eilandschoon

De eilanden zijn fijne gebieden om als globetrotter naar toe te trekken. Ze hebben eerste klas hotels, goede restaurants en stille stranden om te genieten. Voor de eilanden liggen de prachtigste riffen waar het fijn snorkelen, duiken en vissen is. De tropische eilanden hebben brede witte stranden en koraalriffen voor de kust. De stranden behoren tot de beste van de wereld. Op de eilanden groeien palmbomen. De eilanden zijn bestemming voor vele cruiseboten. Aantrekkelijk is tevens het belastingstelsel. De afstand van Amsterdam tot Cockburn Town is ongeveer 7.223 km. Het is 12 uur vliegen vanaf Nederland naar dit prachtige gebied.

Cruiseschepen

De eilanden zijn een populaire bestemming voor cruiseschepen. De meeste toeristen komen op zo'n manier op de eilanden aan.

Tropisch klimaat

De Turks- en Caicoseilanden hebben een tropisch klimaat. Het hele jaar door is het er rond de 25 tot 35 graden. Er zijn grofweg twee seizoenen, een nat en een droog. De meeste regen valt in de laatste maanden van het jaar. Enige nadeel van de eilanden is de wervelstormgevoeligheid; de eilandengroep wordt vaak getroffen door cyclonen, want ze liggen op de route van de tropische stormen.

Surfen

De eilanden zijn de finish van de eerste oceaanoversteek per kitesurfboard. In december 2013 haalt een groep van merendeels Nederlandse Atlantische kiters de overkant van de oceaan en landen op de Turks- en Caicoseilanden. Op 17 december 2013 werden ze onthaald door honderden mensen. De reis was op 21 november begonnen en na prachtig surfen, problemen, materiaalpech en schitterende zonsondergangen haalden ze de overkant en zetten een wereldprestatie neer.

Lees verder

© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Bahamas als vakantielandDe Bahamas als vakantielandDe Bahamas zijn één van die exotische oorden welke tot de verbeelding spreken. Voor een tropische vakantie zijn de Baham…
Grace Bay, Turks- en Caicoseilanden: geweldige strandenGrace Bay, Turks- en Caicoseilanden: geweldige strandenGrace Bay is door Tripadvisor in 2018 benoemd tot het beste strand van de wereld. Dat is de uitkomst van beoordelingen d…
Turks: tellen, data en tijdHoe legt u op vakantie uit hoeveel u van iets wilt? Of hoe lang u ergens blijft? Cijfers kunnen erg handig zijn om te we…
De Cactus, verguisd en geroemdDe Cactus, verguisd en geroemdDe Cactus is afwisselend razend populair of te oubollig om in huis te hebben. Toch is deze inmiddels niet meer weg te de…

Norwegian Getaway - Miami's Ultimate cruise shipNorwegian Getaway - Miami's Ultimate cruise shipDe Norwegian Getaway is een enorm cruiseschip dat op de Duitse Meyer Werft in Papenburg Duitsland is gebouwd en via de E…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: User:Escondites, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • www.wikipedia.nl
 • www.landenkompas.nl
 • www.turksandcaicostourism.com
 • www.klimaatinfo.nl
 • http://www.telegraaf.nl/vaarkrant/kite/22148641/__Atlantische_kiters_halen_overkant__.html geraadpleegd op 30 mei 2015
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Turks-_en_Caicoseilanden geraadpleegd op 16 maart 2019
 • https://www.landenkompas.nl/turks-en-caicoseilanden geraadpleegd op 16 maart 2019
 • Afbeelding bron 1: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
 • Afbeelding bron 2: Actually useful, Pixabay
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 15-03-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.