Vulkaaneifel: natuur en geschiedenis rond Kaisersesch

Vulkaaneifel: natuur en geschiedenis rond Kaisersesch Wie denkt dat Duitsland niets anders is dan kerstmarkten, wurst, koteletten en dansmariekes heeft het mis. Duitsland heeft een rijke geschiedenis. In de Vulkaaneifel is dit niet anders. Kelten en Romeinen namen er eeuwen geleden hun intrek omdat het er goed toeven was. Tijdens de Middeleeuwen ging het er woelig aan toe. Getuige hiervan zijn de vele burchten in de streek. Daarna kwamen de Fransen er de plak zwaaien. Al deze elementen vind je terug wanneer je gaat wandelen in de bossen en de weilanden rond Kaisersesch, een kleine stad op zo'n 20 kilometer van Cochem.

Waar ligt Kaisersesch?

Kaisersesch ligt in Duitsland, meer bepaald in de Vulkaaneifel. Je vindt de Vulkaaneifel naast de Moezel, van Koblenz tot Trier en van Bitburg tot iets onder Aken. De kleine stad Kaisersesch ligt op zo'n twintig kilometer ten westen van Cochem en zo'n vijftien kilometer onder Mayen. De stad zelf ligt in een dal maar op de hellingen rond de stad liggen heel wat geschiedkundige restanten.

De historische rondwandeling in Kaisersesch

Zin in een stevige wandeling waar je ook nog wat van opsteekt? Dan moet je zeker je wandelschoenen eens aantrekken voor de historische rondwandeling (historischer Rundwanderweg) rond de zuidkant van Kaisersesch. In twaalf etappes ga je van de Kelten naar de hedendaagse tijd. Onderweg passeer je ook Romeinse overblijfselen en een Romeinse toren van waar je een prachtig uitzicht hebt op de streek, een wei waar een aantal Fransen om het leven kwamen, een wasplaats, een overblijfsel uit de bloeiperiode van de leisteenindustrie, twee kapellen, een gedenksteen voor WO II en een Jodenkerkhof.

Praktische informatie

De historische rondwandeling is zo'n acht kilometer lang en voor doorstappers te doen op twee uur. Natuurgenieters, mensen die graag alle infoborden lezen, (amateur)fotografen en families met kleine kinderen zullen er wel wat langer over doen. Hou rekening met een paar flinke kuitenbijters. Vergeet dus zeker als het warm is het drinken en de knabbeltjes niet, ook voor eventuele viervoetige vrienden. In de herfstperiode ook even opletten want het jachtseizoen is van start gegaan. Het is heel verleidelijk om je hond los te laten lopen, maar let er dan wel op dat hij bij je in de buurt blijft. Ook in de lente moet de viervoeter aan de lijn, zodanig dat hij de reekalfjes niet verstoort. Vertrek in herfst of winter niet te laat. Grote delen van de wandeling liggen in bosrijk gebied. Laat je dus niet verrassen door het donker. Onderweg liggen er heel wat caches, dus amateurs van geocaching komen hier ook zeker aan hun trekken. Je kan de wandeling beginnen aan elk van de twaalf etappes. De wandeling wordt aangegeven door kleine pijltjes met de mededeling "Historischer Rundwanderweg". Bij elke etappe vind je een informatiebord. De mooie tekeningen op de informatieborden werden gemaakt door leerlingen van een plaatselijke school. Op de toeristische dienst van Kaisersesch (Am Römerturm) kan je een foldertje gaan halen met een beknopte uitleg over elke bezienswaardigheid.


Een tijdreis in tien etappes

Van het centrum naar de Kallebor

En nu, op pad! Je kan beginnen aan de Postplatz in het centrum van Kaisersesch zoals de toeristische folder het voorschrijft. Op de Postplatz (A) zie je het standbeeld van een postbode te paard en met een hoorn in zijn hand. Het standbeeld werd in 2000 opgericht. De foto van de postbode te paard vind je trouwens hierboven bij de inleiding. Via de kerk met de typerende scheve toren die in 2014 en 2015 flink werd gerestaureerd, neem je de weg die omhooggaat. Je komt zo voorbij de Kallebor (B). De Kallebor is een voormalige wasplaats. Tot circa 1950 werd hier de was gedaan door de vrouwen van het dorp. Ook het vee werd hier naar toe gebracht om te kunnen drinken. Nu is het een aangename plaats met bankjes om even te verpozen. Naast de Kallebor is er ook een leuke speeltuin waar de kleintjes en zelfs de minder kleintjes zich even kunnen vermaken.

Na de wasplaats, naar de Romeinse toren
Na de Kallebor ga je over de Heideberg naar de Romeinse toren, de Römerturm (C). Een stevige klim die beloond wordt met een prachtig uitzicht over de streek (D). De Romeinse toren is redelijk recent. Hij werd in 1997 door toedoen van de Eifelverein Ortsgruppe Kaisersesch gebouwd op de resten van een oude wachttoren die als uitkijk diende aan de oostrand van Kaisersesch. Deze wachttoren stond op de verbindingslijn tussen de boskapel en de Burgberg in Hambuch. Ook op deze twee plaatsen werden resten van wachttorens gevonden. De Romeinse toren werd gebouwd in de stijl van de wachttorens op de Limes. Voorbij de Romeinse toren begint de Eifel-Schiefer-Radweg. Je kan de korte fietstocht van 10 kilometer doen of gaan voor de langere versie van 29 kilometer. Op de korte fietstocht kunnen kinderen meefietsen, de langere is voor meer geoefende fietsers. Na genoten te hebben van het zicht op de vulkaankegels en op de stad Kaisersesch, voert een asfaltweggetje je terug naar het dal. Hier kom je bij de Pommerbach (E), een idyllisch beekje dat ontspringt in Kaisersesch en in Pommern in de Moezel vloeit. Op een warme zomerdag kan je hier even de voeten in het water steken en genieten van de koelte.

Van de Middeleeuwen naar de tweede Wereldoorlog

Na een bezoekje aan de Ottilienkapel (F) gaat het weer verder. In de nabijheid ligt het Jodenkerkhof (F) waar rond 1920 de Joden uit Kaisersesch en de omliggende dorpen werden begraven. Je vindt er nu nog zo'n 20 graven. De toegangspoort tot het kerkhof is heel mooi. Joden werden reeds in de Middeleeuwen in Kaisersesch gesignaleerd. Zij konden hier ongestoord zaken doen. Later was dit niet meer mogelijk en weken de Joden uit naar betere oorden. Toen het regime terug versoepelde, kwamen er weer een paar Joden in Kaisersesch wonen. Ook later, tijdens WO I, kwamen er Joden naar Kaisersesch afgezakt, op zoek naar veiliger oorden. Even verderop ga je onder de autosnelweg door en kom je terecht in bosrijk dal. In de vroegere leisteengroeven ontdek je het Pulverhäuschen (G). In deze bunkerachtige constructie werd tot in circa 1930 de springstof bewaard, nodig bij het ontginnen van de leistenen. Vervolgens gaat het via een licht stijgende straat over de weg naar het Martental. Na terug onder de autosnelweg te zijn gegaan, komt men bij de middeleeuwse Richtstätte (H). Hier stond vroeger een schavot en de plaats wordt ook galgenberg genoemd. In de buurt vind je de gedenksteen uit basalt voor de gesneuvelden van Wereldoorlog II tussen het groen (I).

Franse invasie

Nu volgt een mooie wandeling door een beukenwoud. In de dichte bossen vind je een nieuwe informatiesteen met de geschiedenis van de Franse soldaten die in de sompige, moerasachtige weilanden verdronken. Geen nood, de plaats is nu veilig want de weilanden, die later de bijnaam Franzosenwiese (J) kregen, werden dichtgegooid. Je kan er nu zonder probleem lopen. Het gebied is natuurgebied en je vindt er heel wat nieuw aangeplante bomen en struiken met een korte uitleg bij. Dit stukje hoort ook bij de Rundweg Waldlehrpfad. Een paar honderd meter verder een informatiesteen op de linkerkant, een beetje achterin, aangaande een Keltisch graf en van een Romeinse heirbaan (K). Veel meer dan het infobord met een doorsnede van de Romeinse weg en een tekening van het Keltisch graf zal je hier echter niet zien.

Waldlehrpfad

Voorbij de Martinshütte (een schuilhut) gaat het en dan komt men terug het bos uit. Vanuit de Martinshütte kan je drie Nordic Walking parcours beginnen. Ook de Rundweg Waldlehrpfad begint hier. Een wandelweg die je meer leert over dieren, bomen en struiken in de omgeving en die rijkelijk voorzien is van infoborden en waar je hierboven al een stukje van bent tegengekomen. Je gaat nu richting Müllenbach en bereikt even later de boskapel of de Waldkapelle (L). Hier kan je even uitblazen op de bank onder de kastanjebomen. Een legende wil dat de boskapel er reeds stond in de twaalfde eeuw. Ze zou gebouwd zijn op Romeinse resten. Het eerste schriftelijk bewijs van de aanwezigheid van de boskapel dateert echter van 1754. In 1794 werd de boskapel zwaar beschadigd en het zou tot 1833 duren vooraleer ze werd gerestaureerd. De boskapel wordt ook Schmerzhaften Muttergottes genoemd. De weg van de kerk van Kaisersesch tot aan de kapel bedraagt 1000 voetstappen. Evenveel als van het huis van Pilatus in Jeruzalem tot aan de berg Golgotha. Via de Bahnhofstrasse ga je bergafwaarts terug naar de Postplatz in het centrum van Kaisersesch. Einde van een mooie wandeling waar je ook nog eens wat van hebt opgestoken en tijd voor een natje en een droogje in een van de vele tavernes die Kaisersesch rijk is!
© 2014 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vulkaaneifel: fietsen op de Eifel-Schiefer-RadwegVulkaaneifel: fietsen op de Eifel-Schiefer-RadwegWie graag eens op de fiets springt tijdens zijn vakantie, kan in de Vulkaaneifel op pad op de Eifel-Schiefer-Radweg. Dez…
Vulkaaneifel: de geschiedenis van de leisteen achternaVulkaaneifel: de geschiedenis van de leisteen achternaDe streek van Kaisersesch in de Vulkaaneifel is de streek van de leisteen. Schiefer zoals ze het in het Duits noemen. Je…
Vulkaaneifel: een wandeling door KaiserseschVulkaaneifel: een wandeling door KaiserseschDie kleine Stad die alles hat. Zo omschrijft de kleine stad Kaisersesch in de Vulkaaneifel zichzelf. Gelegen op zo'n 20…
Vulkaaneifel: de MoselschieferstrasseVulkaaneifel: de MoselschieferstrasseDe Moselschieferstrasse is een lusvormige route van zo'n 110 kilometer door de Vulkaaneifel en naast de Moezel. Je kan d…

Gotlands fauna, diersoorten op een bijzonder stukje wereldGotlands fauna, diersoorten op een bijzonder stukje wereldGotland heeft een rijke flora en fauna. Voor een natuurenthousiast een hemel op aarde, maar ook vissers, paardenliefhebb…
Visum Verenigde Staten van Amerika & Grensformulier ESTAHeb ik een visum nodig voor mijn reis naar Amerika? In dit artikel lees je wanneer je wel en wanneer je geen visum nodig…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia: Kaisersesch (Duitse versie)
  • Plaatselijke folder Historischer Rundwanderweg Kaisersesch
  • www.unser-platt.de/veranstaltungen/kaisersesch
  • www.ich-geh-wandern.de/kaisersesch
  • www.stadt-kaisersesch.de
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 10-06-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.