Visum Verenigde Staten van Amerika & Grensformulier ESTA

Heb ik een visum nodig voor mijn reis naar Amerika? In dit artikel lees je wanneer je wel en wanneer je geen visum nodig hebt en hoe je dit kunt aanvragen. Hoe zit het met je paspoort en met de reistoestemming van ESTA? En welke formulieren moet je invullen om het land binnen te komen. Het is fijn om vooraf goed op de hoogte te zijn van het grens-, douane- en immigratiebeleid van de Verenigde Staten.

Visum nodig?

Als je maar kort naar de VS gaat heb je geen visum nodig! Als je reis korter duurt dan 90 dagen dan heb je geen visum nodig. Je valt dat onder het zogenaamde Visa Waiver Program. Let er wel op dat je paspoort nog lang genoeg geldig is! Het paspoort mag niet verlopen gedurende de tijd dat je in de VS bent. En een net nieuw paspoort kan bij de immigratiedienst ook tot vragen leiden, dus voorkom dit door al eerder een nieuw paspoort aan te vragen en stel dit niet uit tot net voor de reis. Let er tevens op dat je vervelende vragen zou kunnen krijgen als er in je paspoort stempels zitten van een land waarmee de Verenigde Staten in onvrede leeft. Check dit van te voren nauwlettend en bedenk je goed dat wanneer je deze stempels hebt, je maar beter een nieuw paspoort kan aanvragen om mee te nemen op je reis. Een zogenaamd noodpaspoort is niet toegestaan voor reizen naar de VS. Let erop dat tegenwoordig ook kinderen een eigen paspoort nodig hebben!

Reistoestemming voor Amerika

Als reiziger zonder visum (ook wanneer je een tussenlanding maakt in de VS) moet je vóór het inchecken in het bezit zijn van een reistoestemming van ESTA. Zonder vooraf aangevraagde reistoestemming mag je dus niet inchecken en zal je geweigerd worden! Aanmelden kan al twee jaar van te voren (maar uiterlijk dus 72 uur voor vertrek) via de website van ESTA. Deze elektronische reistoestemming is dus verplicht voordat je afreist naar de Verenigde Staten en kost 14 dollar. Je kunt via de website elektronisch betalen met je creditcard. Dien op de website van ESTA een online aanvraag in. Let erop dat er veel websites in de lucht zijn die je graag willen helpen bij deze aanvraag. Zij vragen hoge kosten voor deze service, soms wel tegen de 60 dollar! Trap hier niet in, je kunt het makkelijk zelf via de officiële website van de ESTA. De "bedrijven" die aanbieden om je te "helpen" bij die aanvraag, tegen een veel te hoge betaling, verdienen er flink aan! Dat mag, maar het is natuurlijk zuiver geldklopperij. Je kunt het ESTA formulier gewoon in het Nederlands invullen en het is makkelijker dan bijvoorbeeld een formulier invullen om een paspoort aan te vragen! Gewoon lekker zelf doen dus!

Grensformulieren

Het grensformulier dien je bij het inchecken op de luchthaven te overhandigen. Als je boekt via een reisbureau of vliegmaatschappij op internet dan krijg je deze formulieren bij je reisbescheiden maar je kunt het grensformulier ook op internet downloaden.

Nog meer formulieren invullen in het vliegtuig

Eenmaal aan boord van het vliegtuig ontvang je een groen en een wit formulier. Deze formulieren vul je onderweg op je gemak in. Zorg dus voor een pen in de handbagage. Op de website van het Amerikaanse consulaat kan je vooraf een voorbeeld bekijken. De groene versie lever je bij aankomst op de luchthaven in bij de immigratie. Het onderste stuk van het formulier krijg je terug, bewaar dit zeer zorgvuldig in je paspoort! Op de terugweg bij het inchecken, wanneer om je paspoort wordt gevraagd, zal je dit gedeelte namelijk weer in moeten leveren.

Per gezin moet je daarnaast ook een wit formulier invullen. Dit doe je voor de douane, zij willen weten wat je meebrengt naar de VS. Op dat lijstje moet je opschrijven welke cadeautjes je meebrengt en wat de kosten daarvan zijn. Let erop dat je geen verse dingen invoert, zoals groenten en vleeswaren (dus ook niet toevallig een gesmeerde boterham of een stuk fruit waar je geen trek meer in had). Dingen zoals stroopwafels en drop mogen dan weer wel. Als je twijfelt, check dit dan vooraf even op internet.
Vul ook het witte formulier volledig en naar waarheid in. Wanneer je geen goederen voor vrienden of familie invoert, vul dan een bedrag van $0 in. Dit formulier dien je te overhandigen bij de douane, nadat je de bagage van de band hebt opgehaald.
© 2014 - 2024 Marc-karen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Op vakantie naar Amerika? Regel eerst je toestemming!Op vakantie naar Amerika? Regel eerst je toestemming!Naar de Verenigde Staten afreizen is een belevenis. Zowel natuurliefhebbers als citytrippers kunnen er hun hartje ophale…
Visum voor AmerikaVisum voor AmerikaWil je naar Amerika? Dan zul je een visum moeten hebben. Er zijn veel verschillende visums beschikbaar, zoals bijvoorbee…
Alles wat je moet weten over reisdocumentenAlles wat je moet weten over reisdocumentenGa goed voorbereid op reis en zorg ervoor dat je de benodigde documenten bij je hebt. Deze info is zowel geldig voor Bel…
Vliegtickets voor Los AngelesVliegtickets voor Los AngelesWil jij naar Los Angeles reizen? Dan heb je een vliegticket nodig. Er zijn allerlei mogelijkheden voor vliegtickets naar…

Vulkaaneifel: natuur en geschiedenis rond KaiserseschVulkaaneifel: natuur en geschiedenis rond KaiserseschWie denkt dat Duitsland niets anders is dan kerstmarkten, wurst, koteletten en dansmariekes heeft het mis. Duitsland hee…
Gotland natuur en landbouwGotland natuur en landbouwGotland is niet alleen een bijzonder eiland qua ligging en bodemsoort, maar heeft daardoor ook een bijzondere vegetatie.…
Bronnen en referenties
  • http://www.vliegwinkel.nl/reisinformatie/usa
Marc-karen (11 artikelen)
Gepubliceerd: 04-11-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.