Alles wat je moet weten over reisdocumenten

Alles wat je moet weten over reisdocumenten Ga goed voorbereid op reis en zorg ervoor dat je de benodigde documenten bij je hebt. Deze info is zowel geldig voor Belgen als voor Nederlanders. Wie reist moet zich aan de meeste grensovergangen kunnen legitimeren door middel van een reispaspoort (boekje) of een identiteitskaart. De Schengenakkoorden hebben er wel voor gezorgd vanaf 1995 dat er geen controle meer gebeurd binnen het Schengengebied. Het gaat om volgende landen; België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Italië, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Portugal, Spanje, Ijsland en Zweden.

Ook al zijn er de akkoorden, toch zijn de Belgen en Nederlanders steeds verplicht de identiteitskaart bij zich te hebben om zich te kunnen identificeren.

Controle op het vliegveld

Het is de douane die iedereen controleert op de luchthavens en dit namens de overheid. De bagage en de passagiers worden gecontroleerd. Ook de inwoners van Schengenlanden worden hier gechecked.

De Identiteitskaart

Je bent dus overal verplicht een identiteitskaart bij je te hebben. Zowel Belgen als Nederlanders kunnen in de volgende landen reizen met enkel een identiteitskaart; Andorra, België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittannië, Hongarije en Noord-Ierland, Ierland, IJsland, Italië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Monaco, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal (inclusief Madeira en de Azoren), Roemenië, San Marino, Slovenië, Slowakije, Spanje (inclusief de Canarische eilanden, Ceuta en Mmelilla), Tsjechië,Turkije, IJsland, Zweden en Zwitserland.

Een identiteitskaart is 5 jaar geldig en haal je in je gemeentehuis.

(Reis)paspoort

Het paspoort mag niet worden verward met de identiteitskaart die - zoals de naam het zegt - maar uit een kaart bestaat.
Het paspoort is het kleine bordeaux-rode boekje dat ook geldig is als identiteitskaart. De gemeente waar je staat ingeschreven zorgt ervoor dat je een paspoort krijgt als je een aanvraag doet (doe dit minsten 3 weken voor vertrek). Het paspoort zal over de ganse wereld erkend worden. Zorg er wel voor dat het nog geldig is tot 6 maanden na je terugkomst, want vaak is dat een vereiste om het land binnen te mogen dat je wil bezoeken. In België en Nederland is een paspoort 5 jaar geldig en kan je het niet meer verlengen.

Laissez Passer

Dit is een document, slechts geldig voor 1 reis binnen Europees grondgebied. De douane laat mensen hiermee passeren als ze hun paspoort zijn kwijtgeraakt. De Ambassade of het Consulaat reikt dit reisdocument uit. Dit is enkel voor uitzonderlijk gebruik.

Visum

Een groot aantal landen verplicht het gebruik van een visum om hun grondgebied te betreden. Naast een visum heb je ook altijd een geldig paspoort nodig.Ook als je bij een reis een tussenstop maakt in een ander land vraagt men soms om een visum; het transitvisum om te kunnen doorreizen. Een visum moet je aanvragen bij de Ambassade of Consulaat van het land waar je op vakantie gaat. Meestal zijn ze gehuisvest in ofwel Brussel (België) of Den Haag (Nederland).

Indien een visum niet in je eigen land te verkrijgen is, omdat er geen consulaire vertegenwoordiging is bijvoorbeeld, moet je je wenden naar een naburig land waar er wel eentje is. Meer infomatie krijg je ook via het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het visum zal altijd door het desbetreffende land uitgereikt worden. Vaak moet je papieren invullen en altijd vraagt men enkele pasfoto's. Je moet ook je geldig paspoort meenemen naar de Ambassade en steeds de retourtickets van je vlucht. Een visum is niet gratis. Je kan het meestal, tegen betaling, ook laten regelen door het reisbureau. Als er groepsreizen ondernomen worden dan regelt het reisbureau vaak een groepsvisum.

Het visum kan een stempel zijn, handtekening of sticker. Ondertussen experimenteren sommige landen met een elektronisch visum systeem zoals Australië (Electronic Travel Authority).

Visa Waiver Program voor de States

Sinds begin 2009 moeten Belgen en Nederlands voor hun vertrek een vergunning hebben als ze afreizen naar de Verenigde Staten van Amerika. Een elektronische reistoestemming van de Amerikaanse overheid is verplicht voor u aan boord gaat van een vliegtuig of boot naar de USA. U kan uw aanvraag online indienen op de ESTA website. Het kan op elk tijdstip gebeuren, maar het beste is om zeker 72 uur voor vertrek de aanvraag te versturen.

Buitenlandse Zaken België
Buitenlandse Zaken Nederlands
© 2009 - 2024 Bartmelis, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het visum voor je vakantieAls je naar het buitenland reist, dan heb je soms een visum nodig. Soms kan je deze kopen op het vliegveld van het land,…
Paspoort op tijd aanvragenReizigers naar het buitenland hebben in veel gevallen meerdere reisdocumenten nodig. Allereerst een pas of in sommige la…

Hoe bezuinigen tijdens de vakantie?Hoe bezuinigen tijdens de vakantie?De meeste mensen gaan niet besparen tijdens de vakantie. Toch is het mogelijk om te besparen zonder op de kwaliteit van…
Goed voorbereid op vakantieGoed voorbereid op vakantieOp vakantie gaan is leuk. Maar het vergt ook de nodige vakantievoorbereidingen. Wie moe en niet zo goed is toegerust op…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Quistnix, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Bartmelis (25 artikelen)
Gepubliceerd: 10-07-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.