Het visum voor je vakantie

Als je naar het buitenland reist, dan heb je soms een visum nodig. Soms kan je deze kopen op het vliegveld van het land, maar vaak moet je deze ook van tevoren aanvragen. Als je naar een land reist dat is aangesloten bij het Schengenverdrag, dan heb je geen visum nodig.

Aanvragen visum

Met een visum heb je de officiële toestemming gekregen om in een bepaalde periode in een land te verblijven. Als je buiten een land van de Europese Unie reist, dan moet je soms vooraf een visum aanvragen. Er zijn ook weer landen waar je bij aankomst in het land een visum krijgt. Deze hoef je dan niet van te voren al aan te vragen.

Geen garantie

Ook al heb je een visum geregeld, toch is het nog geen garantie dat je ook daadwerkelijk in het land wordt toegelaten. Op de luchthaven of de grenspost word je altijd nog gecontroleerd. Het is daarom een aanrader om alle documenten mee te nemen die het duidelijk maken dat je in dat land verblijft. Hierbij kan je denken aan een hotelreservering, een uitnodiging een voldoende geld.

Gestempeld of geplakt in paspoort

Heel vaak wordt je visum in je paspoort geplakt of gestempeld. Soms krijg je een los papier die je naast je paspoort moet bewaren. Je visum is niet geldig zonder je paspoort. Als je naar het buitenland gaat, dan moet je altijd je identiteitskaart of je paspoort meenemen. Hiermee kan je jezelf identificeren wanneer daar om wordt gevraagd. Zo kan het zijn dat je jezelf moet identificeren bij de inschrijving in een hotel of wanneer je geld op wilt nemen bij een bank. Ook als je naar een Europees land reist, dan moet je je paspoort of identiteitskaart altijd bij je hebben.

Identiteitsbewijs of paspoort

In de meeste Europese landen kan je jezelf identificeren met een identiteitsbewijs. Als je naar een ander land reist dan heb je vaak een paspoort nodig. Een rijbewijs is in het buitenland geen geldig identiteitsbewijs. Soms is het nodig dat een land nog om meer documenten vraagt. Zo kan het zijn dat je naast je paspoort, identiteitsbewijs en een eventueel visum, een inentingsbewijs moet laten zien. Sommige landen eisen dat je reisdocument nog voor een bepaalde periode geldig is, bijvoorbeeld voor zes maanden.

Reisadviezen nagaan

Als je naar het buitenland gaat, dan is het vaak verstandig om de actuele informatie over dat land na te gaan. Dit kan je doen op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, ook wel het BuZa genoemd. Hier kan je de meest actuele reisadviezen lezen. Deze geven je informatie over de veiligheidssituaties in een land, zoals terroristische dreigingen, politieke onrust, maatschappelijke onrust, bepaalde ziekten en criminaliteit.

Reisverzekering

Het is ook heel belangrijk om een reisverzekering met een dekking van de medische kosten te regelen. Zon verzekering is in het buitenland heel erg belangrijk. Vooral omdat de medische voorzieningen, zoals een bezoekje aan een arts, in het buitenland erg duur zijn.
© 2012 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Visum op tijd aanvragenElk land kent regels voor buitenlanders die het land willen bezoeken. Voor een aantal landen is een geldig paspoort vold…
Een visum aanvragen voor NederlandIemand die in Nederland wil verblijven, moet soms een visum aanvragen. Wanneer iemand een visum heeft verkregen om een b…

Costa Cruises, rederij van Costa ConcordiaVanaf begin 2012 is de rederij Costa Cruises veelvuldig in het nieuws. Uiteraard ook vanwege het ongeluk met hun cruises…
Vakantiebeurzen: van kamperen tot verre reizenVakantiebeurzen: van kamperen tot verre reizenOnline 'gaan' is een van de populairste manieren waarop we inspiratie en informatie verzamelen over onze volgende vakant…
Bronnen en referenties
  • Visum.nl
Marensa (310 artikelen)
Gepubliceerd: 23-02-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.