Visum voor Amerika

Visum voor Amerika Wil je naar Amerika? Dan zul je een visum moeten hebben. Er zijn veel verschillende visums beschikbaar, zoals bijvoorbeeld een visum voor een tijdelijk bezoek, dat geregeld wordt via het visa waiver programma. Ga je in de Verenigde Staten wonen, werken of studeren? Dan is daar weer een heel ander visum voor nodig. Wil je permanent in Amerika blijven? Dan heb je een Greencard visum nodig.

Inhoud


Amerika bezoeken

De controle van de Amerikaanse immigratiedienst is de afgelopen jaren een stuk strenger geworden. Dit heeft vooral te maken met de aanslagen van 11 september in 2001 en de oorlogen in Irak en Afghanistan. De laatste jaren is de Amerikaanse wetgeving regelmatig aangepast. Om de kans op een terroristische aanslag in Amerika te voorkomen is er besloten dat iedereen die de Verenigde Staten bezoekt, eerst toestemming moet krijgen door middel van een visum. Ook voor een lang verblijf, zoals bijvoorbeeld wonen, werken of studeren in USA, heb je een visum nodig.

Immigratiedienst van de Verenigde Staten

De immigratiedienst van Amerika besluit altijd of je een visum krijgt om het land binnen te komen. De immigratiedienst wordt in de Verenigde Staten ‘U.S. Citizenship and Immigration Services’ genoemd, afgekort tot USCIS.

Regels paspoort bij reizen naar USA

Als je besluit om naar Amerika te reizen, is het verplicht dat je bezit over een geldig paspoort. Zo lang je in Amerika bent, moet dit paspoort een geldige datum hebben. Voor de veiligheid is het beter om te zorgen dat je paspoort geldig is tot zeker drie maanden na vertrek geldig is. Mocht je onverhoopt langer blijven in de Verenigde Staten, heb je in ieder geval een geldig paspoort. Bij het inchecken wordt gecontroleerd of je paspoort lang genoeg geldig is. Als je paspoort is verlopen, of je geen paspoort bij je hebt, mag je niet met de vlucht mee. Besluit je om te gaan wonen in Amerika, dan zul je ook een Amerikaans paspoort nodig hebben.

Visa Waiver Program voor tijdelijk verblijf in Amerika

Sinds 12 januari 2009 is het voor bepaalde landen mogelijk om deel te nemen aan het Visa Waiver Program. Dit programma is ook van toepassing in Nederland. Met dit programma kun je een visum krijgen voor een tijdelijk verblijf in Amerika. Mensen die wel in Nederland wonen, maar geen Nederlands paspoort bezitten kunnen dit programma voor een visum niet gebruiken. Ook de mensen die ooit voor drugshandel of oorlogsmisdaden zijn veroordeeld kunnen geen gebruik maken van het Visa Waiver program. Zij moeten via de Amerikaans consulaat in Amsterdam een visum aanvragen.

Het Electronic System for Travel Authorisation (Ook wel ESTA) zal voortaan worden gebruikt om een visum aan te vragen. Dit is ter vervanging voor het groene formulier (het I-94W formulier) dat eerder in het vliegtuig werd uitgedeeld. ESTA is een beveiligde website met daarop een formulier dat je dient in te vullen als je naar Amerika gaat. Aangeraden wordt om dit zo vroeg mogelijk te doen. Dit moet sowieso minimaal 72 uur voor vertrek, omdat 72 uur de maximale tijd is om een goedkeuring te verkrijgen. Iedereen die Amerika in wil, moet dit formulier invullen. Het visum is bedoelt voor korte bezoeken naar Amerika. Dit bezoek mag niet langer duren dan 90 dagen. Ook is het Visum alleen bedoelt voor vakanties en zakenreizen.

ESTA is niet langer meer gratis. Vanaf 8 september 2010 moet iedereen die een aanvraag doet bij ESTA hier 14 dollar voor betalen met de creditcard.

Het ESTA is verplicht voor alle VWP-reizigers die naar Amerika gaan per vliegtuig of boot. Ook wanneer de Verenigde Staten alleen wordt gebruikt als overstap, dient het formulier ingevuld te worden. Het visum is geldig voor een periode van twee jaar en de goedkeuring van ESTA kan gedurende deze periode meerdere malen worden gebruikt.

De goedkeuring van ESTA is geen garantie om daadwerkelijk het land in te mogen. Op de luchthaven kan er door de douane alsnog anders worden besloten en je visum intrekken.

Landen die meedoen aan het ESTA programma

Mensen die woonachtend zijn in de volgende landen en ook een paspoort van dit land hebben, dienen gebruik te maken van het Visa Waiver program van ESTA:

AndorraFinlandLetlandNoorwegenSlowakije
AustraliëFrankrijkLiechtensteinOostenrijkSpanje
BelgiëHongarijeLitouwenPortugalTsjechië
BruneiIerlandLuxemburgRepubliek MaltaVerenigd Koninkrijk
DenenmarkenIJslandMonacoSan MarinoZuid-Korea
DuitslandItaliëNederlandSingaporeZweden
EstlandJapanNieuw ZeelandSloveniëZwitersland

Visum voor studeren in Amerika

Veel jongeren willen graag een jaartje studeren in Amerika op bijvoorbeeld een high school of een universiteit. Ook zijn er mensen die in Amerika een taalcursus willen volgen, omdat ze de geleerde stof meteen overal kunnen toepassen. Als student kun je je inschrijven bij een bepaalde school in Amerika of bij een programma dat opleidingen en cursussen verzorgt. Er zijn bepaalde voorwaarden waar je aan moet voldoen als je in Amerika wilt studeren. Zo moet je bijvoorbeeld beschikken over voldoende financiële middelen om de tijd door te kunnen brengen. Meestal is het namelijk verboden om naast je studie ook nog te werken in de Verenigde Staten. Dit heeft te maken met de regels van je visum. Als je aan alle voorwaarden voldoet wordt je verblijf goedgekeurd door USCIS. Je krijgt dan een visum en mag je de studie gaan volgen. Met het visum mag je niet werken in Amerika.

Er zijn verschillende websites die je kunnen helpen met je visum en het aanmelden voor een school. Zo kun je bijvoorbeeld studeren via de verschillende programma's via deze site.

Visum voor tijdelijk werk in USA

Het is mogelijk dat Amerikaanse werkgevers mensen uit het buitenland aannemen. Vaak gaat dit om een tijdelijke baan en meestal zijn er alleen bepaalde beroepen die in aanmerking komen om een tijdelijke baan in Amerika te krijgen. Voor een tijdelijke baan in Amerika heb je een visum nodig. Deze beroepen veranderen ieder jaar en kun je terugvinden op de website van USCIS.

Permanent werk in de Verenigde Staten

Soms kun je in aanmerking komen voor een permanente werk- en verblijfsvergunning. Dit kan te maken hebben met je werk. Je hebt hiervoor een visum nodig. De USCIS moet een immigratie petitie goedkeuren, deze wordt normaal gesproken aangevraagd door je werkgever in Amerika. Je werkgever moet dan ook een werkcertificaat aanvragen bij het ministerie van Arbeid in Amerika. Het ministerie van Buitenlandse Zaken moet vervolgens een visumnummer afgeven. Je zult moeten wachten tot je dit visumnummer gekregen hebt. Er wordt voor mensen die wegens een baan naar Amerika moeten gewerkt met de volgende voorkeuren:

Eerste voorkeurVoorkeurswerkers; mensen met buitengewone bekwaamheden
Tweede voorkeurMensen met geavanceerde diploma’s en uitzonderlijke bekwaamheden
Derde voorkeurBekwame vaklui
Vierde voorkeurSommige mensen die een religieuze rol hebben
Vijfde voorkeurMensen die werkgelegenheid schapen

Greencard voor immigratie naar Amerika

Het visum dat je nodig hebt als je in Amerika wilt wonen is een Greencard. Er zijn drie stappen nodig om de Greencard te krijgen:
  1. De USCIS moet je aanvraag goedkeuren
  2. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken moet je een visumnummer toewijzen
  3. Je moet een aanvraag doen om de status van je visumnummer te veranderen in ‘permanent resident’.

Er is een beperkt aantal visumnummers dat ieder jaar mag worden afgegeven. Zelfs wanneer de USCIS je aanvraag heeft goedgekeurd, zit er nog een kans in dat je geen visumnummer krijgt. Hierdoor kan het soms jaren duren tot je een Greencard krijgt. Ook zijn het aantal visumnummers per land beperkt. Als je uit een land komt waar veel mensen van naar Amerika willen gaan, dan zal het moeilijker worden om je visum te verkrijgen. De onmiddellijke familieleden van Amerikaanse burgers hoeven niet te wachten tot er een visumnummer voor ze beschikbaar zijn. In deze gevallen is er meteen een visumnummer beschikbaar.

Visum loterij

Ieder jaar worden er 50.000 extra visumnummers beschikbaar gesteld en in een zogenaamde visum loterij gestopt. Deze loterij is alleen beschikbaar voor de mensen met een laag immigratieniveau naar de Verenigde Staten. Landen waarvan meer dan 50.000 mensen naar Amerika zijn verhuisd in de afgelopen vijf jaar komen hiervoor niet in aanmerking. De laatste jaren mogen Nederland en België gewoon meedoen met de loterij. Om mee te doen, moet je een bedrag van $50 betalen. De laatste jaren doen er ruim 9 miljoen mensen mee aan de visum loterij. De winnaars voor een visum worden willekeurig geloot.

Belangrijke websites

© 2009 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Visum Verenigde Staten van Amerika & Grensformulier ESTAHeb ik een visum nodig voor mijn reis naar Amerika? In dit artikel lees je wanneer je wel en wanneer je geen visum nodig…
Toerisme in de Verenigde StatenToerisme in de Verenigde StatenDe Verenigde Staten heeft veel te bieden voor de toeristen. Er zijn prachtige steden en natuurgebieden en een rondreis m…
Huis kopen in AmerikaHuis kopen in AmerikaAmerika is een prachtig land en staat bekend om de grote steden, de schitterende natuur en de bijzondere mentaliteit. Ve…
Op vakantie naar Amerika? Regel eerst je toestemming!Op vakantie naar Amerika? Regel eerst je toestemming!Naar de Verenigde Staten afreizen is een belevenis. Zowel natuurliefhebbers als citytrippers kunnen er hun hartje ophale…

Jezelf verplaatsen op MaltaJe gaat op vakantie naar Malta, een land met een enorme culturele achtergrond. Wat ga je bekijken en bezoeken, wat moet…
Authentiek eten in een bijzondere warung in UbudDe vruchtbaarheid van Bali zorgt voor overvloedigheid op het gebied van groente en fruit en dat is natuurlijk terug te v…
Bronnen en referenties
  • http://www.hm-usa.nl/vliegreis03.html
  • http://cbp.gov/linkhandler/cgov/travel/id_visa/esta/about_esta/esta_intro/esta_dutch.ctt/esta_dutch.pdf
  • http://www.allesamerika.com/esta-amerika.html
  • https://esta.cbp.dhs.gov/
  • http://www.uscis.gov/portal/site/uscis
  • http://www.allesamerika.com/visum-informatie-vs.html
  • http://www.verenigdestaten.info/alginfo/visa.html
Reacties

Teresa, 01-06-2012
Hallo ik ben woonachtig in nederland maar heb geen nederlandse paspoort wel een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijdt.
Heb een Argentijnse paspoort en ben uitgenodigd als vertaler om naar amerika te gaan voor twee weken maar lukt me niet online visa aan te vragen?
is er een ander manier om vis aan te vragen en is het wel mogelijk met Argentijnse paspoort? Reactie infoteur, 05-06-2012
Hoi,

Ik raad je aan om contact op te nemen met de ambassade.

Groetjes,

De Infoteur.

Kim, 18-12-2011
Hallo
Ik wil voor 10 dagen op vakantie aar amerika, heb ik daar een visum voor nodig?
Mijn vriend gaat ook mee, maar hij is wel eens veroordeeld voor drugs en we weten nou niet of hij er wel door heen kan. Weet u meschien of je daar iets aan kan doen zodat hij er alsnog heen kan? Reactie infoteur, 18-12-2011
Hoi,

Zelfs als je het land al in wilt (en bijvoorbeeld alleen in Amerika overstapt) heb je een visum nodig. Een toeristenvisum is dan voldoende.

Of je vriend mee kan, kan ik niet beantwoorden. Hiervoor kun je terecht bij de ambassade. Zij kunnen je helpen met je vragen.

Groetjes,

De infoteur

Asma, 19-11-2011
Vraag: ik ben momenteel in Amerika en wil langer blijven dan 3 maanden wat kan ik doen om legaal in Amerika te mogen blijven? Reactie infoteur, 19-11-2011
Hallo,

Ik zou contact zoeken met de ambassade, die kan je helpen met het vinden van een goede oplossing!

Succes

Chris, 28-09-2010
Ik zie op de ESTA het volgende: "Bij deze aanvraag worden alleen de volgende creditcards geaccepteerd: MasterCard, VISA, American Express en Discover." Ik bezit helaas niet over een creditcard. Ben 3 keer hiervoor naar de States geweest en dit heeft mij nooit problemen opgeleverd. Enig idee hoe ik toch aan de aanvraag kan voldoen met een alternatieve betaalwijze? Reactie infoteur, 28-09-2010
Hoi Chris,

Ken je niet iemand die een creditcard heeft? Dan kun je onderling iets regelen met de betaling.

Succes!

Kelly den Herder, 23-08-2010
Hallo!

Ik wil mijn stage gaan doen in Miami, ik ben 20 jaar en ga voor bijna een half jaar.
Waar moet ik beginnen met je stage? Ook zo'n green card?
En in Australie moest je een bepaald bedrag op je rekening hebben staan, wil je een visum krijgen. Is dat in Amerika ook?

groetjes!
Kelly den Herder Reactie infoteur, 28-09-2010
Hallo Kelly,

Je hebt waarschijnlijk een studeervisum nodig, maar het beste is om hier eens goed over te informeren.

Ja, je hebt een bedrag nodig waarmee je rond kunt komen in de periode dat je in Amerika woont. Met de meeste visa mag je niet werken, dus het is belangrijk dat je toch het geld bij elkaar hebt om de dingen te betalen.

Succes.

Ingrid, 06-08-2010
Ik heb gehoord dat mensen die psychische problemen hebben het land ook niet in mogen. Is dit waar? Reactie infoteur, 09-08-2010
Beste Ingrid,

Ik heb hier zelf nog niets over gehoord. Ik weet dus niet of het waar is. Misschien is het afhankelijk van het soort psychische problemen die je hebt.

Mocht je echt willen weten hoe het zit, dan kun je het beste contact opnemen met de ambassade. Zij kunnen je precies uitleggen hoe het zit.

Succes!

Wicho, 09-06-2010
Ik heb een vraagje ik ben in nl geboren en heb familie in amerika maar die ken ik zelf niet.
en ik wil graag daar gaan wonen.Ook ben ik een acteur/zanger en ik wil daar graag mijn cariére op bouwe:-p
genoeg geld heb ik wel en ik heb ook al een mooi huisje op het oog in LA alleen wil ik weten hoe en wat ik nu moet aanvragen.btw mijn moeder en mijn broertje willen ook mee verhuizen om het zo te zeggen.Wat voor visum moet ik aan vragen?:-( Reactie infoteur, 09-06-2010
Hallo Wicho,

Je hebt sowieso een Green Card nodig en dat is dan ook de eerste stap die je moet nemen.

Succes!

Mascha, 30-05-2010
Haaay
Ik zit echt met een vraag,!
Ik zou heel graag in de toekomst in amirka wille wonen,
Alleeen ik zit wel met een paar vraage Hoe kom je in amirika( om te wonen ), Heb erg laag salaris geen diploma's en ik ken er niemand En omdat ik overall nogall leesde dat het moelijk is om daar tekunnen wonen( dus met visum of wat je ook echt nodig heb om daar voor altijd tewillen wonen)
Ik hoor graag van iemand die me er antwoord op kan geven.
Vriendelijken Groeten Mascha Reactie infoteur, 31-05-2010
Hallo Mascha,

Dan heb je de greencard nodig. Deze kun je inderdaad heel moeilijk krijgen en een beetje inkomen heb je toch wel echt nodig.

Je kunt het met een greencard altijd proberen, maar houd er rekening mee dat het jaren kan duren!

Succes ermee!

Joyce, 14-05-2010
Ik wil voor ongeveer 4 á 5 maanden naar Amerika. Voornamelijk rondreizen, vakantie vieren en familie bezoeken. Wat voor type visum moet ik aanvragen en waar kan dan? Ik heb de Amerikaanse ambassade al gebeld maar moest € 15 voor een gesprek betalen (:S) Reactie infoteur, 31-05-2010
Ik denk dat je toch het beste even contact op kunt nemen met de Ambassade. Met een tijdelijk visum mag je namelijk maximaal 3 maanden rondreizen, aangezien jij het anders wilt, zullen er waarschijnlijk speciale dingen geregeld moeten worden.

15 euro is natuurlijk uiteindelijk niet zo veel, als je nagaat wat de gehele reis zal kosten.

Succes!

Lenie, 30-01-2010
Beste Infoteur,

Ik heb een vraagje ik heb op mijn vakantie van 4 wkn in The USA iemand ontmoet met wie ik denk ik wel verder wil in de toekomst!
Nu wil ik dus voor langere tijd naar hem toe, om te kijken hoe het gaat.
Maar in die tussentijd wil ik ook wel de gewone dingen doen, dus ook werken, zodat we allebij elkaar beter kunnen leren kennen, in de gewone dagelijkse sfeer!
Maar ik zie stage visums en studenten visums, of emigratie visums, is er ook iets voor mij?
Ik zou denken aan een visum voor een jaar, maar wel met de mogelijkheid, dat als ik langer wil blijven dat het kan!
Kan u mij een advies geven?

Groetjes L.Maas Reactie infoteur, 30-01-2010
Beste Lenie,

Omdat je situatie nogal bijzonder is en afwijkt van het 'standaard', kun je het beste contact opnemen met de ambassade en daar vragen wat je het beste kunt ondernemen.

Misschien dat je iets kunt met Visum voor tijdelijk werk in USA, maar bij de ambassade kunnen ze je vast verder helpen.

Succes ermee!

Suzanne

Mieke, 07-03-2009
Beste infoteur,

Ik wil graag een half jaar door Amerika reizen (zonder te werken). Hoe kom ik aan een visum voor 180 dagen en waar kan ik die aan vragen?

Groeten Mieke Reactie infoteur, 08-03-2009
Hallo Mieke,

Ik denk dat je hiervoor het beste contact kunt opnemen met de ambassade.

Veel succes ermee! Lijkt me fantastisch om een half jaar rond te trekken door Amerika!

Met vriendelijke groet,

Suzanne

R. Sewmangal, 20-02-2009
Ik moet voor mijn werk 2 weken naar Amerika, heb ik hiervoor een Visum nodig

Gr
Radjen Sewmangal Reactie infoteur, 21-02-2009
Beste Radjen,

Je hebt altijd een visum nodig als je naar Amerika gaat. Kijk eens op de website van USCIS voor meer informatie.

Groetjes,

De Infoteur

Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 28-05-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.