Authentiek eten in een bijzondere warung in Ubud

De vruchtbaarheid van Bali zorgt voor overvloedigheid op het gebied van groente en fruit en dat is natuurlijk terug te vinden in de keuken van het eiland. Met name in de kleine warungs van Bali wordt nog authentiek gekookt en het is erg leuk om te zien hoe het daar toe gaat. In één van de straatjes van Ubud is Dewa Warung gevestigd, een eethuis dat inmiddels in de Lonely Planet staat vermeld. Lekker eten in een speciale warung op Bali dus. Enkele jaren geleden was alles er van beton, stonden er 20 verschillende stoelen waar de gasten zo nu en dan doorheen zakten en bestonden bestek en borden uit een samenraapsel van alles wat voorhanden was. Oma zwaaide de scepter in de keuken, maar sprak geen Engels.Om toch te zorgen voor klandizie had ze voorbedrukte papiertjes gemaakt waar in het Engels opstond wat de gerechten waren. Klanten moesten die zelf invullen en vervolgens inleveren en dan zorgde zij ervoor dat het eten geserveerd werd. Dat ging overigens niet zoals dat hier in Nederland gaat. In een gezelschap van meerdere mensen kon het gemakkelijk zo zijn dat de één de avocado salade al voor zich had staan, terwijl opa op de brommer stapte om de tomaten voor de andere salades te halen. Overigens maakte dat de sfeer ook zo speciaal. Oma kookte bovendien de sterren van de hemel. Alles was vers, net bereid en zonder allerlei vreemde toevoegingen. De fruitjuices van vers fruit in allerlei soorten waren tevens befaamd. Daarbij kan de gast zelf aangeven wat hij in het sapje wil en dat kan bestaan uit mango, mangistan, ananas, sinaasappel, banaan en avocado.

Veranderingen door Lonely Planet

Toen de Lonely Planet had beslist dat het etablissement, dat overigens volledig in de buitenlucht is gevestigd met slechts een overkapping, op een plaatsje in het populaire boek kon rekenen, werd alles een beetje anders. Het beton werd geschilderd en er werd zelfs een menubord voor de warung geplaatst. Ook werd een menu van de dag ingevoerd. Dat was overigens niet anders dan wat er normaal ook al op de kaart stond. Oma had gewoon wat gerechten bij elkaar gezet en dat was dan het menu van de dag. Voor 3 euro heeft de gast een complete verse maaltijd met bijvoorbeeld een salade, gado gado met rijst of saté met rijst en een fruitjuice.

Plantages en kwekerijen

Al wat er groeit kan ook met eigen ogen aanschouwd worden want op het hele eiland zijn koffieplanten, ananasplanten, cacaoplanten, peperplanten te vinden in kwekerijen en in de vrije natuur. Op markten kunnen ook wat onbekendere vruchten worden geproefd en gekocht zoals de salak, de broodvrucht, de doerian, de mangistan en de sirsak. Die zijn allemaal op de markt te vinden die iedere dag in het centrum van Ubud wordt gehouden. Er vroeg bij zijn is het devies, want na twee uur is er niets meer te vinden. De markt biedt naast eten overigens van alles: van schoenen tot ondergoed, van beelden tot etherische olie, van schilderijen tot houtsnijwerk en specerijen. Dit alles is alleen al leuk om te zien, maar ook de producten zijn vaak mooi en opvallend. Afdingen hoort er overigens wel bij.

Vervoer vanuit Ubud naar andere plaatsen, de rijstvelden of een plantage of kwekerij is heel gemakkelijk te regelen. Er rijden overal taxi’s en bemo’s maar ook rijden er pendelbussen tussen Kuta, Ubud, Sanur, Lovina en Candidasa. Bij een taxirit is het wel verstandig om van te voren een afspraak te maken over de prijs. Wie weer terug moet met dezelfde taxi moet niet raar opkijken als de chauffeur vraagt om even geduld te hebben. Taxichauffeurs doen graag een tukje in hun wagen en nemen daar ruim de tijd voor. Overigens is slapen sowieso iets dat op voor Nederlanders vreemde plaatsen gebeurt. Wie ’s middags een winkel, reisbureau of restaurant binnenstapt waar geen klandizie is, treft de werknemers regelmatig slapend aan achter de balie of in een speciale slaapruimte in het restaurant. Er wordt eens flink gegaapt en dan wordt de dienstverlening gewoon hervat, alsof er niets aan de hand is.

Dewa Warung is gevestigd aan de Jalan Goutama, een zijstraat van Jalan Dewi Sita. Het is even opletten, want je verwacht niet dat dit bijzondere eethuis zich daar bevindt.

Mythe van de rijsttafel

Iedereen die naar Indonesië afreist verwacht dat daar grandioze rijsttafels worden geserveerd. Deze banketten stemmen eigenlijk uit de koloniale tijd waarin kosten noch moeite werden gespaard om gasten rijst met ontelbare vlees- en groentegerechten voor te schotelen. Dergelijke extravagante diners zijn eigenlijk nergens meer te vinden in Indonesië. Wel kan de gast van het land genieten van onderdelen van zo’n uitgebreide maaltijd.

Gado-gado

Tot de nationale favorieten van Bali behoort gado-gado, een lichte gekookte salade van taugé, sperziebonen, kool, komkommer, aardappelen en vaak met tempé en een heerlijke pindasaus. Sateh is een ander nationaal gerecht van het land. Vlees, kip of zeevruchten worden daarvoor op een stokje geroosterd boven houtskool en geserveerd met een pittige saus, vaak pindasaus. Ook de heerlijke soto ayam, een pittige kippensoep met heerlijke kruiden wordt overal geserveerd. Met ei, want die hoort erin.

Chinese invloeden

De Chinese invloeden komen tot uiting in noedelgerechten als mie goreng en bakmie. Cap cai (tjap tjoi) is ook erg populair. Verder wordt natuurlijk overal nasi goreng geserveerd. Deze gebakken rijst met daarop een gebakken ei is een favoriet gerecht voor zowel de toerist als de eigen bevolking. Mensen nemen het zelf vaak mee naar hun werk in een bakje. Nasi campur of gemengde rijst is de verzamelnaam van rijst met bijgerechten.

Lawar met of zonder bloed

De specialiteit van Bali is lawar. Dit wordt gemaakt van gehakt varkensvlees, kokos en specerijen. Roodgekleurde lawar is gemaakt met vers bloed.

Tupat

Bijzonder is ook tupat. Dit zijn pakketjes gestoomde rijst in bladeren van kokospalm, die in stukjes worden gesneden en gemengd met tahoe, komkommer, spinazie en taugé en een hete pindasaus.

Bubur injin

Als dessert is bubur injin, of te wel zwarte rijstpudding heel opvallend. Zwarte rijst wordt daarvoor gekookt en vervolgens komt er kokosmelk en palmsuiker overheen.
© 2009 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gado Gado Indonesisch kokenGado Gado Indonesisch kokenGado Gado is een bekend Indonesisch gerecht. Het is gezond omdat er veel groenten als basis gebruikt worden, en er komt…
Gado-Gado, Indonesisch groentegerecht met pindasausGado-gado is een Indonesisch gerecht dat vaak wordt omschreven als groente in pindasaus. Als je in Indonesië elke dag in…
Zelf verse pindasaus makenSatehsaus maken met pindakaas? In Indonesië wordt hard gelachen of meewarig met het hoofd geschud als je vertelt dat men…
Gezonde rijsttafel met kipsaté en gado gadoGezonde rijsttafel met kipsaté en gado gadoNiet al het Indonesisch eten is gezond. Het gebruik van witte rijst en het frituren van gerechten is bijvoorbeeld niet a…

Visum voor AmerikaVisum voor AmerikaWil je naar Amerika? Dan zul je een visum moeten hebben. Er zijn veel verschillende visums beschikbaar, zoals bijvoorbee…
Een rondreis Patagonie makenEen rondreis Patagonie makenEr is een aantal bestemmingen in de wereld die bij velen tot de verbeelding spreken, maar die vaak zo onbereikbaar lijke…
Bronnen en referenties
  • Inside Guides Bali - Uitgeverij Cambium Zeewolde
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 30-10-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.