Authentiek eten in een bijzondere warung in Ubud
De vruchtbaarheid van Bali zorgt voor overvloedigheid op het gebied van groente en fruit en dat is natuurlijk terug te vinden in de keuken van het eiland. Met name in de kleine warungs van Bali wordt nog authentiek gekookt en het is erg leuk om te zien hoe het daar toe gaat. In één van de straatjes van Ubud is Dewa Warung gevestigd, een eethuis dat inmiddels in de Lonely Planet staat vermeld. Lekker eten in een speciale warung op Bali dus.Enkele jaren geleden was alles er van beton, stonden er 20 verschillende stoelen waar de gasten zo nu en dan doorheen zakten en bestonden bestek en borden uit een samenraapsel van alles wat voorhanden was. Oma zwaaide de scepter in de keuken, maar sprak geen Engels.Om toch te zorgen voor klandizie had ze voorbedrukte papiertjes gemaakt waar in het Engels opstond wat de gerechten waren. Klanten moesten die zelf invullen en vervolgens inleveren en dan zorgde zij ervoor dat het eten geserveerd werd. Dat ging overigens niet zoals dat hier in Nederland gaat. In een gezelschap van meerdere mensen kon het gemakkelijk zo zijn dat de één de avocado salade al voor zich had staan, terwijl opa op de brommer stapte om de tomaten voor de andere salades te halen. Overigens maakte dat de sfeer ook zo speciaal. Oma kookte bovendien de sterren van de hemel. Alles was vers, net bereid en zonder allerlei vreemde toevoegingen. De fruitjuices van vers fruit in allerlei soorten waren tevens befaamd. Daarbij kan de gast zelf aangeven wat hij in het sapje wil en dat kan bestaan uit mango, mangistan, ananas, sinaasappel, banaan en avocado.
Veranderingen door Lonely Planet
Toen de Lonely Planet had beslist dat het etablissement, dat overigens volledig in de buitenlucht is gevestigd met slechts een overkapping, op een plaatsje in het populaire boek kon rekenen, werd alles een beetje anders. Het beton werd geschilderd en er werd zelfs een menubord voor de warung geplaatst. Ook werd een menu van de dag ingevoerd. Dat was overigens niet anders dan wat er normaal ook al op de kaart stond. Oma had gewoon wat gerechten bij elkaar gezet en dat was dan het menu van de dag. Voor 3 euro heeft de gast een complete verse maaltijd met bijvoorbeeld een salade, gado gado met rijst of saté met rijst en een fruitjuice.
Plantages en kwekerijen
Al wat er groeit kan ook met eigen ogen aanschouwd worden want op het hele eiland zijn koffieplanten, ananasplanten, cacaoplanten, peperplanten te vinden in kwekerijen en in de vrije natuur. Op markten kunnen ook wat onbekendere vruchten worden geproefd en gekocht zoals de salak, de broodvrucht, de doerian, de mangistan en de sirsak. Die zijn allemaal op de markt te vinden die iedere dag in het centrum van Ubud wordt gehouden. Er vroeg bij zijn is het devies, want na twee uur is er niets meer te vinden. De markt biedt naast eten overigens van alles: van schoenen tot ondergoed, van beelden tot etherische olie, van schilderijen tot houtsnijwerk en specerijen. Dit alles is alleen al leuk om te zien, maar ook de producten zijn vaak mooi en opvallend. Afdingen hoort er overigens wel bij.Vervoer vanuit Ubud naar andere plaatsen, de rijstvelden of een plantage of kwekerij is heel gemakkelijk te regelen. Er rijden overal taxi’s en bemo’s maar ook rijden er pendelbussen tussen Kuta, Ubud, Sanur, Lovina en Candidasa. Bij een taxirit is het wel verstandig om van te voren een afspraak te maken over de prijs. Wie weer terug moet met dezelfde taxi moet niet raar opkijken als de chauffeur vraagt om even geduld te hebben. Taxichauffeurs doen graag een tukje in hun wagen en nemen daar ruim de tijd voor. Overigens is slapen sowieso iets dat op voor Nederlanders vreemde plaatsen gebeurt. Wie ’s middags een winkel, reisbureau of restaurant binnenstapt waar geen klandizie is, treft de werknemers regelmatig slapend aan achter de balie of in een speciale slaapruimte in het restaurant. Er wordt eens flink gegaapt en dan wordt de dienstverlening gewoon hervat, alsof er niets aan de hand is.
Dewa Warung is gevestigd aan de Jalan Goutama, een zijstraat van Jalan Dewi Sita. Het is even opletten, want je verwacht niet dat dit bijzondere eethuis zich daar bevindt.