Vulkaaneifel: op ontdekking in het Vulkanpark
Wie meer wil leren over vulkanen en alles wat daar bij hoort, moet zeker eens een van de routes van het Vulkanpark in de Vulkaaneifel afleggen. Deze routes moeten met de fiets of met de auto afgelegd worden. Ze zijn te lang om te voet af te leggen. Op bepaalde plaatsen kan je stoppen voor een leerrijke wandeling. Overal staan informatieborden met uitleg. Er zijn verschillende routes met verschillende thema's. Rep je dus snel naar het infocentrum in Plaidt en kies de route die je het meeste interesseert.
Bron: Mapa Plaidt: het infocentrum van het Vulkanpark
Het infocentrum: een interessante tentoonstelling
In het infocentrum van Plaidt-Saffig leer je meer over de vulkanen in de oostelijke Eifel. Je kan er kijken naar een vijventwintig minuten durende film met de titel "Vulkanen van de oostelijke Eifel - een gloeiend heet verhaal". Fotomateriaal vervolledigt het verhaal. De Eifel van eeuwen geleden komt terug tot leven. Ook de
Romeinse periode wordt belicht aan de hand van archeologische vondsten. Vanuit de Eifel vertrok heel wat gesteente, vooral tufsteen en basalt, aan boord van Romeinse schepen naar alle delen van Europa.
Adres infocentrum
Informatiecentrum - Rauschermühle 6 - 56637 Plaidt
Openingstijden informatiecentrum
Het informatiecentrum van het
Vulkanpark is steeds gesloten op maandag, behalve tijdens de vakantieperiode van Rheinland-Pfalz en Nord-Rhein-Westfalen. Dan is het centrum geopend op maandag van 9 tot 17 uur. De rest van het jaar is het centrum alle dagen open van 9 tot 17 uur. Het informatiecentrum is wel gesloten tijdens de volgende periodes: de periode van kerstmis, de periode van nieuwjaar en op driekoningen. Andere tijden zijn op aanvraag mogelijk!
Vier verschillende routes
Het Vulkanpark is onderverdeeld in vier routes: een blauwe, een rode, een gele en een groene. Alle routes kunnen onderling gecombineerd worden.
De blauwe route
De blauwe route dekt het gebied tussen Plaidt en Kretz. Trek er zeker een halve dag voor uit. De bezoeken alleen nemen zo'n drie uur en half in beslag.
- Rauscherpark - Volg je de blauwe route, dan kom je eerst in het Rauscherpark, net achter het informatiecentrum. Je volgt er de rivier de Nette en leert meer over Romeinse ontginningen. In het Rauscherpark breng je minimum dertig minuten door.
Laacher See /
Bron: Mapa Krufter Bachdal - De volgende halte is het Krufter Bachdal. Hier kan je minstens anderhalf uur rondwandelen. Je ziet er afzettingen van de explosie van de Laacher See. Ook hier hebben de Romeinen tufsteen ontgonnen.
- De Karmelenberg - Lavasteenkegels, Neanderthalers en de oudste barokkapel van de streek rond Koblenz verwachten je op de Karmelenberg. Reken een uur om alles te doen en te zien.
- Ochtendung: Romeins grafmonument - Een grafmonument gebouwd met tufsteen uit de groeve van Meurin. Ook hier een bezoek van een dertigtal minuten.
De rode route
Wanneer je de rode route volgt, kom je voorbij de bezienswaardigheden in en rond Mendig. Een middag volstaat om alles te bezichtigen, maar je kan natuurlijk daarna ook nog wat gaan shoppen in Mendig en er een hele dag van maken.
- De Wingertsbergwand - Hier vind je heel wat bezienswaardigheden afkomstig van de explosie van de Laacher See, zo'n 13.000 jaar geleden. Het bezoek van al dat moois neemt een uur in beslag.
- De lavakeller van Mendig - Dertig meter onder de stad Mendig vind je de lavakelders. Een wirwar van gangen en tunnels ontstaan tijdens de ontginning van de basalt. Enkel en alleen mogelijk met een gids. Reken op een dik uur.
- Museumslay Mendig - In de buurt van de lava-dome van Mendig en van de Lavakeller bevindt zich het openluchtmuseum van Mendig. Hier leer je meer over het werk en het leven van de groevenarbeiders. Verder ook moderne beelden uit basalt van Werner Geilen. Binnen dertig minuten ben je rond.
Nastberg /
Bron: Mapa De gele route
Met de gele route kom je in de buurt van Kruft en Andernach. Voor de gele route trek je best een hele dag uit. Voor de bezoeken alleen heb je al zes uur nodig. Reken daar nog de verplaatsingen bij en een middagmaal of picknick en je komt uit op een hele dag.
- De Eppelsberg - Een zestig meter hoge wand waarin alle lagen goed zichtbaar zijn. Maar er is veel meer te zien en te bezoeken zodanig dat je een uur nodig hebt om rond te raken.
- De Nastberg - Een vulkaankegel. Op de top van de kegel heb je een schitterend uitzicht. Reken hier ook zeker op een uur.
- De Hohe Buche - Een lavastroom die werd ontgonnen door de Romeinen, tijdens de middeleeuwen en in de Napoleontische tijd. Tijdens de twee en half uur durende wandeling kom je er alles over te weten.
- Stadmuseum Andernach - De geschiedenis van basalt en tufsteen en de handel hierin door de Romeinen. Trek hier een dik uur voor uit.
- Nickenich: Romeins grafmonument - Net als in Ochtendung, een Romeins grafmonument uit tufsteen. Met schitterende beeldhouwwerken. Hier ben je rond in een half uurtje.
De groene route
Met de groene route ontdek je al het moois in en rond
Mayen. Er is heel wat te doen en ook de stad Mayen heeft heel wat te bieden. Je kan dus gerust een heel weekend doorbrengen in de streek.
- Het Mayener Grubenfeld - Een basaltgroeve. Van basalt werden bijvoorbeeld molenstenen gemaakt. Trek voor het bezoek een half uur uit.
- De Katzenberg - De grootste Romeinse hoge vestiging in de Eifel en de Hunsruck, gebouwd na de vernietiging van de Limes. Prachtig gereconstrueerd. Reken op een dik uur voor het bezoek.
- De Ettringer Lay - Ga naar het hart van de groeve en kijk omhoog naar de basaltwand, die als klimmuur wordt gebruikt door de Alpenvereniging. Ook hier moet je weer een dik uur uittrekken voor de rondwandeling.
- Ettringer Bellerberg en Kottenheimer Büden - Op ontdekking op de flanken van de Bellerbergvulkaan. Op de top van de vulkanen heb je een schitterend uitzicht op het omringende landschap. Reken op anderhalf uur voor de beklimming van beide.
- Kottenheimer Winfeld - De grootste van de drie lavastromen die zo'n 200.000 jaar geleden uit de Bellerbergvulkaan kwamen gevloeid. Mooie wandeling in de groeven en tal van kranen en sokkels. Ook hier weer een uur plezier.
Booser Doppelmaar /
Bron: Mapa Eifelmuseum en leisteengroeve - Je vindt het Eifelmuseum in het centrum van Mayen, in de Genovevaburcht. Na een interessant bezoek aan het museum waarbij je meer leert over de Eifel en de Eifelbewoners, trek je een helm en een jas aan en ga je als een echte mijnwerker de leisteengroeve in. Ook hier heb je weer een dik uur nodig om alles te bekijken en te bestuderen.
- Het Booser Doppelmaar - Tijdens de rondwandeling bij het Booser Doppelmaar leer je meer over de maren en ontdek je wat de Romeinen te maken hebben met de Schneeberg. Klim op de Eifeltoren (met één f!) en geniet van het uitzicht en de stilte, enkel verstoord door het gekrijs van de roofvogels (en door het geraas van de auto's op de Nurnburgring als de wind verkeerd zit...).
Om verder te gaan
Routes combineren
Aangezien alle routes op elkaar aansluiten, kan je ze ook onderling combineren of voor elke route uitkiezen wat je het meest interesseert. Spreekt vanzelf dat je niet verplicht bent om steeds de hele route af te leggen. Je kan ook gerust telkens een bezienswaardigheid gaan bezoeken wanneer je in de buurt komt. Feit is dat je telkens heel wat bijleert over de mooie
Eifelstreek.
Nog meer bezienswaardigheden
De streek van de Vulkaaneifel herbergt nog meer bezienswaardigheden, die met de routes kunnen gecombineerd worden. Zo is er de Romeinse groeve in Meurin, Terra Vulcania, de geiser in Andernach en het museum van de puimsteenindustrie aan de Rijn. Voor wie er maar niet genoeg van krijgt!
Site nakijken
Het is wel belangrijk om even de website van het
Vulkanpark na te kijken voor een bezoek. Voor sommige bezienswaardigheden is het nodig om een gids te reserveren en de musea zijn natuurlijk ook niet altijd geopend.