10 dingen om te doen in Playa del Carmen

10 dingen om te doen in Playa del Carmen Playa del Carmen is een mooi stadje gelegen aan de kust van de Caraïbische zee in Yucatan, Mexico. Het uitgaansleven draait hier elke dag op volle toeren maar uiteraard is het vooral lekker druk in de weekends. Playa del Carmen ligt in een toeristisch gedeelte van Mexico dat de ´Riviera Maya´ wordt genoemd. Riviera is een betiteling die duidt op zeekustplaatsen met een grote aantrekkingskracht op vakantiegangers. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Groeistad

Playa del Carmen heeft in de afgelopen decennia een flinke groei doorgemaakt. Woonden er in 1996 nog meer 10.000 mensen in dit pittoreske stadje, in 2010 was dit aantal reeds gestegen naar 150.000 mensen volgens de Spaanstalige Wikipedia en in 2014 is de grens van 200.000 bewoners gepasseerd. De Nederlandse Wikipedia-site kan daar aan toevoegen dat verwacht wordt dat in 2018 er ruim 300.000 mensen in Playa del Carmen zullen wonen.

Korte geschiedenis

In de Mayatijd was Playa del Carmen de opstap naar het eiland Cozumel, gelegen voor de kust van Playa del Carmen. Op Cozumel staat voor de Maya´s een belangrijk heiligdom. De Maya´s noemde deze plek Xaman Há, wat in het Mayaans ´Water uit het noorden´ betekent. De Spanjaarden landden het eerst op Cozumel en werden er vriendelijk ontvangen. Toch veroverden ze dit gebied in 1526. In het begin gingen de Spaanse veroveringen niet zonder slag of stoot maar de Spanjaarden wisten in dat jaar wel een fort in Xaman Há, het latere Playa del Carmen te bouwen. Tegen 1535 waren echter al de Spanjaarden alweer verdreven uit dit gebied. Vervolgens pakten de Spanjaarden het anders aan; men huurde Indianen uit andere regio´s in om hun leger aan te vullen. Met behulp van dit Indiaans-Spaanse leger veroverde men heel Yucatan en in 1588 was het er rustig genoeg om grootschalige veehouderijbedrijven te statten op dit schiereiland. In de Spaans-koloniale tijd was Playa del Carmen een rustiek vissersdorpje.

5th Avenue, cinqo avenida

De 5th avenue is een zeer lange winkelstraat waar vele terrasjes, koffietenten en restaurants te vinden zijn. Hier kun je de hele dag terecht om inkopen te doen, gezellig ergens te zitten of te genieten van muziek. Vooral in de avonduren zijn er diverse gelegenheden die een DJ of een liveband laten optreden. 5th Avenue geeft een mooi beeld van hoe kleurrijk en karakteristiek de tropische architectuur kan zijn. Felle kleuren, muurloze verdiepingen en natuurlijke materialen zijn de trefwoorden. De huizen en winkels zijn niet speciaal gedecoreerd voor toeristen; dit is gewoon de typische Mexicaanse bouwstijl.

Tulum

Tulum is een Maya-stad die vrij dichtbij Playa del Carmen ligt. Ten tijde van de Maya´s noemde men de stad Zama, wat ´zonsopgang´ betekent. De belangrijkste tempel bevat een raam waardoor elk jaar op 21 maart de zon schijnt; de Maya´s waren exact op de hoogte van de bewegingen van de aarde om de zon, ofwel de seizoenen, terwijl in hun land er nauwelijks een verschil is tussen de seizoenen; dichtbij de evenaar is het gewoon altijd warm. Tulum is een belangrijke toeristische trekpleister.. Het is een ommuurde stad. Twee van de drie ingangen worden thans gebruikt om het publiek in en uit Tulum te laten lopen. Als je het ongeveer 7 meter lange poortje in de muur doorgaat ervaar je dat je in een totaal andere omgeving komt. Je bereikt vanuit de wilde natuur een geordende vallei, zij het dat deze enige tientallen meters boven de zeespiegel is verheven. Vergeet niet om zo ver mogelijk van de zee op een hoger gelegen stuk te gaan staan; vanuit daar kun je de hele archeologische vindplaats goed overzien een een foto maken waarin alle belangrijke gebouwen voorkomen.

Chichen Itza

Vanuit Playa del Carmen worden er dagtours georganiseerd naar Chichen Itza. Chizen Itza is waarschijnlijk de mooiste oude Mayastad van Mexico. Deze stad is verlaten door de Maya´s ongeveer 400 jaar voordat de Spanjaarden kwamen. Chichen Itza is de stad waar een arena staat van bekende balspel van de Maya´s. Om niet bekende redenen hebben wetenschappers bedacht dat wie het balspel won, onthoofd werd. Verder zijn er allerlei verhalen de wereld in gestuurd waaruit zou moeten blijken dat de Maya´s in andere plekken van deze stad aan mensenoffers zouden doen. Hiervoor zijn echter nooit bewijzen gevonden. Naast de voormalig hoofdingang staat een in 1923 opgericht monument met vrijmetselaarssymbolen. De vrijmetselaars hebben deze verschrikkelijke verhalen de wereld ingebracht. In werkelijkheid waren de Maya´s zeer spiritueel en is het veel aannemelijker dat de mensenoffers het offer van het ego betroffen; een algemeen bekend fenomeen in spirituele kringen en wat een voorwaarde is voor een spirituele ontwikkelingsgang volgens een Maya-gids die zijn verhaal vertelde in 2015.

Cozumel

Met de ferry kun je naar Cozumel gaan. Cozumel is een redelijk groot eiland waar zelfs flats staan en allerlei hotels te vinden zijn. Over het algemeen worden twee dingen gedaan op Cozumel. Ten eerste wemelt het van de snorkeltouraanbieders. Er zijn drie redelijk mooie plekken waar je kunt snorkelen. Apart feit is dat de stroming hier erg sterk is. Met een hele groep en met de boot drijf je snel langs het rif. Je hoeft nauwelijks te zwemmen. Maar als je echt even een kant op wilt zwemmen zijn zwemvliezen een must. Bij snorkeltouroperator Radali ga je op het laatst naar een ondiep rif waar veel mooi waaierkoraal te zien is. Daarnaast kun je naar een heilige plek van de Maya´s gaan. Er zijn er meerdere op dit eiland. De Maya´s gingen geregeld per boot naar dit eiland en zijn heilige plekken toe, voordat de Spanjaarden hun cultuur goeddeels vernietigden. Om naar deze plekken te komen kun je het beste een scooter huren want een taxi is wat duur en openbaar vervoer is er niet. Er zijn legio scooterverhuurbedrijven dichtbij de haven. Verder is het erg leuk om even de straatjes af te struinen waarin zich allerlei restaurants, eethuisjes en cafés bevinden.

Playa del Carmen wordt steeds meer een plaats voor ecotourisme. Xcaret is een ecologische en architecturaal park met een enorme oppervlakte wat het bezoeken waard is. Ga hier vroeg op de dag heen zodat je alles kunt zien.

Zwemmen met schildpadden in Akumal

Akumal is een dorpje maar ook een strand. Je kunt eenvoudig met dezelfde collectivo die naar Tulum gaat naar Akumal gaan; dat ligt voor Tulum, gezien vanuit Playa del Carmen. Een collectivo is een klein busje dat je in 201 voor minder dan twee euro naar Akumal brengt. Akumal is een druk strand met allerlei eetgelegenheden. Het bijzondere aan Akumal is dat je er een snorkeltour kunt doen voor 16 euro (prijs is van april 2015). Tijdens deze eenvoudige snorkeltour die iedere beginneling aan kan zie je vele grote schildpadden. Ze eten het zeewier op. Eens per 8 tot 10 minuten gaat de schildpad naar boven om lucht te happen. Hij steekt dan even zijn kop boven het water uit. Het is uiteraard verboden om de schildpadden aan te raken, hoewel dat makkelijk zou kunnen aangezien je bijna overal tijdens de snorkeltour kunt staan. Om onbekende redenen vinden met name jonge Amerikaanse toeristen het leuk om een schildpad aan te raken of ertegen aan te duwen. Als een gids dat ziet dan trekt hij je aan je snorkel het water uit.

Natuurexcusrsies

Rond Playa del Carmen zijn allerlei prachtige natuurfenomenen zoals ondergrondse rivieren, met kristalhelder water gevulde sinkholes waar je in kunt zwemmen en mangrovebossen. Xel-ha is een ecologisch park. Je kunt hier de lokale natuur bekijken zoals de mangrovebossen en cenotes. Een vergelijkbaar park is Sia Ka´n, een biosfeer park wat onder andere beheerd wordt door Unesco. De Mexicanen gaan graag naar Xcaret, dat is een groot natuurpark met allerlei dieren, een ondergrondse rivier en cenotes. Dit is het meest toeristische park. Een Canadese toerist noemt het een soort Disneyland met natuur als thema. Een kaartje voor Xcaret kost voor Mexicaanse begrippen bizar veel; 100 euro (prijs van 2015). Kinderen kunnen naar binnen voor half geld.
© 2015 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Culturele bezienswaardigheden in CancúnCulturele bezienswaardigheden in CancúnVan alle steden in Mexico is Cancún het meest bekende vakantieoord. Hier vliegen de meeste vluchten rechtstreeks heen. E…
De zeven moderne wereldwonderen: Chichén ItzáDe zeven moderne wereldwonderen: Chichén ItzáOmdat er van de klassieke zeven wereldwonderen nog maar één over is, is er op 7 juli 2007 een nieuwe lijst gekozen met d…
Mexico, strand maar ook veel cultuurMexico, strand maar ook veel cultuurMexico is een populair vakantieland, door het aangename klimaat en de mooie stranden is het een ideale zonbestemming. Da…
De beschaving van de Maya’sDe beschaving van de Maya’sVele eeuwen geleden was er in wat nu Midden-Amerika is, een beschaving die veel kennis had van wiskunde en astronomie. D…

Vulkaaneifel: Traumpfad Pyrmonter FelsensteigVulkaaneifel: Traumpfad Pyrmonter FelsensteigIn heel de Vulkaaneifel vind je Traumpfaden, toffe wandelwegen naast de Rijn, naast de Moezel en in het achterland. De T…
Folklore in Umbrië, evenementen in de zomermaandenFolklore in Umbrië, evenementen in de zomermaandenHeb je een zomervakantie gepland in Umbrië? Heerlijk! Wie denkt aan Umbrië in Italië, denkt aan zon, groene heuvels en m…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Elelicht, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • http://es.wikipedia.org/wiki/Playa_del_Carmen
  • Bezoek aan Playa del Carmen in 2015
  • Interviews met toeristen in Playa del Carmen
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Playa_del_Carmen
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Chichen_Itza
  • http://traveltips.usatoday.com/snorkel-akumal-10846.html
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 04-09-2023
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.