Het Hashima eiland in Japan
Japan heeft veel geheimzinnige plekken die allemaal erg divers zijn. Een daarvan is toch zeker het onbewoonde eiland Hashima. Ooit was het wel bewoond, sterker nog, het was zelfs dichtbevolkt. Veel mensen werkten en woonden op het eiland dat eruit ziet als een slagschip. Grote muren staan eromheen om het onrustige water buiten te houden, zodat de mensen er veilig konden wonen. Waar dit ooit een drukbezet eiland was, zijn nu alleen de spoken nog over. De gebouwen staan op instorten en de natuur groeit erop los.
Nagasaki, een prefectuur van Japan
Tot het prefectuur Nagasaki behoren 505 onbewoonde eilanden waar Hashima er een van is. Japan bestaat uit prefecturen, een prefectuur is te vergelijken met een provincie die onder een bestuur valt. De zeeën om het eiland Hashima heen, de baai van Ariake, de straat van Tsushima en de Oost-Chinese Zee horen bij de prefectuur Nagasaki.
Atoombommen
Nagasaki is de hoofdstad waar op 9 Augustus 1945 door de Verenigde Staten een atoombom op werd gegooid. Hashima zelf is niet getroffen door deze atoombom, echter hebben ze wel gemerkt dat de ramen ervan trilden. De havenstad Hiroshima werd drie dagen eerder getroffen door een andere atoombom.
Hashima eiland
Op ongeveer vijftien kilometer van Nagasaki ligt het onbewoonde eiland Hashima. Het eiland was niet altijd onbewoond, van 1890 tot 1974 was het namelijk een erg dichtbevolkt eiland. Het is nauwelijks voor te stellen dat het eiland zelfs overbevolkt was.
Mitsubishi
In 1890 werd het eiland door Mitsubishi gekocht, omdat er ontdekt was dat er steenkool uit de zee te winnen was. Veel mensen gingen er werken en leefden dicht op elkaar, blij dat ze een baan hadden ook al was dat onder barre omstandigheden. Er waren veel mensen die hun leven verloren door de vele ongelukken in de mijn en de slechte omstandigheden op het eiland.
Olie
De steenkool verloor zijn waarde door de ontdekking van olie en het eiland werd in 1974 volledig verlaten. In 2001 schonk Mitsubishi het eiland aan Nagasaki. Ze hebben het eiland opengesteld voor rondleidingen vanaf 2009. In 2015 zou Nagasaki de gebouwen die op instorten staan opknappen.
De gebouwen
Er werden grote flats gebouwd, waarvan sommige maar één kamer hadden waar tot wel acht mensen bij elkaar moesten wonen. Het toilet, badkamer en kookgelegenheid werd gedeeld in een gezamenlijke ruimte. Alleen de mensen in de hogere rangen hadden hun eigen badkamer, keuken, toilet en meerdere kamers. De gebouwen waren allemaal verbonden met elkaar, waardoor ze alles konden bereiken zonder naar buiten te hoeven.
Gunkanjima oftewel het slagschipeiland
In Japan is het eiland beter bekend bij de naam Gunkanjima wat neerkomt op het woord slagschipeiland. Door de muur eromheen lijkt het namelijk heel erg op een slagschip, ook de hoge uitstekende gebouwen dragen bij aan dit beeld. De stenen muur werd om het hele eiland gebouwd om de mensen te beschermen tegen de invloed van de zee en tyfoons. Daardoor was het geen typisch eiland met een zee en strand.
Media
Vanwege het uiterlijk en spookachtige verschijning is dit eiland een ideaal decor voor films en computerspellen. In het videospel Killer zeven heeft dit eiland in het hoogste niveau een rol gekregen. De films Greenless Island (1949), Battle Royale 2 (2003) en de James Bond-film Skyfall (2012) zijn hier allemaal opgenomen.
Films
De film Greenless Island geeft nog eens aan dat er helemaal geen natuur op dit eiland te vinden is. Op den duur mocht de bevolking wel op de daken van de gebouwen tuintjes aanleggen. Battle Royale is net als Greenless Island een Japanse film en gaat over een spel die tot leven en dood moet worden uitgevochten en waar kan je dat nou beter doen dan op een geïsoleerd en verlaten eiland? Het tweede deel hiervan speelt zich af op het Hashima eiland. In de James Bond film Skyfall ontmoet James Bond zijn tegenstander op dit spookeiland.