InfoNu.nl > Reizen en Recreatie > Buitenland > Eilanden; Bakereiland

Eilanden; Bakereiland

Eilanden; Bakereiland In de noordelijke Stille Oceaan, halverwege Hawaï en Australië ligt het onbewoonde Bakereiland. Het is 1,4 km² groot en een omtrek van 4,8 km. In 1857 heeft de Verenigde Staten het eiland opgeëist, tegelijkertijd met Howland eiland.

Algemeen

Op dit eiland werd tot de 2e helft van de 19e eeuw guano gewonnen uit de grotten op het eiland. Dit gebeurde door de Verenigde Staten en Engeland. Guano is een natuurlijke afzetting bestaande uit de gedroogde ontlasting van dieren. Het is bekend om de zeer hoge concentratie meststoffen die erin zitten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het eiland, net als Howland eiland ontruimd. Na de oorlog heeft Amerika van het eiland een natuurreservaat gemaakt, onder beheer van Binnenlandse Zaken.

Het eiland

De westzijde van het eiland is zanderig en ligt hoger, waardoor het een natuurlijke barrière vormt en de branding niet tot in het centrale bassin kan doordringen. De overige zijden van het eiland bestaan voornamelijk uit stukken gebroken rif en plakken zandsteen.

De naam

Het eiland heeft zijn naam te danken aan Michael Baker uit New Bedford, die het eiland in 1832 had bezocht en het wederom op 14 augustus 1839 aandeed om een bemanningslid van de walvisvaarder Gideon Howland te begraven. Hij plantte de Amerikaanse vlag op het eiland en heeft het eiland opgeëist. Later verkocht hij het eiland aan The American Guano Company.

Het was echter niet de eerste ontdekking van het eiland. Het eiland stond al voor 1821 bekend als New Nantucket. Deze naam zou door kapitein Elisha Folger uit Nuntacket zijn gegeven toen hij met de walvisvaarder Equador het eiland in 1818 bezocht. Voor 1826 deed het schip Jamaica met kapitein Henry Foster het eiland aan. In 1826 bezocht de walvisvaarder Loper het eiland, en 2 jaar later in december 1828 de walvisvaarder Minerva Smyth, met Daniel Mckenzie.

De natuur

Het enthousiasme van de vele vogelsoorten die hier hun thuis hebben gevonden, nestelen en broeden, voorkomen het groeien van bomen op het eilandje.
© 2007 - 2019 Storm, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Eilanden; Johnston-atolIn de noordelijke Stille Oceaan, op 1.328 km zuidwestelijk van Hawaï ligt het atol Johnston. Het is eigendom van de Vere…
Eilanden, NauruDe kleinste republiek ter wereld is maar 21,3 km² groot. Het eiland Nauru in de Stille Oceaan werd na diverse heersers d…
Eilanden; zuidelijke Line eilandenIn de Centrale Oceaan liggen de Line eilanden, een groep van 11 atollen en lage koraaleilanden. Ze liggen ten zuiden van…
Weetjes over landenHieronder staan een aantal leuke weetjes (en het zo leuke weetjes) over verschillende landen. Bijvoorbeeld wat zijn de k…
Bora Bora  de parel van Frans-PolynesiëBora Bora de parel van Frans-PolynesiëBora Bora wordt wel de Parel van Polynesië genoemd. Velen vinden Bora Bora het mooiste eiland van de wereld en US News n…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Eilanden; Bakereiland"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Storm
Gepubliceerd: 26-04-2007
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!