Eilanden, Nauru

De kleinste republiek ter wereld is maar 21,3 km² groot. Het eiland Nauru in de Stille Oceaan werd na diverse heersers de afgelopen 200 jaar eindelijk een onafhankelijk land(je). Het heeft zijn eigen taal en bezienswaardigheden.

Algemeen

Officieel heet dit eiland Republic of Nauru, maar staat ook bekend als Naoero. Het is de kleinste republiek ter wereld, het ligt in de Stille Oceaan en het is te vinden ten noordoosten van Nieuw Guinea. Op 250 km ligt het Kiribatische eiland Banaba. Het ligt op ruim 4.100 km van Hawaï en ruim 4.000 km van Australië. De gemiddelde jaartemperatuur ligt rond de 24,4° C.

Nauru

Nauru is een ovaalvormige atol, met een droogliggend rif tijdens laag water. Het is het enige Oceanische land dat maar uit één eiland bestaat. Landinwaarts gaat het rif over in een zandstrand die geleidelijk overgaat in een brede vruchtbare strook grond. Helaas heeft de mijnbouw 4/5 van het grondgebied verwoest en pogingen tot herstel hebben niet mogen baten.

De totale landoppervlakte bedraagt 21,3 km² en volgens de tellingen in 2006 waren er ongeveer 9.275 inwoners. Hiervan was tijdens de tellingen 38,2% jonger dan 14 jaar en 1,9% ouder dan 65. Het eiland heeft geen legermacht, wel een kleine politiemacht van iets meer dan 1.000 agenten.

In het zuiden van het eiland ligt Yaren, de hoofdstad. Het is maar 2 km² groot, er wonen 800 mensen en er is een nationale luchthaven. Het enige vliegtuig dat het eiland rijk was, is nu in handen van Amerika. Er zijn 2 hotels, het Hotel Menen en het Aiwo Hotel.

De geschiedenis van Nauru

In 1798 ontdekt John Fearn, de kapitein van de walvisvaarder Hunter, het eiland. Hij noemt het “Pleasant Island”, welke naam het tot 1888 blijft behouden.

Door de intrede van alcohol en vuurwapens op het eiland, ontstaat er een onderlinge strijd, waarbij de bevolking tussen 1843 en 1888 met ruim 500 doden wordt teruggedrongen tot 900 bewoners.

Duitsland krijgt het eiland in 1886 toegewezen en rond het begin van de vorige eeuw begon Duitsland, dat een overeenkomst had afgesloten, fosfaat te winnen op het eiland. Tijdens de 1e Wereldoorlog nam Australië de macht in 1914 over. Na de oorlog werd een gezamenlijk beheer over het eiland toegewezen aan Groot-Brittannië, Australië en Nieuw-Zeeland. ,

Tijdens de 2e Wereldoorlog, van 1942 tot 1946, bezette Japan het eiland. Hierna werd het eiland onder beheer gesteld van Australië, waarna het op 31 januari 1968 tot een onafhankelijke republiek werd uitgeroepen.

Bezienswaardigheden:

Anibare Bay, een mooi zandstrand met helder water is zeker een bezoek waard. Op het eiland zijn vele monumenten uit de 2e wereld oorlog te vinden. Natuurlijk kan er gedoken en gesnorkeld worden, vissen, golfen en tennissen. Verder kan er alcohol en tabak belastingvrij gekocht worden. En het eiland heeft verschillende boeken- en souvenirs shops.

Leuk om nog even te weten over het eiland

  • Het kleinste land zonder grenslanden.
  • Het enige land met een internationaal voetbal elftal dat al zijn interlands gewonnen heeft.
  • Het hoogste percentage rokers.
  • Het hoogste percentage werklozen.
© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De meest bijzondere strandenNederland heeft een relatief lang kustgebied en buitenom stranden langst de kust kunt u ook genieten van stranden in de…
Ontdek Australie: Whitsunday IslandsGelegen voor de oostkust van Australië ligt de paradijselijke eilandengroep Whitsundays. De archipel bestaat uit 74 eila…
Hurghada: duik- en snorkelparadijs in de Rode ZeeHurghada is één van de meest bezochte badplaatsen in Egypte. De stad ligt aan de Rode Zee en heeft alle faciliteiten voo…
Het Groot Barrièrerif: de regio en zijn bezienswaardighedenHet Groot Barrièrerif: de regio en zijn bezienswaardighedenHet Groot Barrièrerif ligt aan de Australische Oostkust in de deelstaat Queensland. Met zijn talrijke koraalriffen, eila…

Plekjes in Belgisch Limburg - de mergelgrotten in RiemstIn het oosten van Limburg, op de grens met Nederland, ligt de gemeente Riemst. Uit de ondergrond van deze gemeente werd…
Plekjes in Belgisch Limburg - Het blotevoetenpadIedereen die er al geweest is, moet het toegeven. Het is een heel bijzondere sensatie: bijna twee kilometer lang wandel…
Storm (568 artikelen)
Gepubliceerd: 14-05-2007
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.