Hurghada: duik- en snorkelparadijs in de Rode Zee

Hurghada is één van de meest bezochte badplaatsen in Egypte. De stad ligt aan de Rode Zee en heeft alle faciliteiten voor het toerisme. Hurghada strekt zich over een lengte van ongeveer 35 km uit langs de kust van de Rode Zee. Grote pluspunt is natuurlijk het klimaat. Doordat de temperatuur eigenlijk altijd boven de twintig graden blijft, is het een jaar-rond-bestemming. Naast de prachtige stranden, met daaraan de mooiste resorts gelegen, komt men in hoofdzaak hier naartoe om te snorkelen en te duiken.

Resorts mét koraalrif

Hurghada is een bestemming die bijna alle reisorganisaties aanbieden. Het vliegveld ligt maar net buiten de stad. Accommodatie is er in overvloed. De resorts liggen verspreid over een grote afstand langs het strand. Veel hotels en resorts hebben een eigen koraalrif vlak voor het strand. De rest van het vertier op het resort is gelijk aan alle andere resorts waar dan ook.

Van vissersdorp naar duik- en snorkelparadijs in Egypte

Nog niet zo heel lang geleden was Hurghada een klein vissersdorpje. Vanaf 1980 is de stad uitgegroeid tot een grote badplaats. De ligging aan de Rode Zee, het klimaat en de mogelijkheden om te duiken tussen koraalriffen en vele tropische vissen, deed de investeerders besluiten om Hurghada van vissersplaats om te bouwen naar toeristenoord.

De stad bestaat uit een aantal centra

  • Sakkala. Dit is het moderne toeristische centrum.
  • Dahar. Dahar is het oudste deel van Hurghada waar de grootste souk (markt) van de stad zich bevindt.
  • Ahiaa. De naam van de kuststrook ten noorden van Dahar tot El Gouna. Hier woont de lokale bevolking en worden er nog steeds veel hotels gebouwd.

Dan is er nog, vanaf Sakkala, een lange kuststrook in zuidelijke richting. Hier liggen de meeste hotels. Ook welgestelde Europeanen vestigen zich in Hurghada en omstreken, vanwege het klimaat en de rust.

Het klimaat aan de Rode Zee

In Hurghada is het altijd lekker weer. Er is sprake van een droog en warm klimaat. Het regent maar zelden in het hele kustgebied langs de Rode Zee. De beste perioden om Hurghada te bezoeken zijn de lente en de herfst, want dan is het niet té heet. In de zomer wordt met gemak veertig graden en warmer gehaald. In de winter kunnen de avonden en nachten fris zijn, terwijl het overdag dan weer lekker warm is.

Boottochtjes vanuit Hurghada

Veel toeristen komen voor een vaartocht bij voorkeur in combinatie met duiken en snorkelen tijdens deze tripjes. Maar ook zonder deze watersporten zijn er tochten in de buurt van Hurghada.
  • Glasbodemboot. Tijdens een populaire tocht met een glasbodemboot genieten van de schitterende onderwaterwereld.
  • El Gouna. Dit is een vaartocht naar een stad die bestaat uit eilanden, gescheiden door kanalen en met elkaar verbonden door bruggen. De stad ligt ten noorden van Hurghada en wordt het Venetië van Egypte genoemd.

Giftun island of Paradise Island

Dit eiland wordt het paradijs van de Rode Zee genoemd. Met veel reisorganisaties kan men een bootreisje maken naar dit eiland. De tocht is een dagtocht waarbij men onderweg verschillende keren stopt. Er wordt gestopt om dolfijnen te spotten. Voor de durfal kan er ook tússen de dolfijnen zelf gezwommen worden! Ook stopt men enkele keren bij koraalriffen in de Rode zee waar dan gesnorkeld kan worden. Voor wie zelf geen snorkeluitrusting heeft, geen probleem. Alles is op de boot aanwezig.

Natuurlijk wordt Giftun Island aangedaan. De boot gaat voor anker aan een boei en met kleine bootjes wordt men naar het eiland gebracht. Maar let op en vooral op elkaar; met name in het weekend is het er ongelooflijk druk! Zonnen en zwemmen wordt hier het meest gedaan. Ook snorkelen is er goed mogelijk.

Duiken en snorkelen

Hier komen toch de meeste mensen voor naar Hurghada. Doordat de stad zich als een lang lint over en groot gedeelte van de kust uitstrekt, is er voor iedereen wel een duikspot te vinden. Vaak doet men mee aan een excursie. Snorkelen kan eigenlijk overal. Veel resorts hebben een lange pier de zee in, met op verschillende plaatsen trapjes om de zee in te gaan. Het is werkelijk of men in een aquarium zwemt. Koraal en de meest mooie tropische vissen rondom. Als je gaat duiken gelden er een paar regels: je mag nergens aankomen, geen schelpen en koraal verzamelen en de vissen niet voeren. Dit geldt natuurlijk ook voor de snorkelaars.

Overige excursies vanuit Hurghada

Natuurlijk zijn er nog diverse, andere excursies te doen tijdens de vakantie.
  • Tocht naar een bedoeïenendorp. In het dorp kan men op een kameel rijden en de zonsondergang in de woestijn meemaken. Eten en drinken maken het feest compleet.
  • Tochten naar Luxor. Eendaagse, of meerdaagse reis met de bus door de woestijn naar de tempels en de Vallei der Koningen, waar onder andere het graf van Toetanchamon te vinden is.
© 2015 - 2024 Explorer, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Egyptische kustplaatsen aan de Rode ZeeEgyptische kustplaatsen aan de Rode ZeeEgypte is een land waar je heen kunt gaan voor cultuur, maar ook voor totale ontspanning. De temperatuur is het hele jaa…

Zweden; ideaal vakantielandZweden; ideaal vakantielandZwarte zaterdagen, compleet vaststaande files, overvolle dorpen, meer Nederlanders dan 'locals', snikheet weer; het klin…
Zweden: het goede voorbeeld wat betreft natuur en onderwijsZweden: het goede voorbeeld wat betreft natuur en onderwijsTerwijl in veel landen, zo ook Nederland, krampachtig vergaderd wordt over kwesties als het milieu, groene energie en st…
Bronnen en referenties
  • http://www.landenweb.nl/egypte/hurghada/
Explorer (63 artikelen)
Laatste update: 25-06-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.