Zweden; ideaal vakantieland

Zweden; ideaal vakantieland Zwarte zaterdagen, compleet vaststaande files, overvolle dorpen, meer Nederlanders dan 'locals', snikheet weer; het klinkt bijna als een straf. Echter is dit wat veel vakantiegangers aantreffen de laatste jaren in bijvoorbeeld Frankrijk en Italië of Spanje. Maar in Zweden gaat het er heel anders aan toe. Geen eindeloze files, een heerlijk klimaat en eindeloos veel natuur. De ingrediënten voor een heerlijke vakantie.

Inhoud


Voordelen Zweden als vakantieland

Natuur

Zweden beschikt over schitterend natuurschoon. Dit is het resultaat van een intelligent beleid op het gebied van bosbeheer en wild leven. Ondanks dat Zweden zeer actief is in het kappen van bossen, is het aantal bomen juist toegenomen. Tevens worden de tijdens de jacht overleden dieren goed in kaart gebracht, waardoor er geen kans bestaat dat een diersoort met uitsterven wordt bedreigd. Integendeel, Zweden zorgt er juist voor dat er grote groepen in leven blijven.

De oneindige bossen die het best getypeerd kunnen worden als lieflijk en glad in vergelijking met de rotsige natuur als in Noorwegen (hierbij vooral kijkend naar Zuid- en Midden-Zweden), waarbij dennenbomen de overhand hebben in de vegetatie. Het overgrote deel is overigens ruig en bergachtig, echter is dit het grote noordelijke deel van Zweden, dat erg onbewoond is en niet vaak bezocht wordt door toeristen. Alleen het noordelijkste deel wordt regelmatig bezocht, dit omdat daar het noorderlicht te zien kan zijn.

Meer weten over hoe Zweden zijn naturen beheert en voor het behoud van dieren zorgt? Lees het artikel: Zweden: het goede voorbeeld wat betreft natuur en onderwijs.

Meren

Tevens kunnen in de Zweedse natuur veel mooie en zeer grote paddenstoelen aangetroffen worden en beschikt het over schitterende meren. En juist die meren maken de Zweedse vakanties tot een ultieme ervaring. Zweden beschikt over maar liefst 96.000 meren, waarmee het predicaat waterland beter bestemd is voor Zweden dan voor Nederland. Vele meren zijn vrijwel helemaal voor u alleen en veel vakantiehuizen staan, hoe kan het ook anders met zo veel meren, bij een schitterend, rustig meer. Juist doordat Zweden over zo veel meren beschikt en Zweden niet zeer toeristisch is, stuit u bijna altijd op een vrijwel eigen meer. Deze meren zijn ook zeer geschikt voor de vissers, maar ook voor de liefhebbers van roeien, kanoën, zwemmen en vissen. Tevens warmen deze meren aardig op in de zomer en zijn ze voor niemand meer te koud.

Activiteiten

In de eindeloze bossen kan er volop gefietst, gewandeld, gerend en paardgereden worden. Overal zijn bossen van goede paden voorzien en zijn deze sporten en activiteiten dus zeer goed uit te voeren. Ook staan de bossen vaak blank van de blauwe bessen, wilde aardbeien en kan er nog veel meer vruchten gevonden worden. Paddenstoelen kunnen geplukt worden, maar hierbij wordt wel geadviseerd dit alleen te doen als u goed kennis hebt genomen van de verschillende soorten en daarmee welke wel en niet eetbaar zijn.

Lichturen zomer en winter

De gunstige hoeveelheid daguren doen vakantiegangers ook veel vreugde toe. In Zuid-Zweden gaat de zon maar vijf à zes uurtjes onder in juli en augustus. Dit komt de dagactiviteiten ten goede. Ook het weer is vaak veel beter dan over Zweden gezegd wordt. Het kan er zeker behoorlijk regenen, maar ook in Zweden schijnt in de zomer de zon veel. Nu wisselt dit natuurlijk jaarlijks, maar het vooroordeel dat men koude en regenachtige zomerdagen beleeft klopt meestal niet.

Wintersport

In de winter is Zweden ideaal voor de wintersportliefhebbers. Gigantische hoeveelheden sneeuw zorgen voor optimale wintervreugde. Skiën, snowboarden, schaatsen (zelfs de grootste meren vriezen dicht); het is allemaal mogelijk in de Zweedse winter. Het is wel lang donker in de wintermaanden. Waar het in de zomer lang licht blijft, is het in de winter juist lang donker en moet men rekenen op (in het zuiden) rond de zeven lichturen per dag.

Allemansrätten

Dan is er nog de schitterende Zweedse wet allemansrätten, allemansrecht. Dit stelt ieder in staat om overal, ook op particuliere grond, te genieten van de natuur. Toegestaan is om vuur te maken, bessen, paddenstoelen en niet-beschermde bloemen te plukken, wandelen, rennen, fietsen, varen en zwemmen. Tevens is het toegestaan overal de tent op te zetten voor één nachtje. Enige voorwaarde zijn: indien men zich bevindt op particuliere terrein mag de eigenaar geen last van uw aanwezigheid ondervinden en tevens mag in geen enkel geval schade aan de natuur worden aangericht. Hierbij is dus verplicht alles wat er aan bagage mee is gegaan, ook weer mee terug moet, niet meer dan logisch. Indien u zich bevindt in een nationaal park, kunnen er beperkingen optreden wat betreft de allemansrecht. In sommige van de 29 nationale parken is het niet toegestaan wild te kamperen, maar alleen op aangegeven plekken of mogen er bijvoorbeeld geen honden mee.

Privacy en rust

Zweden is groot en heeft maar negen miljoen inwoners, dit maakt de bevolkingsdichtheid klein, namelijk 20 inwoners per vierkante kilometer. Ter vergelijking, in Nederland is de bevolkingsdichtheid 400 inwoners per vierkante kilometer. Doordat er weinig mensen in Zweden wonen, kan men er ook in alle rust genieten van de natuur. U kunt zich in de vakantiedagen voordoen als de heerser van uw meer, gezien er niemand in de wijde omtrek te bekennen is. Daarmee is optimale privacy ook gegarandeerd. Dit heeft natuurlijk als keerzijde dat u zich geïsoleerd of onveilig kunt voelen, omdat er niemand is om hulp aan te vragen. Houd hier rekening mee bij het huren van een huisje.

Communicatie

Verder staan niet alleen de Zweedse vrouwen bekend om hun schoonheid, maar worden de Zweden over het algemeen als zeer vriendelijk ervaren. De Zweden zijn niet verlegen u te helpen. Daarbij komt ook dat ze vrijwel allemaal zeer behendig zijn in de Engelse taal, waardoor communiceren met de Zweden appeltje eitje is. De communicatie is dus vriendelijk en gemakkelijk en zal dus uw vakantie niet in de weg staan.

Verkeer

De wegen in Zweden zijn goed. Het openbaar vervoer strekt zich 's zomers niet tot de kleinere dorpjes (schoolbussen rijden dan ook niet), maar de wegen wel. Ze kronkelen misschien wel wat meer dan in Nederland, maar ze zijn vaak goed onderhouden en bieden prachtige zichten op natuurschoon. De wegen in de kleinste dorpjes zijn onverhard evenals de meeste oprijlanen en weggetjes naar vakantiehuizen. Dit is echter geen probleem voor auto's. Bijkomend voordeel is dat er geen sprake is van zwarte zaterdagen en eindeloze files, gezien het beperkte publiek voor Zweden. De wegen zijn dus in vergelijking met de Franse wegen rustig en de bereikbaarheid van Zweden in het algemeen is ook goed via pont of via de schitterende bruggen tussen Denemarken en Zweden.
Indien men op wintervakantie gaat, moet er rekening gehouden worden met zeer koude temperaturen en ontzettend veel sneeuw. Rijden met auto's en eventueel ander vervoer wordt hierdoor dus bemoeilijkt.

Kanttekeningen: fabels en feiten

Er zijn wel wat kleine punten die de aandacht van eventuele in Zweden geïnteresseerde mensen moeten hebben.

Muggen

Vooral bij meren kunnen, afhankelijk van een strenge of milde winter, muggen voorkomen. Vaak valt het aantal muggen goed te overzien, maar op sommige plekken kunnen ze in grotere mate aanwezig zijn. Het beschikken over muggenspray en -gel is dan ook geen overbodige luxe.

Alcohol

De Zweedse overheid beschikt over de monopolie omtrent alcohol sinds 1955. Alleen alcoholische dranken met een alcoholgehalte onder de 3,5 procent zijn te koop in de reguliere supermarkten. Voor bier met een hogere alcoholpercentage en wijn dient men naar de overheidswinkels te gaan: de zogeheten Systembolaget. Een staatsslijterij is altijd wel in de buurt te vinden en ook de prijzen zijn steeds humaner te noemen. Indien men alcohol in een restaurant koopt, kan die er van uit gaan dat de hoofdprijs betaald wordt. Zelf kopen is dus niet veel duurder dan in Nederland, maar in horecagelegenheden betaalt men stukken meer. Indien u dus uiteten gaat, wordt het afgeraden hierbij alcohol te nuttigen.

Ver rijden voor boodschappen

Afhankelijk van waar het vakantiehuis zich in Zweden bevindt, kan het zo zijn dat er voor de eerste grote supermarkt een uurtje gereden moet worden. Voor ons Hollanders wordt dat als heel wat ervaren, maar daar is het de normaalste gang van zaken. Kleinere locaties, zogeheten Landhandels, zijn vaak wel in de buurt. Deze winkels hebben een minimaal assortiment (moet wel aangezien de grootte van het winkeltje), maar men kan er voor alles terecht. Vooral voor de kleinere boodschappen tussendoor is dit een goede optie.

Vuilnis separeren

Zweden recyclet 99 procent van zijn afval en daarvoor dient men zijn afval ook thuis al goed te scheiden. Het vuilnis separeren is voor de meeste Nederlanders in het begin even wennen, maar al snel voelt het vertrouwd aan. Overigens hoeft men niet op alle plekken zijn vuilnis te scheiden in Zweden. De ene regio heeft dit anders geregeld dan de andere. Wanneer er wel verwacht wordt het vuilnis te scheiden, is het ook strafbaar als u dit niet doet, hierbij moet u denken aan een geldboete.
© 2015 - 2024 Storming, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zweden / SverigeZweden is het grootste land van Scandinavië en is onderdeel van de Noordse Raad en de Europese Unie.
Zweden, het land van de merenZweden, het land van de merenZweden is het grootste land van Scandinavië. Het land grenst aan Noorwegen en Finland. Zweden staat bekend als het land…
Öland, een zonnig vakantie-eiland in ZwedenÖland, een zonnig vakantie-eiland in ZwedenÖland is een eiland in Zweden en is het tweede grootste eiland van dit land. Öland is bekend om zijn prachtige zonlicht,…
Ek voetbal 19921992 is het jaar dat het EK voor de 9e keer word gehouden. Dit jaar is Zweden het gastland om het EK te mogen organisere…

Badplaats Maspalomas op Cran Canaria en de omgevingBadplaats Maspalomas op Cran Canaria en de omgevingOp het zuidelijkste puntje van het Spaanse eiland Gran Canaria ligt de badplaats Maspalomas. Omringd door andere mooie p…
Hurghada: duik- en snorkelparadijs in de Rode ZeeHurghada is één van de meest bezochte badplaatsen in Egypte. De stad ligt aan de Rode Zee en heeft alle faciliteiten voo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: H5land, Pixabay
  • http://www.sweeds.nl/vakantie-in-zweden/informatie-zweden
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Allemansrecht
  • http://www.visitsweden.com/zweden/Over-Zweden/Wetenswaardig-over-Zweden/Prijsniveau/
  • http://www.zweden.com/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=207&Itemid=164
Storming (18 artikelen)
Laatste update: 01-10-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.