Isla Riesco in Chili - eiland bedreigd door steenkool

Isla Riesco in Chili - eiland bedreigd door steenkool Riesco ligt in het zuiden van Zuid-Amerika, in het puntje van Chili. Het eiland wordt in het Spaans Isla Riesco genoemd. Chili is rijk aan eilanden en Riesco is een van de grootste. Het is vooral bekend vanwege de steenkool en de steenkoolindustrie bedreigt het eiland. Er is erg veel natuurschoon te vinden, waaronder verschillende gletsjers en langs de kust zwemmen bultruggen, maar die vermaledijde steenkolen zouden wel eens roet in het eten van Riesco kunnen gooien.

Isla Riesco

Riesco ligt in de Chileense provincie Magallanes, aan de westkant van het continent en heeft een oppervlakte van 5110 km². Het is het drie na grootste eiland van Chili. De hoogste punt wordt gevormd door Mount Atalaya die 1830 meter hoog is. Zuidelijk van Isla Riesco ligt Isla Grande de Tierra del Fuego, het zuidelijkste grote eiland van Chili. Slechts een kleine waterweg scheidt Riesco van Patagonië. Op het eiland zijn meerdere gletsjers te vinden. Een andere soort rijkdom zit in de grond: Riesco is rijk aan steenkool. Al sinds de 19e eeuw wordt er steenkool gewonnen. Het brengt geld in het laatje, maar het verwoest ook het land.
Op het eiland wonen maar 150 mensen die leven van veeteelt, visserij en toerisme.

Bultrug, hert en poema

In de wateren rond het eiland zwemmen bultrugwalvissen. Het eiland bezit het nationaal park Alcalufes, dat voor het grootste deel uit ongerepte natuur bestaat.
Er leven bijzondere en zeldzame dieren:
  • Chileense huemuls, een plaatselijke hertensoort;
  • poema’s;
  • 136 soorten vogels.

Van de vele soorten vogels zijn vele met uitsterven bedreigd.

Eiland met gletjers

Het noordwestelijk deel van het eiland wordt gekenmerkt door gletsjers. Daar is een groot ijsveld te vinden waaruit zeven gletsjers ontspringen. De Cerro Ladrillero heeft twaalf gletsjers op haar hellingen. Op de bergen langs de Straat Magellan zijn ook verschillende gletsjers te zien.

Bron: Jacques Descloitres, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Jacques Descloitres, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Bedreiging

In 2013 is er zoveel steenkool gewonnen en staan er zulke grote projecten op stapel, dat het eiland wordt bedreigd. De grootste koolreserve van het land ligt op dit eiland: meer dan 300 miljoen ton steenkool van lage kwaliteit. Milieuorganisaties schrijven hun vingers blauw aan bezwaarschriften, maar dat weerhoudt Chili er niet van grote steenkoolprojecten goed te keuren. In 2011 werd een open mijn operationeel die vijfhonderd hectare groot is en 180 meter diep.

Steenkoolmijnen

In de mijn is vierhonderd miljoen euro geïnvesteerd en hij moet jaarlijks zes miljoen ton steenkool opleveren. Er zou 73 miljoen ton steenkool in de grond zitten, volgens onderzoek. De steenkool is van slechte kwaliteit en het afval vervuilt het milieu. De mijnbouw en de neveneffecten daarvan bedreigen het eiland. Rond de mijnen liggen bergen van afval van zeventig meter hoog: de industriële bedrijvigheid knabbelen aan de natuurwaarde van het gebied.

Energievraag van Chili

De energievraag van Chili wordt steeds groter, maar het wrange is dat de steenkool van Isla Riesco voor een groot deel naar Azië wordt verscheept. Chili zelf, en dan vooral Riesco, blijft met de rotzooi zitten. De weerstand tegen de landschapsvernielende mijnbouw wordt daarom steeds groter. Een landschap dat eenmaal is vernield ben je voor altijd kwijt. Steeds meer mensen beseffen dat. Als het voor Riesco maar niet te laat is.

Zuidelijkste mijnen

In 2013 begon Invierno met de productie van open mijnbouw in een van de zuidelijkste steenkoolmijnen van de wereld.

Lees verder

© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Patagonië is een mooi vakantiegebied in Zuid-AmerikaPatagonië is een mooi vakantiegebied in Zuid-AmerikaPatagonië is een gebied dat gelegen is ten zuiden van de rivier de Colorado. Patagonië ligt in Zuid-Amerika. Zowel in Ch…
Peterselie-eiland - Isla de Perejil in Straat van GibraltarPeterselie-eiland - Isla de Perejil in Straat van GibraltarPeterselie-eiland, Isla de Perejil, is een rotseilandje in de Straat van Gibraltar waar zowel Spanje als Marokko aanspra…
Ameland in 2009 - Jaar van de BultrugrecensieAmeland in 2009 - Jaar van de BultrugAmeland in 2009 is het tweede deel in de serie jaarboeken over het eiland. Met de nummer twee is een serie geboren. Twaa…
Een rondreis Patagonie makenEen rondreis Patagonie makenEr is een aantal bestemmingen in de wereld die bij velen tot de verbeelding spreken, maar die vaak zo onbereikbaar lijke…

Bolivia: het Andesgebergte, Altiplano en de AmazoneBolivia: het Andesgebergte, Altiplano en de AmazoneBolivia is een land in Zuid-Amerika dat grenst aan Peru, Argentinië, Chili, Brazilië en Paraguay. Het land is te verdele…
Vietnam, een land met een fijne sfeerVietnam, een land met een fijne sfeerVietnam is een land gelegen in Azië. Het grenst aan China, Cambodja en Laos. Ook grenst Vietnam aan de zee Golf van Tonk…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Onbekend, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • www.nl.wikipedia.org
  • Friesch Dagblad
  • http://www.touristlink.com
  • http://www.mining.com/the-worlds-southernmost-mines/ geraadpleegd op 31 maart 2017
  • Afbeelding bron 1: Jacques Descloitres, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 31-03-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.