Bolivia: het Andesgebergte, Altiplano en de Amazone

Bolivia: het Andesgebergte, Altiplano en de Amazone Bolivia is een land in Zuid-Amerika dat grenst aan Peru, Argentinië, Chili, Brazilië en Paraguay. Het land is te verdelen in drie gedeeltes: het Andesgebergte, Altiplano en de Amazone.

Inhoudsopgave


Algemene informatie

  • Continent: Zuid-Amerika
  • Originele naam: Bolivia
  • Taal: Spaans, Quechua en Aymara
  • Valuta: Boliviano

Steden in Bolivia

Sucre

Hoofdstad Sucre wordt gezien als mooiste stad van Bolivia. De regering van het land is echter niet in de stad gevestigd, maar in La Paz. Toch is Sucre erg belangrijk voor Bolivia, want in 1825 werd er de onafhankelijkheid van het land uitgeroepen. De stad ligt 2900 meter boven zeeniveau en is gelegen in een dal tussen heuvels. De oude binnenstad heeft nog veel bezienswaardigheden van de oude Spaanse kolonies en bestaat uit erg veel witte gebouwen. Er zijn veel kerken, zoals San Lázaro kerk, Santo Domingo kerk en San Francisco kerk. Bij het gebouw Convento de San Felipe Neri heb je een prachtig uitzicht over de stad. Ook is Sucre de stad van de chocolade en er zijn veel chocoladewinkels. Op veel plekken kun je de chocolade gratis proeven.

La Paz

La Paz wordt ook gezien als feitelijke hoofdstad van Bolivia, maar is dit officieel niet. La Paz is de stad waar de regering van het land zit. La Paz is een bruisende stad, met een historisch centrum en een modern gedeelte. De stad is gelegen op een hoogte van 3600 meter boven zeeniveau aan een rivier. Als je La Paz bezoekt moet je dus wel even goed aan de hoogte wennen. Vlakbij ligt de stad El Alto. La Paz groeit erg snel en is echt het centrum van handel en industrie van Bolivia. Het is tevens een bizarre stad, met steile straten en mensen die hard werken in deze straten. Een bekende bezienswaardigheid hier is de San Pedrosgevangenis. Tegenwoordig worden er geen rondleidingen meer gegeven, maar je kunt de gevangenis nog wel van buitenaf zien. Op veel plekken in de stad kun je goed eten en er zijn diverse uitgaansgelegenheden.

Andere steden

De zondagmarkt van Tarabuco wordt gezien als één van de kleurrijkste van Zuid-Amerika. In Cochabamba is de grootste openluchtmarkt van Zuid-Amerika, namelijk La Cancha.

Natuur

Het hoogst bevaarbare meer van de wereld ligt op de grens van Bolivia en Peru en heet het Titicacameer. In het westen van Bolivia is de grootste zoutvlakte ter wereld: Salar de Uyuni. Deze zoutvlakte heeft meer dan 10 miljard ton zout. De Sajama is de hoogste berg van Bolivia en heeft een hoogte van 6780 meter.

Beste reistijd

De beste reistijd voor Bolivia is van april tot november, omdat dit de droge periode is. Deze maanden zijn in Bolivia de wintermaanden, maar de temperaturen zijn wel nog steeds zeer aangenaam, al kan het in de avonden en de ochtenden nog wel erg fris worden. Het natte seizoen is van november tot april. Je kunt dan ook goed naar Bolivia reizen, omdat de temperatuur dan aangenaam is en de natuur op zijn mooist.

Klimaat

In Bolivia zijn de seizoenen tegenovergesteld vergeleken met Nederland. Als het bij ons winter is, is het daar zomer en vice versa. De temperaturen zijn per streek verschillend. Zo kan het in het noorden warm en vochtig zijn, terwijl het in het zuiden heet en droog is. De zoutvlakte Salar de Uyuni staat erom bekend dat de temperaturen s nachts kunnen dalen tot 20 graden Celsius. In andere gebieden kan het juist weer rond de 20 graden Celsius worden.

Reisdocumenten

Het is verplicht om een Nederlands of Belgisch paspoort te hebben voor een reis naar Bolivia. Het paspoort moet na terugkomst in eigen land nog minimaal zes maanden geldig zijn. Heb je geen paspoort met een Nederlandse of Belgische identiteit? Dan kun je het beste bij de ambassade raadplegen wat je kunt doen. Voor Bolivia heb je geen visum nodig als je korter dan 90 dagen in het land blijft.

Overstap in Amerika

Er is een mogelijkheid dat je moet overstappen in de Verenigde Staten, tijdens je vlucht naar Bolivia. In dat geval moet je toestemming vragen om het land in te mogen. Dit doe je via een beveiligde website van ESTA. Iedereen die naar Amerika reist of er over moet stappen is verplicht deze aanvraag te doen. Goedkeuring van ESTA wil overigens niet zeggen dat je ook wordt goedgekeurd door de douane in Amerika.

Vaccinaties en gezondheid

Het is aan te raden om vaccinaties tegen DTP, hepatitis A en gele koorts te nemen bij een bezoek aan Bolivia. Het is tevens verstandig om voor vertrek contact op te nemen met de huisarts of de GGD, omdat zij op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen binnen een land. De hygiëne is niet overal in het land even goed, daarom is het goed om op te letten wat je eet en drinkt.

Hoogteziek

De meeste rondreizen zijn zo opgebouwd dat je kunt wennen aan de hoogtes in Bolivia. Toch zit er nog steeds een grote kans in dat je op grote hoogtes last kunt krijgen van hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid of kortademigheid. Reizigers ouder dan zestig kunnen het beste contact opnemen met de huisarts en overleggen in hoeverre het verstandig is om reizen te maken op grote hoogtes in Bolivia.

Boliviano

In Bolivia betaalt men met de Boliviano. Er zijn vooral in de grote steden pinautomaten waar je geld kunt opnemen. Ook in de grotere steden kun je gebruik maken van de creditcard. Reischeques kun je het beste meenemen met de Amerikaanse Dollar erop. Denk er wel aan dat het inwisselen van de reischeques soms tijdrovend kan zijn. Als je geld gaat wisselen, zorg dan voor kleinere coupures, zodat je met gepast geld kunt betalen. Lang niet overal is wisselgeld aanwezig.

Spaans

Bolivia kent drie officiële talen: Spaans, Quechua en Aymara. Spaans wordt vrijwel overal gesproken. Het Quechua en Aymara zijn de talen van de Indianen in het Andesgebergte. Engels is lang niet overal een bekende taal en wordt alleen wat in de toeristische gebieden gesproken. Het is daarom aan te raden een Spaanse taalgids mee te nemen met daarin de belangrijkste woorden en zinnen die je nodig hebt.

Bolhoedjes

In Bolivia dragen mannen en vrouwen iets op hun hoofd, om zich te beschermen tegen de zon. De Indiaanse vrouwen dragen vrijwel allemaal een bolhoed. Op het platteland meestal met een elastiekje, zodat hij niet kan wegwaaien door de harde wind. De bolhoeden zijn geïntroduceerd door de Spanjaarden die het land inkwamen, maar wordt nu gezien als een echte rage. Er zijn ook veel winkels waar je bolhoeden kunt kopen.
© 2013 - 2024 Reisliefhebber, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bolivia Zuid-AmerikaBolivia is een prachtig land in Zuid-Amerika, in het hart van de Andesgebergte, om ontdekt te worden tijdens een rondrei…
Overzicht van alle landen van Zuid-AmerikaZuid-Amerika is een continent op het zuidelijk halfrond van de wereld. Het continent ligt tussen Midden-Amerika en Antar…
Simon Bolivar: De held van Zuid-AmerikaIn de geschiedenis van Europa is er geen persoon te noemen die qua daden in de buurt komt van de bevrijder van Zuid-Amer…
Het Spaans in Latijns-AmerikaHet Spaans in Latijns-AmerikaHet Spaans in Latijns-Amerika is historisch gezien een voortzetting van het Spaans dat in de zestiende eeuw in Spanje we…

Met de hond naar DuitslandWanneer je naar Duitsland gaat voor een dagje weg of een vakantie wil je misschien wel je hond mee nemen. Over het algem…
Isla Riesco in Chili - eiland bedreigd door steenkoolIsla Riesco in Chili - eiland bedreigd door steenkoolRiesco ligt in het zuiden van Zuid-Amerika, in het puntje van Chili. Het eiland wordt in het Spaans Isla Riesco genoemd.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Maxim, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Copacabana,_Bolivia_bay_at_sunset.jpg
Reisliefhebber (60 artikelen)
Gepubliceerd: 12-06-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.