Simon Bolivar: De held van Zuid-Amerika

In de geschiedenis van Europa is er geen persoon te noemen die qua daden in de buurt komt van de bevrijder van Zuid-Amerika. Simon Bolivar mag gerust de held van Zuid-Amerika worden genoemd en heeft invloed gehad op het continent zoals wij dat vandaag de dag kennen. Geprezen in Latijns Amerika, maar onbekend in het westen. Het is onverklaarbaar dat zijn daden in de rest van de wereld zo onderbelicht zijn geweest. Dit artikel biedt meer inzicht in de daden van Simon Bolivar.

Een geboren leider

Simón José Antonio de la Santísima Trinidad Bolívar y Palacios werd geboren op 24 juli 1783 in Caracas, in het huidige Venezuela. Hij kwam terecht in een welgestelde familie en kreeg de kans goed onderwijs te volgen. Het lukte hem zelfs om in 1799 naar Spanje af te reizen om hier een vervolg aan te geven. Hij is korte tijd teruggekeerd naar Venezuela, maar keerde in 1804 terug naar Spanje. Hierna maakte hij onderdeel uit van het leger van Napoleon.

In 1807 was het voor hem tijd om huiswaarts te keren. Aanleiding hiervoor was de benoeming van Napoleons broer, die sindsdien door het leven ging als leider van Spanje en haar koloniale bezit.

Teruggekomen in Venezuela ging hij onderdeel uitmaken van het Spaanse verzet. Sindsdien begon zijn zwerftocht door de landen in het noorden en noordwesten van het huidige Zuid-Amerika.

Zijn eerste rol als leider van het verzet, vervulde hij in 1813. Als Verzetsstrijder leidde hij een invasie in Venezuela. Enkele maanden later veroverde hij steden en werd hem de naam “El Libertador” toegekend. Zijn trektocht ging verder en werd voortgezet richting Colombia, waar hij als leider van de Nationalisten ook hier de hoofdstad wist te veroveren.

President

Na enkele zware nederlagen, zat er voor Bolivar niets anders op dan te vluchten naar Jamaica en de steun te vragen aan de president van Haïti. Met steun vanuit dit land, is hij rond 1816 weer in staat geweest de verloren gebieden ter heroveren.
Drie jaar later riep hij de Republiek van Groot Colombia uit en werd hij zelf president hiervan. Dit gebied is bevat grote delen van de landen Colombia, Ecuador, Venezuela en Panama, bekeken vanuit de huidige situatie in dit continent.

In 1924 verplaatste Bolivar zijn activiteiten als leider richting Bolivia en Peru. Ook hier wist hij als militair leider de landen te bevrijden van de Spanjaarden. Ter ere van zijn daden werd in 1825 de Republiek Bolivia vernoemd naar hem.

Het einde van een held

Door zijn afwezigheid werd de situatie in Groot-Colombia instabiel. Dit resulteerde in 1827 tot het einde van de Republiek, waardoor Bolivar noodgedwongen diende terug te treden als President. Op 17 december 1830 overleed Simon Bolivar aan Tuberculose in Santa Marta te Colombia. Hij wordt in Zuid-Amerika in elk dorps- of stadplein herinnerd middels het naar hem vernoemen van het plein of het plaatsen van een standbeeld. Als vrijheidsstrijder heeft hij een rol gespeeld in de oprichting van de landen: Colombia, Ecuador, Panama, Peru, Venezuela en natuurlijk Bolivia.

In Europa en de rest van de wereld is vooral vrijheidsstrijder Che Ernesto Guevara bekend van zijn heldhaftige daden in Latijns-Amerika. Een verdieping in de rijke geschiedenis van dit continent leert je dat de daden van Simon Bolivar ver boven die van Guevara uitstijgen. De invloed van zijn daden is terug te vinden in alle steden en straten van vooral het Noord-westen van Zuid-Amerika.
© 2010 - 2024 Timosorio, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Venezolaanse Simon Bolivar: ambassadeur zonder grenzenDe Venezolaanse Simon Bolivar: ambassadeur zonder grenzenHet Venezolaanse tall ship Simon Bolivar heeft nog drie andere zusterschepen: het gekende Mexicaanse tall ship Cuauhtemo…
Bolivia Zuid-AmerikaBolivia is een prachtig land in Zuid-Amerika, in het hart van de Andesgebergte, om ontdekt te worden tijdens een rondrei…
De Cuauhtemoc uit Mexico en haar drie zusterschepenDe Cuauhtemoc uit Mexico en haar drie zusterschepenDe Cuauhtemoc is geen erg groot schip, maar het is wel erg mooi en het bekendste van vier zusterschepen uit Midden- en Z…
Overzicht van alle landen van Zuid-AmerikaZuid-Amerika is een continent op het zuidelijk halfrond van de wereld. Het continent ligt tussen Midden-Amerika en Antar…

Vakantieveilingen. Hoe werkt het?Vakantieveilingen. Hoe werkt het?Vakantieveilingen is een website waar u een uitstekende vakantie (of een avondje uit) kunt winnen, door middel van veili…
Koffers pakken voor kinderen die op kamp gaan: een overzichtKoffers pakken voor kinderen die op kamp gaan: een overzichtIeder jaar gaan tal van kinderen op kamp. Niet alleen tijdens de vakantie, ook met school gaan de kinderen tegenwoordig…
Timosorio (3 artikelen)
Gepubliceerd: 22-05-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.