Logeren in Parador in Spanje is kennis maken met luxe hotels

Logeren in Parador in Spanje is kennis maken met luxe hotels Spanje kent van oudsher veel mooie gebouwen die als parador zijn ingericht. Het zijn hotels gevestigd in kastelen, kloosters of oude Fincas die erg mooi gelegen zijn en het is dan ook een voorrecht om er eens te kunnen logeren. De paradors zijn staatshotels. Logeren in een parador is niet goedkoop maar het is een bijzondere ervaring. Soms zijn er leuke aanbiedingen. De inrichting is vaak luxueus en de kamers zijn ruim en van alle gemakken voorzien. Door te logeren in een parador krijg je inzicht in de plaatselijke geschiedenis die in Spanje natuurlijk roemrijk is.

Geschiedenis van de paradores

De paradores zijn opgericht in 1910 door koning Alphonso X111 met als doel een beter imago te krijgen voor het land door het verbeteren van de infrastructuur voor toeristen. In 1928 werd de eerste parador geopend in Gredos. Gedurende de periode van de burgeroorlog in Spanje werden er geen nieuwe paradores geopend en een aantal raakten in vervallen toestand. Pas in de zestiger jaren kwam er hernieuwde aandacht voor het toerisme en voor de paradores.

Wat betekent 'parador'?

'Parador' betekent eigenlijk 'herberg'. Al sedert 1926 kennen we de luxe staatshotels in Spanje die gelegen zijn op bijzonder mooie plaatsen. Er wordt veel aandacht geschonken aan de historie van de omgeving waar de parador zich bevindt. De paradores zijn in handen van de staat. Er zijn dus geen eigenaren van paradores maar ze worden geleid door mensen die hoog zijn opgeleid in de toeristensector. Ook hebben verschillende paradores beroemde koks in dienst.

Aantal paradores in Spanje

Spanje heeft in totaal 93 paradores. Sommige hiervan zijn moderne gebouwen die recent gebouwd zijn, maar de meeste paradores hebben een geschiedenis en zijn een voorbeeld van historie en rijke Spaanse cultuur. Ze zijn gevestigd in een klooster, kasteel of Paleis. Er zijn een paar paradores gevestigd op Tenerife en er is één parador in de Spaanse enclave Ceuta.

Missie van de paradores

De paradores hebben een missie die luidt als volgt:
  • Men wil een hoog gekwalificeerd product aanbieden met oog voor de historie.
  • Het toerisme bevorderen
  • Regionale gastronomie promoten
  • Culturele bestemmingen in beeld brengen
  • Onderling wil men elkaar ondersteunen

Logeren in een parador in Spanje

Logeren in een parador betekent dat je in een bijzondere omgeving overnacht. De kamers zijn over het algemeen groot en ruim en voorzien van alle gemakken. Tevens heb je de beschikking over een compleet ingerichte badkamer. Moderne voorzieningen zijn aanwezig. Zo hebben de paradores de beschikking over internet en er is een televisietoestel op de kamer met de meest voorkomende Spaanse zenders. Het is heel leuk om een rondreis te maken door Spanje en dan te overnachten in één of meerdere paradores.

Amigos de Paradores

Men probeert zoveel mogelijk gasten te krijgen en te behouden om de paradores in stand te kunnen houden. Zo kan men Amigos de Paradores worden. Het is dan mogelijk om in de diverse paradores kortingen te krijgen en je wordt op de hoogte gehouden van de aanbiedingen.

Belangrijke paradores

In de Middeleeuwen leefden in Spanje diverse culturen naast elkaar. We kunnen denken aan de Joden, de Christenen en ook de Arabieren. Er heeft wel een stevige strijd plaatsgevonden tussen de Christenen en de Arabieren maar na die heftige periode was er geruime tijd rust. Uit de bewogen tijden dateren een aantal gebouwen die van belang zijn voor de geschiedenis van Spanje. Daarbij denken we dan aan Cordoba waar de Mezquita een prachtig voorbeeld is van de kunst uit die jaren. Moskee en Christendom zijn hier met elkaar verweven.

De Parador van Cordoba

De Parador van Cordoba is iets buiten de stad gelegen en dat maakt het eenvoudig om de stad te bezoeken. De parador is gebouwd op de ruïnes van het zomerpaleis van Abderraman en biedt een schitterend uitzicht over de stad. De inrichting van het hotel is klassiek en de maaltijden worden klaargemaakt op Andalusische wijze.

De Parador van Granada

De Parador van Granada is een klooster dat eigenlijk gelegen is binnen de muren van het Alhambra. Het hotel is ingericht in Arabische stijl en in het restaurant worden plaatselijke gerechten geserveerd. Men kan er echter ook voor kiezen om alleen te logeren en in de binnenstad, die op loopafstand ligt, de maaltijden te gebruiken.

De Parador van Ronda

De Parador van Ronda is gelegen aan de rand van de rivier die de stad in tweeën splitst. Men kan zo het centrum van de stad in wandelen en vanaf het terras kijk je loodrecht naar beneden. De parador is gevestigd in een historisch gemeentehuis.

Parador CazorlaParador Cazorla

De Parador van Cazorla

De Parador van Cazorla is hoog gelegen in een prachtig natuurgebied. Oorspronkelijk was dit een oude Finca die geheel is gerestaureerd en uitgebreid. In het gebied rond het hotel kan men eindeloos wandelen. Over de gehele breedte van de parador loopt een groot terras waar je heerlijk kunt genieten van het bijzondere uitzicht op de bergen. Ver verwijderd van alle drukte. De kamers zijn ruim en luxe. Ruime parkeerplaatsen voor de auto op het terrein.

De Parador van Toledo

De Parador van Toledo is gelegen buiten de stad. Het voordeel is dat men de drukke stad kan vermijden met de auto. Er is gratis parkeergelegenheid bij het hotel.
Parador CuencaParador Cuenca

De Parador van Cuenca

De Parador van Cuenca is gevestigd in een oud klooster. De inrichting is prachtig. Men komt binnen in een prachtige lange gang die gemeubileerd is met klassieke meubelen. De kamers zijn groot en luxueus ingericht. Vanaf de parador heeft men een mooi uitzicht over de hangende huizen boven de rivier. Men kan over de brug wandelen je moet geen hoogtevrees hebben en dan zo het centrum van Cuenca bezoeken.

De Parador van Léon

De Parador van León is een bijzondere parador. Deze is gelegen in een klooster uit de twaalfde eeuw. Vroeger was dit een pleisterplaats voor pelgrims die op weg waren naar Santiago de Compostella. De parador is schitterend gelegen en gebouwd in barokstijl.

Het gaat in het kader van dit artikel te ver om alle paradores te beschrijven. Slechts enige bijzonder gelegen paradores zijn genoemd. Diverse paradores kan men ook vinden in de nabijheid van de Costa's.
© 2017 - 2024 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Autotocht door de Sierra de Cazorla is genieten van natuurAutotocht door de Sierra de Cazorla is genieten van natuurDe Sierra de Cazorla is gelegen in de Provincie Jaén in Andalusië. Sedert 1989 is het gebied verklaard tot beschermd Nat…
Extremadura - SpanjeExtremadura - SpanjeExtrema-extreem en dura- hard. De naam van deze streek slaat echter op Extremo del Duero : het niemandsland ten zuiden v…
Córdoba, Moors verleden en Spaans temperamentWie Andalusië bezoekt, moet zeker een bezoek aan Córdoba brengen. De voormalige hoofdstad van Al-Andalus was in de 10e e…
Musea in AndalusiëAndalusië, de zuidelijke streek van Spanje. Een zeer gevarieerde streek met veel bezienswaardigheden en musea. In dit ar…

Vulkaaneifel: Traumpfad Virneburg rond stad en burchtVulkaaneifel: Traumpfad Virneburg rond stad en burchtDe Duitse Vulkaaneifel is een wandelgebied bij uitstek. Je hebt er wel wat conditie voor nodig want hoewel het gebied 's…
Hoogtepunten op een rondreis in het zuidwesten van AmerikaHoogtepunten op een rondreis in het zuidwesten van AmerikaEen rondreis maken door het zuidwesten van Amerika is voor velen een droom die uitkomt. Je kent Amerika misschien alleen…
Bronnen en referenties
  • Toeristische informatie in Parador Cazorla
  • https://www.parador.es/en/amigos-de-paradores
Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 18-08-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.