Autotocht door de Sierra de Cazorla is genieten van natuur

Autotocht door de Sierra de Cazorla is genieten van natuur De Sierra de Cazorla is gelegen in de Provincie Jaén in Andalusië. Sedert 1989 is het gebied verklaard tot beschermd Nationaal park. In dit onherbergzame gebied kan men prachtige tochten maken en er is gelegenheid veel zoogdieren, vogels, vissen en prachtige planten te bekijken. Vooral het bewonderen van de gieren die nestelen in dit bijzondere gebied is een geliefde bezigheid. Men kan overnachten in een hotel in het centrum van Cazorla maar het is ook mogelijk om luxe te verblijven in een parador.

Ligging van de Sierra de Cazorla

Wanneer men de Sierra de Cazorla wil bezoeken dan verlaat je bij Ubeda de N322 in de richting van Cazorla. Langzaam worden de wegen smaller en de bergtoppen hoger. De Sierra de Cazorla is 209 ha. groot en omvat een vijfde deel van de provincie Jaén en is na de Pyreneeën en de Sierra Nevada het grootste beschermde natuurgebied van Spanje. De hoogste piek, de Pico Empanada is 2107 meter hoog en het gehele park ligt hoger dan 600 meter. De plantengroei is vergelijkbaar met die van de Sierra Nevada. Twee belangrijke rivieren n.l. de Rio Guadalquivir en de Ria Segura ontstaan in de Sierra de Cazorla. De Ria Gualquivir brengt het water vanuit de Sierra over een afstand van bijna 700 kilometer naar de Atlantische Oceaan.

Bezienswaardigheden in de Sierra

Naast een prachtige natuur met diverse soorten bomen en planten telt het gebied maar liefst 50 soorten zoogdieren, 185 soorten vogels, 21 soorten reptielen, 11 vissoorten en een eindeloze variëteit aan vlinders. In de spelonken van het kalksteengebergte ontstaan talloze watervallen en grotten zoals:
 • De Salto de los Organes
 • De Cascade de Linarejos
 • Cerrada de Utrero
 • Cerrada de la Canaliega

Embalse de Tranco

Het grootste meer is de Embalse de Tranco. Dit stuwmeer is gelegen in het hart van het park en is van een bijzondere schoonheid. Het is een van de grootste stuwmeren van Spanje.

Het speuren naar wild is in deze omgeving een geliefde bezigheid en men heeft dan ook vooral in september en begin oktober een grote kans om herten, vossen en wilde zwijnen en gemzen te aanschouwen. In het voorjaar is er veel kans op mist waardoor het uitzicht vaak beperkt is. In de zomer houden de dieren zich schuil tegen de grote hitte en komen alleen 's nachts te voorschijn. Daarom is het vroege najaar een goede tijd om het gebied te bezoeken. Met wat geluk ziet men ook adelaars, gieren (vale gier en aasgier) en uilen.

Vogels

Het kwikstaartje, de specht en het roodborstje zijn veelvuldig te zien. De steenmarter, de das en de wezel zijn de bewoners van dit gebied maar zij laten zich niet vaak zien omdat ze zich goed kunnen verschuilen in de dichte bossen en tussen het dichte struikgewas.

Activiteiten

Men kan wandelen, fietsen, zwemmen, jeeptochten maken, kanoën, vissen, speuren naar wild, klimmen en grotten bezoeken. Er zijn in totaal meer dan 200 grotten. Langs de route liggen diverse campings.

De Sierra de Cazorla is een geweldig gebied om te kamperen. Er zijn voldoende goed geoutilleerde campings zoals:
 • Camping Chopera de Coto Rios
 • Camping Rural Fuente la Pascuala
 • Camping Rural el Robledo
 • Camping La Bolera
 • Camping Garrote Gorde
 • Camping Puente de Las Herrarias
 • Camping Rural los Lianos de Arance
 • Camping Fuente la Canalica

El Chorro met de gieren

In het Parque Natural ligt het gehucht La Iruela. Van daaruit leidt een weg rechts omhoog de bergen in naar El Chorro waarbij je de waterval RioGazas passeert. El Chorro is een geweldig uitzichtpunt. Links staat een stenen gebouwtje en rechts zie je lange stenen muurtjes, waarachter de vallei ligt. Hier nestelt een kolonie gieren en kun je ze goed observeren, zittend op hun nesten of zwevend op de termiek. Centraal in het park, in Torre del Vinagre is het bezoekerscentrum gevestigd alsmede een botanische tuin en een jachtmuseum.

Cazorla

Cazorla is een kleine plaats met een schitterende ligging en rond de 9000 inwoners. Het heeft nauwe straatjes en er zijn 3 stadspleinen.
 • Plaza de la Constitucion
 • Plaza de la Corredera
 • Plaza Santa Maria

De Stad is al bekend vanuit de Romeinse tijd en de naam was Carcacena. Een bloedige strijd met de Moren werd in de vroege middeleeuwen gevoerd en na herovering door de Christenen werd vanaf 1231 de bisschopszetel in deze stad gevestigd. Boven de stad is het Moorse kasteel gelegen en nog hoger op de rotsen ligt de ruïne van een ander kasteel. Een deel van de stadsmuren is nog in tact. Het is bijzonder om te overnachten in het centrum. Er zijn diverse aardige kleine hotels. In de avond kun je lekker door het plaatsje slenteren, genieten van het natuurschoon rondom en je laten verwennen met heerlijke tapas uit de streek.

Overnachten in de Parador

Vooral de laatste jaren is het toerisme in deze streek sterk toegenomen en er zijn voldoende hotels en pensions beschikbaar. Op 12 kilometer van de stad is Parador de Cazorla gelegen. Deze Paradors zijn bij de Spanjaarden erg geliefd. Het zijn hotels die vaak in mooie oude kloosters of kastelen zijn gevestigd. Men heeft hier ruime kamers en prachtige voorzieningen voor een luxe overnachting. Het uitzicht is fabuleus. In de directe omgeving lopen de hertjes.

Hotel en Hostal

In de hele Sierra de Cazorla zijn ruime mogelijkheden om te overnachten in een eenvoudige hostel of in een wat luxer hotel. Vaak zijn er zwembaden bij de hotels wat heerlijk is in de zomer. Echter in voor- en najaar zijn de nachten koud waardoor het zwemmen beperkt is. In de hotels serveert men over het algemeen traditionele streekgerechten.

Lees verder

© 2010 - 2024 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Via Verde de la Sierra in Cadiz (Zuid Spanje)Via Verde de la Sierra in Cadiz (Zuid Spanje)In het noorden van de provincie Cadiz begint de Via Verde de la Sierra, een Groene Route die van een oude spoorweglijn t…
Logeren in Parador in Spanje is kennis maken met luxe hotelsLogeren in Parador in Spanje is kennis maken met luxe hotelsSpanje kent van oudsher veel mooie gebouwen die als parador zijn ingericht. Het zijn hotels gevestigd in kastelen, kloos…
Sierra de Grazalema natuurpark bij MalagaSierra de Grazalema natuurpark bij MalagaDit natuurpark in zuidwest Spanje is genoemd naar de stad Grazalema. Doordat de bergketens die van het zuidwesten naar h…
Yosemite natuurpark, westkust Amerika, CalifornieYosemite natuurpark, westkust Amerika, CalifornieYosemite is een van de mooiste nationale parken in west Amerika. Yosemite park is een van de drukst bezochte parken in A…
Orihuela, stad met een rijke historie en Orihuela CostaOrihuela, stad met een rijke historie en Orihuela CostaOrihuela is een stad waar gedurende vier eeuwen de Bisschopszetel van de Provincie Alicante gevestigd was. Deze stad hee…
Bronnen en referenties
 • http://www.andalucia.com/environment/protect/cazorla.htm
 • http://www.turismoencazorla.com/
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Sierra_de_Cazorla
Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 09-01-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.