Orihuela, stad met een rijke historie en Orihuela Costa

Orihuela, stad met een rijke historie en Orihuela Costa Orihuela is een stad waar gedurende vier eeuwen de Bisschopszetel van de Provincie Alicante gevestigd was. Deze stad heeft een zeer rijke historie en er zijn diverse musea en kerken bezoeken. Daarnaast heeft Orihuela ook een mooie palmentuin en een schitterende ligging in de vallei, omgeven door de Sierra de Orihuela. De stranden van Orihuela Costa liggen weliswaar op enige afstand maar ze behoren wel tot de gemeente Orihuela. Er zijn prachtige baaien met vele voorzieningen waar in de zomer veel toeristen zijn.

Ligging van de stad

Orihuela is gelegen ongeveer vijftig kilometer ten zuiden van Alicante en ongeveer twintig kilometer van de kust. Het heeft naar schatting 80.000 inwoners en een enorme oppervlakte van 365 km². In 1969 werd Orihuela door de overheid verklaard tot historisch culturele stad van grote betekenis. De rivier de Segura stroomt door de stad en verdeelt deze in het historisch centrum en het nieuwe commerciële centrum. Vooral de laatste jaren zijn veel gebouwen en monumenten gerestaureerd en regelmatig worden hier tentoonstellingen georganiseerd.

Geschiedenis

De geschiedenis van Orihuela gaat terug tot de vroege middeleeuwen. In de negende eeuw verloor de stad zijn onafhankelijkheid aan de Kalifaten van Omeyas. In 1242 werd de stad heroverd door de christenen. Vanaf 1564 was in deze stad de Bisschopszetel gevestigd en werd het een centrum voor literatuur, wetenschap en kunst. De bouw van de Kathedraal begon aan het eind van de dertiende eeuw. Bezienswaardig is hier o.a. het 18e eeuws orgel. Het Bisschoppelijk Paleis is indrukwekkend door zijn sobere karakter en is het grootste paleis van de stad.

Wandelroute

Wanneer men de oude binnenstad wil bezoeken dan heeft U de keuze uit drie wandelroutes:
 • Wandeling langs de musea
 • Wandeling langs de Kathedraal en overige kerken
 • Wandeling langs de kloosters

Musea

Daarnaast zijn ook het geboortehuis van de dichter Miquel Hernández te bezoeken waar thans een museum in is gevestigd. Andere Musea zijn:
 • Museo Arquelógico
 • Museo de La Muralla
 • Museo de Arte Sacro
 • Museo de Semana Santa
 • Museo de la Reconquista

In het Museo de Arto Sacro bevindt zich het werk van Velázquez.

Wandeling langs Kathedraal en overige kerken

 • Santuario de Nuestra Señora de Monserrate
 • Iglesia de Santiago
 • Santas Justa y Rufina
 • Catedral y Museo Diocesano
 • Collegio Iglesia Santo Domingo

Wandeling langs de kloosters

 • Convento de Santa Ana
 • Convento del Carmen
 • Convento de San Sebastian
 • Convento de San Juan
 • Seminario Diocesano de San Miguel

Plattegrond noodzakelijk

Wanneer U besluit een van de wandelingen te gaan maken, dan kunt U het best zorgen voor een goede plattegrond. Deze is te verkrijgen bij het kantoor van de Tourist informatie tegenover het Bisschoppelijk Paleis. Omdat de straten erg nauw zijn en nogal op elkaar lijken bestaat er een grote kans om te verdwalen. De plaatselijke bevolking helpt U echter graag weer op weg. Naast de genoemde kerken, musea en kloosters is het ook prachtig om gewoon door de stad te slenteren en de mooie oude huizen (vroegere paleizen) te bekijken. Er zijn volop terrasjes aanwezig om even uit te rusten op uw historische rondwandeling.

Moros y Cristianos

Het feest van de Moros Y Cristianos wordt in Orihuela begin juli gevierd. Het begint pas laat in de avond en is zeer kleurrijk. Grote optochten zijn te bezichtigen tot laat in de avond en er is vuurwerk. De kleding is van ongekende schoonheid en de Spanjaarden zijn het hele jaar bezig met het onderhoud en het vernieuwen van kleding en praalwagens.

Semana Santa

Semana Santa is een feest wat wordt gevierd in de goede week. In deze stad met haar vele kerken worden overal langs de route stoeltjes neergezet zodat de mensen in alle rust kunnen genieten van de processies.

Feria de Ganado

Feria del Ganado. Deze laatste duurt 4 dagen en vanuit de verre omgeving komt men met paarden, ezels etc. Er worden wedstrijden georganiseerd. Tevens kan men hier dan de Flamencodansen bewonderen.

Orihuela Costa

Aardige bijzonderheid in Orihuela is dat het grondgebied zich uitstrekt tot aan de kust en diverse mooie baaien behoren dan ook tot Orihuela. Grappig is dat wanneer men in de Stad Orihuela wandelt,men overal bordjes ziet staan die de richting aangeven naar de Playas de Orihuela. Hiervoor dient men dan wel minstens 20 kilometer te rijden. Wanneer men in de stad een plattegrond krijgt dan geeft deze aan de ene kant het historische centrum weer en aan de andere kant de baaien van Orihuela Costa met vermelding van de bars en restaurants aan het strand. De stad vermeldt met trots dat men de afgelopen jaren tot 2017 zeven blauwe vlaggen heeft ontvangen voor de kwaliteit van het zeewater. Orihuela Costa heeft prachtige baaien en mooie stranden waar zowel Spanjaarden als veel buitenlandse toeristen in de zomer graag hun vakantie doorbrengen. Ook zijn er voldoende restaurants en supermarkten. De verbinding met openbaar vervoer tussen de stad Orihuela en de kust laat nogal wat te wensen over. Daarom kunt U deze het best bezoeken met eigen vervoer. Veel mensen die hun vakantie doorbrengen aan Orihuela Costa bezoeken de stad voor een dagje. Ook gaat men wel op dinsdag naar de grote weekmarkt in Orihuela.

Lees verder

© 2010 - 2024 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Moros Y Cristianos feesten in Spanje zijn wereldberoemdMoros Y Cristianos feesten in Spanje zijn wereldberoemdIeder jaar worden aan de Costa Blanca in Spanje de feesten van de Moros Y Cristianos gevierd. Dit vier dagen durende fee…
De highlights van Andalusië en Costa del SolIn het uiterste zuiden van Spanje ligt een veelzijdig gebied. Voor wie van cultuur houdt is hier genoeg te vinden in Cor…
De stad ValenciaValencia heeft 86 musea en veel kunstgalerieën. De Spaanse stad is ook beroemd om zijn torens en de prachtige kathedraal…

Rügen eiland: de krijtrotsen van Jasmund Nationaal ParkRügen eiland: de krijtrotsen van Jasmund Nationaal ParkHet kleinste Nationaal Park van Duitsland vind je in de oostelijke deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. Jasmund Nationaal P…
Bronnen en referenties
 • Tourist information Orihuela
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Orihuela
Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 01-08-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.