Torrevieja, kustplaats aan de Costa Blanca met boulevard

Torrevieja, kustplaats aan de Costa Blanca met boulevard Torrevieja is een kustplaats aan de Costa Blanca die jaarlijks veel bezoekers trekt. Het grote aantal zonuren en de directe ligging aan de middellandse zee maken deze stad zeer geliefd. Vanaf eind negentiger jaren is het aantal voorzieningen voor toeristen uitgebreid, en gezien het gunstige klimaat kan deze streek ook in de winter bezocht worden. Veel Spanjaarden hebben in deze omgeving een tweede woning en vooral Britten, Scandinaviërs, Duitsers, Belgen en Nederlanders hebben zich permanent gevestigd.

Historie en ligging aan de Costa Blanca

Reeds in 1803 werd Torrevieja genoemd als vissersplaatsje en bekend om zijn zoutmijnen. De naam was destijds Torrevella, hetgeen betekent oude toren. De zoutwinning vormde van oudsher een belangrijke bron van inkomsten. In 1829 vond een grote aardbeving plaats waarbij een groot deel van de stad werd verwoest. De Torre del Moro dateert uit de veertiende eeuw en werd gebruikt als verdedigingsvesting tegen de piraten.

Torrevieja is een oude kustplaats waar zout gewonnen wordt

Torrevieja heeft een grondgebied van ongeveer 70 vierkante kilometer. Er is een kuststrook van 20 kilometer lengte. Langs deze kust bevinden zich dan ook verschillende kleine baaien en stranden ieder met hun eigen bekoring. De stad is gelegen 40 kilometer ten zuiden van Alicante aan de N332. Deze omgeving wordt veel bezocht door Spanjaarden o.a. uit Madrid, die hier met hun hele familie de zomervakantie komen doorbrengen. Ook veel buitenlanders komen hier om hun vakantie door te brengen maar ook om te overwinteren. Rond Torrevieja liggen de grootste zoutmeren van Europa.

Het Centrum met boulevard aan zee

Het centrum van de stad beschikt over een lange boulevard met wuivende palmen en met een grote wandelpier die ver in zee loopt. Hier zijn overdag zowel als 's avonds altijd mensen aan het wandelen of joggen. Aan de boulevard zijn terrassen en restaurants en er zijn diverse stalletjes waar men leuke artikelen kan kopen of wat lekkers kan eten. Het oude Casino, wat dateert uit 1882 is gerenoveerd. Buiten is een gezellig ruim terras maar vergeet niet even binnen rond te kijken in de Moorse Zaal waar regelmatig exposities plaatsvinden.

Bezienswaardigheden

De parochiekerk met de naam: Iglesia Arciprestal de la Inmaculada Concepción (kerk van de onbevlekte ontvangenis) staat aan een mooi plein wat omzoomd wordt door terrassen en vele bloemperken. Aan de boulevard staat ook het Monument voor de Coralista. Er is een overdekte markt De Mercado waar de plaatselijke producten verkocht worden. Op vrijdag vindt in de stad de weekmarkt plaats. Iets buiten het centrum ligt het winkelcentrum Habaneras. Hier zijn grote supermarkten en vind je alle bekende winkelketens. Er zijn ruime parkeermogelijkheden.

monument voor coralistamonument voor coralista

Stranden en voorzieningen voor toeristen

Torrevieja heeft verschillende stranden en daarnaast ook een waterparadijs. Aquapolis, een groot zwemparadijs met alle mogelijke vormen van watervertier. In de stad rijdt gedurende het hoogseizoen een toeristentreintje en men kan een rondrit maken door de stad in een open rijtuig.

Stranden

De stranden bestaan overwegend uit fijn zand, afgewisseld met rotsen waardoor er een goede beschutting is. Op alle stranden zijn Rode kruis posten aanwezig die gedurende de zomermaanden bemand zijn. Men kan waterfietsen huren, jetski beoefenen en zwemmen en luieren. Een paar voorbeelden zijn:
 • Playa del Cura
 • Playa Flamenco
 • Cabo Roig
 • Playa de la Mata
 • Boottocht naar Tabarca

boulevard aan de playa del Curaboulevard aan de playa del Cura

Playa del Cura

Dit strand is gelegen midden in het centrum van de stad. Het is slechts 25 meter breed en heeft een lengte van ongeveer 300 meter. Dit is een zandstrand waar ook regelmatig kunstenaars hun zandsculpturen maken. Vlak hierbij is een kunstmatig zwembad aangelegd met grote betonblokken waar men goed zwemmen kan.

Playa Flamenco en Cabo Roig

Dit strand is gelegen aan de zuidzijde van Torrevieja en heeft een mooie baai met groot zandstrand. Er zijn diverse restaurants en winkeltjes. Er loopt een prachtige wandelroute van Cabo Roig naar Playa Flamenco via een rotspad waar je een prachtige uitzicht hebt op de Middellandse Zee.

Playa de La Mata

Dit is een zeer lang zandstrand, gelegen ten noorden van de stad. Ook hier zijn mooie wandelingen te maken langs de prachtige blauwe zee. Hier is ook het natuurpark de La Mata waar men kan wandelen en fietsen. In 2017 werd een deel van de boulevard vernieuwd zodat men nu langere wandelingen kan maken langs het strand.

Natuurpark La Mata

Tegenover de urbanisatie van La Mata vinden we een prachtig natuurgebied. Hier kan men wandelen en de vele vogels bekijken die hier nestelen aan de rand van het zoutmeer. We zien flamingo's maar ook reigers, meeuwen, aalscholvers etc.

Boottocht naar Tabarca

Dagelijks vertrekken er boten vanaf de haven van Torrevieja naar het eiland Tabarca. Hier kan men zwemmen en snorkelen. Ook varen er glasbodemboten en diverse boten die een tocht langs de kust maken.

Feesten en evenementen

 • Driekoningen
 • Semana Santa
 • Fiestas de Mayo
 • Feest van Virgen del Carmen
 • Habaneras

Drie koningen

Ieder jaar op 5 januari, op de avond voor het feest gaan de Drie koningen in processie door de stad en krijgen de kinderen snoepgoed en cadeau's.

parochiekerkparochiekerk

Semana Santa

Het grootste feest van het jaar zijn de processies van Semana Santa die ieder jaar plaats vinden in de Goede Week en beroemd zijn in de hele wereld.

Fiestas de Mayo in de stad Torrevieja

In mei vinden de feesten de Mayo plaats. Dan is er rond de haven een groot aantal terrassen in de stijl van Andalusië. Alle restaurants zijn vertegenwoordigd en men gaat lunchen in de mooi versierde kramen. Er wordt volop gedanst, ook door de kinderen. Een grote kermis bevindt zich naast het feestterrein. Velen kleden zich deze dagen in Andalusische kleding. Er zijn processies op paarden en op de laatste zaterdag van mei vindt de "Romeria" plaats, een bedevaart met een openluchtmis.

Feest van Virgen Del Carmen

Op 16 juli viert men ieder jaar het feest van de vissers Virgen del Carmen. Het beeld van Maria wordt dan vanuit de zee begeleid met vele versierde boten aan land gebracht. Dit gaat gepaard met muziek en vuurwerk. Van heinde en ver komen mensen om dit bijzondere feest mee te maken.

Habaneras

Habaneras is een dans en muziekstijl oorspronkelijk uit Havana. Deze heeft zich verspreid over de gehele wereld. In augustus is er het evenement van de internationale Habaneras. Gedurende een week treden internationale en Spaanse koren op in de stad.

Winkelcentrum Habaneras

Aan de rand van de stad is het winkelcentrum Habaneras gelegen. Dit winkelcentrum is half overdekt en hier vinden we winkels zoals AKI, maar ook de Carrefour die een zeer uitgebreid assortiment aan levensmiddelen verkoopt. Voor wie Spaans wil koken kan hier alle benodigde Spaanse artikelen vinden.

Uitgaansleven

Heden ten dage doet Torrevieja beslist niet meer onder voor de grote badplaatsen aan de Spaanse kust. 's Avonds en 's Nachts zijn vele discotheken geopend tot in de kleine uurtjes. Bars, restaurants, ijssalons, snackbars en grote terrassen en een prachtige boulevard maken het avond- en nachtleven tot een waar genoegen. Maar ook overdag zijn de terrassen het hele jaar goed gevuld. Men kan in de morgenuren terecht voor een ontbijt of kop koffie. Uitgebreide lunchkaarten hangen buiten om toeristen te trekken.

Boulevard La Zenia

In september 2012 werd, iets buiten Torrevieja, het grootste winkelcentrum van de provincie Alicante geopend. Méér dan 150 winkels vinden we (anno 2019) in dit shoppingcentrum. La Zenia boulevard . Midden in het centrum bevindt zich een gigantische supermarkt Al Campo. Maar ook zaken als de Mediamarkt, Primark, C&A, H&M, Zara zijn vertegenwoordigd. Overal zijn pleinen waar men gezellig kan neerstrijken voor koffie, een drankje en wat lekkers. Op de bovenverdieping zijn verschillende restaurants gevestigd, alsmede een bioscoop en kinderspeelplaatsen. De bouwmarkt Leroy Merlin vinden we aan de rand waar tevens grote parkeerpleinen liggen. Ook onder het winkelcentrum kan men parkeren.
© 2010 - 2024 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De mooiste stranden rond SetúbalDe mooiste stranden rond SetúbalSetúbal is een schiereiland in Portugal en ligt onder Lissabon aan de zuidoever van de Taag en ten noorden van het gebie…
Nerja: een badplaats aan de Costa del Sol in SpanjeNerja: een badplaats aan de Costa del Sol in SpanjeNerja is een kleine badplaats, gelegen op een uurtje rijden van de luchthaven van Malaga. In de winter heeft de stad ong…
Vakantie: op reis naar IbizaVakantie: op reis naar IbizaIbiza is op het moment één van de meest populaire vakantiebestemmingen. Duizenden jongeren vliegen jaarlijks naar het Sp…
Nerja Spanje: alle informatieDe stad Nerja is een populaire vakantiebestemming aan de Spaanse Costa del Sol. De stad is niet alleen aantrekkelijk in…

De staat PennsylvaniaPennsylvania, ook wel afgekort PA of keystone state was de tweede staat van Amerika. Het is een staat waarvan sommige de…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Torrevieja
Reacties

Carlo, 23-05-2013
Het zwembad op los angeles el paraiso zou terug open zijn deze zomer. Het is wel veel kleiner gemaakt. Grtj Reactie infoteur, 23-05-2013
Hallo Carlo,

Bedankt voor je reactie. Aan alles in Spanje is te merken dat de crisis haar sporen nalaat. Veel zwembaden sluiten en gemeenschappelijke zwembaden worden duurder. Hier kunnen we niks aan doen. Maar hopen dat er weer veel toeristen komen deze zomer en d at er weer wat geld binnen komt.
Vr. groet,
Celientje1

Veerle, 05-04-2013
Hoi,

ik heb onlangs al op verschillende sites gelezen dat er op het strand van la mata jetski te huur zouden zijn. maar helaas vind ik hierover nergens concrete informatie, zou iemand mij kunnen helpen aan informatie zoals: uren, prijzen, juiste locatie, etc? ik ben nu al meer als 20 keer naar la mata op vakantie geweest maar heb het nooit opgemerkt dat er jetski's te huur waren, maar dat zal aan het feit liggen dat ik er telkens met kerst heen ga. maar nu dat ik in september ga hoop ik wat andere activiteiten te kunnen doen als anders.

alvast bedankt Reactie infoteur, 05-04-2013
Hallo Veerle,
Bedankt voor je reactie. Of er nu precies op het strand van La Mata jetski's te huur zijn weet ik niet. Maar als je iets verder gaat voorbij Torrevieja naar het strand van La Zenia, Campoamor of het strand van Mil Palmeras dan heb je allerlei mogelijkheden om jetski's te huren. Natuurlijk alleen in het seizoen.
Ik wens je veel plezier.
Vr. groet.
Celientje1

Demets, 03-07-2012
Hallo,
Kan er me iemand soms aan adressen helpen voor openlucht zwembaden die voor iedereen toegankelijk zijn (vb. op de verschillende urbanisaties). Het zwembad gekoppeld aan de urbanisatie 'Los Angeles', El Paraiso, is helaas dicht.
Alvast bedankt! Reactie infoteur, 03-07-2012
Beste Mevrouw,

Hartelijk bedankt voor Uw reactie. De openlucht zwembaden bij de urbanisaties worden allemaal betaald door de eigenaren. Zij zijn dus niet vrij toegankelijk en vaak wordt er gewerkt met een pas. Als men vrienden of bekenden in de urbanisatie heeft dan wordt er wel onderling wat geregeld. Maar in de omgeving van Torrevieja zijn veel mooie stranden o.a. bij Campoamor, Mille palmeras en La Zenia. Wel goed oppassen met kinderen want soms kan de zee gevaarlijk trekken. Torrvieja heeft ook een groot aquapark maar dat heeft wel vrij hoge toegangsprijzen. Ook in Rojales is een aquapark.
Ik hoop dat U zo voldoende bent geïnformeerd. Heeft U verder vragen laat het dan maar weten.
Vriendelijke groet,
Celientje1.

Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 05-01-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.