De staat Pennsylvania

Pennsylvania, ook wel afgekort PA of keystone state was de tweede staat van Amerika. Het is een staat waarvan sommige delen dichtbevolkt zijn terwijl er in andere plaatsen misschien 20 mensen wonen. Er zijn verschillende bezienswaardigheden en vanaf Allentown kunt u simpelweg binnen 2 uur dankzij de bus in New york city arriveren. In dit artikel leest u meer over de staat Pennsylvania.

Historie

De eerste bewoners van deze staat waren Zweden en Nederlanders. Sterker nog in 1638 was Fort Chistina in handen van de Nederlanders. Uiteindelijk was het de Brit William Penn die de eer had de staat tot Pennsylvania om te dopen (land van de wouden van Penn) net als Philidelphia (broederliefde). Er werden contracten met indianen afgesloten en het was één van de eerste staten waar de slavernij werd afgeschaft. Dit gebeurde namelijk in 1685 met het gevolg dat vele slaven naar Pennsylvania vluchtte. Sinds 12 december 1787 is Pennsylvania de tweede staat van Amerika.

Geografie

Pennsylvania grenst aan de staten:
 • New York
 • New Jersey
 • Marylande
 • Delaware
 • Ohio
 • West Virginia

De staat is 119.283 km² waarvan ongeveer 3221 km² uit water bestaat. De hoofdstad is Harrisburg terwijl de grootste stad Philidelphia is. In het midden van de staat bevind zich de gebergte 'Appalachen' waar de hoogste berg 979m is, deze berg word ook wel Mount Davis genoemd.

Het weer

De lucht is vochtig wat betekend dat het in de zomermaanden flink warm kan worden en in de wintermaanden het behoorlijk koud kan zijn. Zo kunnen de temperaturen uiteenlopen van de -20 tot de 40 graden. In sommige plaatsen valt er veel sneeuw en zijn de voorzieningen zoals de supermarkt ver bij huis vandaan waardoor mensen soms overwinteren in een andere staat.

Amish

Deze geloofsgemeenschap word veel gezien in Pennsylvania. In de 18e eeuw nodigde William Penn dan ook Amish uit om in Pennsylvania te komen wonen. Ze leven nog steeds alsof het de 19e eeuw is en verrichten dan ook vaak werk op het platteland. Ze hebben een speciale klederdracht en krijgen onderwijs binnen de gemeenschap. De meeste leven ook zonder elektriciteit waardoor de kinderen soms geen beeld van de buitenwereld hebben.

Leonard Harrison State Park

Dit word ook wel de Pennsylvania grand canyon genoemd. Het bestaat uit 585 hectare en u heeft er een geweldig uitzicht. Het is er prachtig in meerdere seizoenen dankzij de verkleuring van de bladeren. U kunt er onder andere roofvogels en beren tegen komen. Er zijn meerdere paden uitgestippeld waarvan onder andere de 'turkey path' deze is 2 mile naar beneden, maar hou er rekening mee dat u deze weg ook weer terug moeten nemen. U loopt dan helemaal naar beneden naar Pine Creek Gorge waarbij u loopt over steile paden en langs een waterval en meerdere beekjes komt.

Longwood Gardens

Hier ziet u prachtige tuinen en fonteinen in allerlei stijlen. Een hele dag is eigenlijk nog te weinig om het hele park te bezichtigen. Buitenom de tuinen die zowel binnen als buiten zijn kunt u ook een rondleiding nemen in het Peirce- du Pont huis. Hij was de eigenaar van het gebied en in zijn achtertuin staan dan ook bomen die dateren 1798. U kunt het park vanaf november 2013 tot en met 6 januari van 9 uur in de ochtend tot 9 uur in de avond bezoeken. Een kaartje voor één volwassen persoon is 18,-. Op zaterdag en zondag zijn de kaartjes echter 25 dollar.

Philadelphia cheesesteak

Een gerecht wat afkomstig is uit Philidelphia en nog altijd erg geliefd is. Het is een broodje met gesneden biefstuk waar kaas en/of uien over heen worden gedaan. Één van de bekendste verkooppunten is 'Pat's king of steaks' de eigenaren zijn ook de mede uitvinders van de Cheesesteak. Echter concurreren Pat's king of steaks en Geno's met elkaar. Ze zitten praktisch bij elkaar in dezelfde straat en beide zijn het super goed lopende zaken waarbij er vaak beroemdheden stoppen voor een broodje.

Overige bezienswaardigheden

 • Philidelphia zoo
 • Philidelphia museum of art
 • Hawk mountain
 • Earth & Mineral Sciences Museum
 • Dorney park(pretpark+waterpark)
 • Glass museum
© 2010 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De taal van de AmishDe taal van de AmishDe Amish zijn een groep christelijke mensen die zich houden aan strenge regels. Het geloof ontstond in de zestiende eeuw…
Amerika: stedentrip naar PhiladelphiaAmerika: stedentrip naar PhiladelphiaEen bezoek aan de Amerikaanse stad Philadelphia kan zeker de moeite waard zijn. Er zijn verschillende reisorganisaties d…
Shipshewana en de amishShipshewana is een plaats midden in een amishgebied. Het ligt in de Amerikaanse staat Indiana en herbergt de vele doopsg…
De Amish, terug in de tijdDe Amish, terug in de tijdDe Amish geloofsgemeenschap is een aparte gemeenschap die leeft ver van de “moderne wereld”. Ze kunnen in eigen middelen…

5 zaken te vermijden tijdens een citytrip in FirenzeFirenze is een prachtige stad en terecht één van de drukst bezochte steden van de wereld. De meeste informatie met betre…
Torrevieja, kustplaats aan de Costa Blanca met boulevardTorrevieja, kustplaats aan de Costa Blanca met boulevardTorrevieja is een kustplaats aan de Costa Blanca die jaarlijks veel bezoekers trekt. Het grote aantal zonuren en de dire…
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 03-12-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.