5 zaken te vermijden tijdens een citytrip in Firenze

Firenze is een prachtige stad en terecht één van de drukst bezochte steden van de wereld. De meeste informatie met betrekking tot de bezienswaardigheden, restaurants, musea, ...kan men terugvinden in de talrijke gepubliceerde gidsen. Er zijn echter ook heel wat zaken waarover geen enkele gids het heeft en die je beter zou vermijden tijdens je citytrip.
 • Met de auto in de stad rijden
 • Een ijsje kopen op de toeristische trekpleisters
 • Met de fiets in Firenze rijden
 • Firenze bezoeken in Juli
 • Een restaurant of bar verlaten zonder de rekening te controleren

Met de auto in de stad rijden

In het verkeer in Firenze heerst totale anarchie. Het is er ieder voor zich. In het verkeer komt misschien nog het best de Italiaanse mentaliteit om in te gaan tegen om het even welke wet en regel, tot uiting. Een uitdrukking zoals "wees een heer in het verkeer" is Italianen vreemd. Onthoud vooral volgende regels en je komt zonder kleerscheuren het verkeer door:
 • geen achteruitkijkspiegel gebruiken, altijd rechtdoor kijken
 • geen richtingaanwijzers gebruiken
 • geen voorrang geven aan andere bestuurders
 • niet stoppen aan het zebrapad om voetgangers de straat te laten oversteken
 • extra gas geven wanneer het verkeerslicht op oranje overschakelt
 • parkeren in dubbele file en indien aanwezig in driedubbele file
 • de auto parkeren op het voetpad of toch zeker op een plaats waar parkeren niet is toegestaan

Een ijsje kopen op de toeristische trekpleisters

Vooral geen ijs (gelato) kopen op de toeristische trekpleisters zoals Ponte Vecchio, Palazzo Vecchio, duomo. Je betaalt hier niet de kwaliteit maar de kwantiteit. Het aanlokkelijke ijs, aanbevolen als handgemaakt, bestaat in werkelijkheid uit poeder dat wordt aangelengd tot ijs met behulp van water, melk en suiker. Dus in ieder geval geen verse ingrediënten. Komt daar nog bij dat de prijs op deze druk bezochte plaatsen gemakkelijk tot drie keer duurder is dan het echte handgemaakte ijsje dat veel ijssalons buiten de toeristische routes aanbieden.

Met de fiets in Firenze rijden

Rijden met de fiets in Firenze is net alsof je onzichtbaar bent. Dit kan handig zijn in Nederland of België als bijvoorbeeld je fietslicht niet funktioneert terwijl je een politieagent tegenkomt. In Firenze heeft dit geen enkel belang. Enkel wanneer je er zelf om smeekt dan zal de politieagent je misschien een bekeuring geven. Rijden met de fiets in Firenze geeft vooral nadelen. Autobestuurders draaien voor je neus een zijstraat in, voorrang wordt je niet toegestaan, bestuurders rijden je klem, fietspaden bestaan amper en de weinige die er zijn worden als parkeerplaats gebruikt. Wil je niet dat Firenze je laatste avontuur is, laat dan de fiets aan de kant staan.

Firenze bezoeken in Juli

Firenze bezoeken in Juli is ten stelligste af te raden en wel om twee redenen.
 1. Massa's toeristen: musea hebben wachtrijen die al vlug enkele uren kunnen oplopen, restaurants geraak je niet binnen zonder een tafel geboekt te hebben, Hotels zijn al maanden volgeboekt aan veel te hoge prijzen.
 2. De hitte: Juli is zowat de heetste maand van het jaar en doordat Firenze in feite in een dal ligt omgeven door heuvels, blijft de hitte er hangen; temperaturen van 40 graden zijn er niet uitzonderlijk.

Een restaurant of bar verlaten zonder de rekening te controleren

Zoals in iedere grootstad waar de economie voor het overgrote deel afhangt van het toerisme, probeert men het maximum profijt uit de toeristen te halen. In Firenze is dit zeker niet anders. In tegendeel: vergeleken met andere toeristische trekpleisters is het in Firenze dubbel opletten.
© 2010 - 2021 Guntherd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, daardoor is de inhoud van artikelen mogelijk niet op alle punten actueel.
Gerelateerde artikelen
Een inleiding tot de Chianti wijnenEen inleiding tot de Chianti wijnenDe Chianti streek in Toscane strekt zich uit tussen Firenze en Siena en is verdeeld over 8 gemeenten. De wereldberoemde…
Wijnroutes rond Firenze en SienaToscane heeft een zeer grote wijnproductie, het grootste gedeelte bevindt zich tussen Firenze en Siena. Een ideale mogel…
De mooiste dorpen van Toscane - Castelfranco di SopraToscane heeft naast prachtige steden zoals Firenze, Siena, Lucca, Pisa, San Gimignano, Volterra, ... ook tal van kleiner…
Een beknopt overzicht van ArezzoEen beknopt overzicht van ArezzoDe stad Arezzo is de hoofdstad van de gelijknamige regio. De stad is vooral bekend om zijn maandelijkse antiekmarkt, de…

Tips om kleine criminaliteit tijdens vakantie te voorkomenTips om kleine criminaliteit tijdens vakantie te voorkomenIeder jaar weer worden toeristen op hun vakantie bestolen. Ook overwinteraars zijn vaak doelwit van criminelen. Geheel t…
De staat PennsylvaniaPennsylvania, ook wel afgekort PA of keystone state was de tweede staat van Amerika. Het is een staat waarvan sommige de…
Guntherd (25 artikelen)
Gepubliceerd: 05-10-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief en worden artikelen grotendeels niet meer geactualiseerd, daardoor is de inhoud van artikelen mogelijk niet op alle punten actueel. De mogelijkheid om te reageren is tevens uitgeschakeld.
Schrijf mee!