Wijnroutes rond Firenze en Siena

Toscane heeft een zeer grote wijnproductie, het grootste gedeelte bevindt zich tussen Firenze en Siena. Een ideale mogelijkheid om deze wijnen te leren kennen is door middel van een wijnroute die je langsheen de talrijke wijnkastelen, enotheken en wijnvelden leidt. Er zijn 4 wijnroutes te onderscheiden tussen de regio's Firenze en Siena, namelijk:
 1. Strada del vino Chianti Rufina e Pomino
 2. Strada del vino di Montespertoli
 3. Strada del vino e dell'olio del Montalbano - Le Colline di Leonardo
 4. Strada del vino del Chianti Classico

1. Strada del vino Chianti Rufina e Pomino

Deze route is ontstaan in mei 1997 en was tevens de eerste van de vier. Ze bevat twee nominaties namelijk Chianti DOCG Rufina en DOC Pomino. De route start in het Noordoosten van Firenze en eindigt in de vallei "Val di Sieve". Ze doet onder andere volgende steden en gemeenten aan: Pontassieve, Pelago, Rufina en Dicomano. De route, in tegenstelling tot de andere wijnroutes, is gekenmerkt door de ligging op grote hoogte aangezien ze zich uitstrekt op de flanken van de uitlopers van de Appennijnen. Op de route vallen vooral de aanwezigheid van Romaanse kerkjes, kastelen en prachtige villa's op. De reden hiervoor is dat tot het einde van de 17de eeuw, de Chianti Rufina streek erg geliefd was bij de Florentijnse adelijke families die hier hun vakanties doorbrachten en er hun eigen luxe wijnboerderijen lieten oprichten onder de vorm van echte villa's en kastelen. Deze uitzonderlijke gebouwen met prachtige wijnkelders zijn nog te bewonderen bij de 18 wijnproducenten die de streek rijk is. De echte wijnliefhebber mag zeker het meeting point gevestigd in de villa van Poggio Reale in Rufina niet overslaan. Hier zijn namelijk het Museo della vite de del Vino (Museum over de geschiedenis van de wijn) en de enotheek "enoteca del Chianti Rufina" gevestigd.

2. Strada del Vino di Montespertoli

Deze route is ontstaan in September 1997 en is de kleinste van de vier routes die de regio Firenze rijk is, ze bevat de nominatie DOCG Chianti. De omgeving waarin deze route zich bevindt is zeer klein in vergelijking met de andere zones. Het is juist daarom dat het landschap en de omgeving nogal uniform is en wordt gekenmerkt door heuvels bedekt met olijfbomen en wijngaarden. Het centrum van de zone is Montespertoli, van oorsprong middeleeuws. De route wordt gekenmerkt door een prachtige natuur, pittoreske dorpjes, landelijke kerkjes, villa's en kastelen. Op de route bevinden er zich 7 wijnproducenten, enkele restaurants en agritoerisme structuren. De echte wijnliefhebber mag zeker het cultureel centrum voor de wijn "I Lecci" niet overslaan. Het centrum is op 1 km van Montespertoli gelegen en huisvest er onder andere het Museo della vite de del Vino (Museum over de geschiedenis van de wijn) en een enotheek waar er tevens plaatselijke gerechten kunnen worden geproefd.

3. Strada del vino e dell'olio del Montabano - Le Colline di Leonardo

De "Strada del vino del Montabano" is te situeren in het Noordwesten van Firenze en is onder te verdelen in 9 verschillende routes waaronder 4 geografische routes en 5 thematische routes. Deze routes staan niet enkel in het teken van de wijn maar behandelen onder andere geschiedenis, tradities, musea, ... voor de echte wijnliefhebber is de route "gusto e tradizione" aangewezen. Iedere route is aangegeven door een verschillende kleur zodat het éénvoudig blijft om niet verloren te rijden.

De 4 geografische routes worden gekarakteriseerd door de namen van de belangrijkste steden en door het landschap dat ze doorkruisen. Iedere route besteedt aandacht aan onder andere de rijkdom van het territorium, geschiedenis, cultuur, economie en productiviteit van wijn en andere regionale producten.

De routes zijn:
 • Il Crinale del Montalbano: de streek rond Mantalbano
 • Le Terre di Leonardo: de grond van Leonardo
 • Benessere e natura: welzijn en natuur
 • Territoria e storia: Omgeving en geschiedenis

De 5 thematische routes worden gekarakteriseerd door zoals de naam het zelf zegt, een bepaald thema en geven een meer algemenere inhoud dan de geografische routes. De thema's zijn:
 • Dagli Etruschi al Medioevo: van de Etrusken tot aan de Middeleeuwen
 • Rinascimento e Barocco: Renaissance en Barok
 • Tra gusto e tradizione: tussen smaak en traditie
 • I musei: de musea
 • Alla scoperta della natura: exploreren van de natuur

4. Strada del Vino e dell'Olio Chianti Classico

Deze route doet zo'n 200 producenten van wijn en olijfolie aan. De route passeert voorbij 8 gemeenten en steden gelegen in de regio's Firenze en Siena. Deze route werd opgericht met de bedoeling om alle producenten in deze zone te groeperen onder één unieke merknaam.
© 2011 - 2024 Guntherd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een inleiding tot de Chianti wijnenEen inleiding tot de Chianti wijnenDe Chianti streek in Toscane strekt zich uit tussen Firenze en Siena en is verdeeld over 8 gemeenten. De wereldberoemde…
Wijn uit ToscaneWijn uit ToscaneToscane is een zeer bekende wijnregio in Italië. Sinds de 13e eeuw wordt daar wijn verbouwd. De regio heeft een zeer gun…

Toerisme Kuala Lumpur: informatie voor de toeristenToerisme Kuala Lumpur: informatie voor de toeristenGa je op reis naar Kuala Lumpur? Dat is een echte aanrader! Het is de hoofdstad van Maleisië en een supermoderne stad. O…
De zwarte en witte woestijn met Crystal Mountain in EgypteDe zwarte en witte woestijn met Crystal Mountain in EgypteEgypte herbergt een aantal verschillende typen woestijnen. Eigenlijk is alleen de Nijldelta groen, op een aantal oases n…
Bronnen en referenties
 • www.chiantirufina.com
 • www.chianti-montespertoli.it
 • www.stradadileonardo.org
 • www.chianticlassico.com
Guntherd (25 artikelen)
Gepubliceerd: 12-11-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.