Tips om kleine criminaliteit tijdens vakantie te voorkomen

Tips om kleine criminaliteit tijdens vakantie te voorkomen Ieder jaar weer worden toeristen op hun vakantie bestolen. Ook overwinteraars zijn vaak doelwit van criminelen. Geheel te voorkomen is dit niet doch een gewaarschuwd mens telt voor twee. Met enige tips kan men meestal veilig de vakantie doorbrengen.Vooral als je aankomt na een vermoeiende reis ben je een gemakkelijk doelwit voor zakkenrollers. Begin daarom thuis al met het veilig opbergen van je spullen en maak een kopie van belangrijke papieren.

De voorbereiding begint thuis

Al voor men op vakantie gaat is het belangrijk om goed na te denken hoe men geld, paspoorten, rijbewijs, creditkaarten etc. zal gaan bewaren. Tevens is het handig om alle gegevens zorgvuldig en veilig op te slaan op de computer en wel zodanig dat men op het vakantie-adres inzicht heeft in deze gegevens. Hiermee voorkom je dat wanneer je onverhoopt toch bestolen wordt er eindeloos lang gezocht moet worden naar gegevens die nodig zijn bij aangifte. Het is natuurlijk ook mogelijk om een fotokopie te maken van alle documenten en deze apart van andere zaken te bewaren.Telefoonnummers van bank, reisverzekering etc. zijn hierbij ook van belang.

Aankomst op de luchthaven

Veel mensen gaan met het vliegtuig op vakantie en meestal komt men aan op een laat of juist heel vroeg tijdstip. Reizen is vermoeiend en dus ben je niet al te fit. Wanneer er dan bijvoorbeeld een auto gehuurd wordt ontstaat al het eerste gevaar. De auto wordt geïnspecteerd en daarbij kunnen koffers of tassen op de grond gezet worden en even uit het oog verloren worden. Juist bij de grote parkeergarages voor huurauto's gebeuren veel overvallen.

Supermarkten

Op grote parkeerterreinen bij supermarkten en winkelcentra staan soms aardige jongens die wel even willen helpen om je boodschappen in te laden. Stuur ze weg! Ook probeert men vaak om mensen af te leiden en dan kan het voorkomen dan plotseling je tas verdwenen is. Laat je daarom niet afleiden en houd je eigendommen goed in het oog.

Zakkenrollers en criminaliteit

Wanneer men het vakantieadres verlaat en er is geen kluisje aanwezig, probeer dan om geld en waardepapieren alleen rechtstreeks op je lichaam te dragen. Heren geen portemonnee in de achterzak. En voor de dames geldt eveneens: neem geen handtas mee of slechts een zogenaamde. "Neptas" waar alleen zakdoekje en kam in zit. Zakkenrollers zijn op veel plaatsen te vinden en zijn razendsnel.

Moneybelt

Geld, papieren en paspoort kunnen we in een tasje onder de kleding dragen. Deze tasjes zijn te koop o.a. bij de ANWB en erg handig. Het is een kwestie van even wennen. Ook de moneybelt is te overwegen. Hier kan het geld mooi in worden opgeborgen. Het fototoestel kan men beter in een eenvoudig linnen tasje meedragen zodat het er wat onopvallend uit ziet. Veel toeristen zijn een blikvanger door de fototoestellen die demonstratief op de buik hangen.

De supermarkt en de weekmarkt

Bij supermarkten kan het voor komen dat je weg wilt rijden en er zit plotseling een papier op de achterruit. Men stapt uit en verwijdert dit en daarna is de tas uit de auto gestolen. Belangrijke plaatsen waar wekelijks overvallen plaatsvinden zijn de weekmarkten. Let op je tas en je telefoon wat vaak ook een belangrijk doelwit is.

Tijdens vakantie op terras en restaurant

Wanneer je gezellig op een terrasje zit om wat te eten of te drinken dan kan het gebeuren dat er iemand op je af komt die de weg vraagt. Daarbij legt men een plattegrond op je schoot en als je ijverig wilt helpen zoeken ben je ondertussen je tas kwijt. Stuur bedelaars en verkopers weg en blijf alert op je spullen.

Bij de auto diefstal voorkomen

Soms ben je al ingestapt en wordt er plots een auto vlak naast je gereden waar iemand in zit die gehaast vraagt naar het adres van het politiebureau. Je stapt zelf weer uit en sluit de auto niet meteen af. Bingo! Tas of papieren weg.
Er zijn ook overvallers die achter je aan naar je vakantieadres rijden en je daar bij thuiskomst beroven als je je boodschappen uit de auto wilt halen. Dit komt weliswaar minder vaak voor, maar blijf erop bedacht.

Onbewaakte parkeerplaatsen

Ga je uitstapjes maken en wil je pauzeren, stop alleen daar waar officiële parkeerplaatsen zijn bij restaurants of benzinepompen. De idyllisch gelegen parkeerplaatsen in de natuur waar je overigens ook meestal met grote borden gewaarschuwd wordt links laten liggen en voorbij rijden. Bij het verlaten van de auto goed nakijken of er geen waardevolle spullen op de achterbank liggen.

Tips

Tenslotte 3 belangrijke tips:
  • Verzet je Nooit. Meestal zijn overvallers met meerderen en het is beter je niet te verzetten om ongelukken te voorkomen.
  • Mocht je toch beroofd worden ga onmiddellijk naar het politiebureau en doe aangifte. De politie doet haar uiterste best en heeft in de afgelopen jaren al vele groepen criminelen opgepakt. Ook voor de reisverzekering heb je de aangifte van de politie nodig.
  • Dan de belangrijkste tips: Laat je vakantie door deze tips niet bederven maar bedenk alleen: Een gewaarschuwd mens telt voor twee.
© 2010 - 2023 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Adviezen voor diabetespatienten op reis en tijdens vakantieAdviezen voor diabetespatienten op reis en tijdens vakantieAls je diabetespatiënt bent wil je natuurlijk ook graag af en toe op vakantie. Maar aan welke zaken dien je dan vooraf t…
Tips om goedkoop op vakantie te kunnen gaanWie wil er nu niet op vakantie? In de zomer het liefst naar een lekker warm land aan het stand liggen, in de winter op w…

Hoge Venen: het grootste natuurgebied van België‘Weet u het verschil tussen hoogveen en laagveen?’Op het ontkennend schudden volgt de uitleg. ‘Hoogveen ligt hoog t.a.v.…
5 zaken te vermijden tijdens een citytrip in FirenzeFirenze is een prachtige stad en terecht één van de drukst bezochte steden van de wereld. De meeste informatie met betre…
Reactie

Nonnie, 15-05-2012
Spanje. We waren wat onzeker vanwege de nieuwe lease-auto en de aansluiting met de nieuwe trekhaak en verlichting verliep niet helemaal vlekkeloos. Dus toen de man op de AP-7 vanaf Barcelona driftig naar ons aan het gebaren was op de snelweg dachten we dat er iets mis was.
Bij de eerstvolgende mogelijke parkeerhaven stopen we en de andere auto vermoedelijk een donkerkleurige BMW stopte schuin voor ons. Tot dusver hadden we enkel 1 persoon gezien, de bestuurder. Deze persoon liep direct richting bijrijder en zo ook mijn partner die deur uiteraard openliet. Begrijpelijk in de haast. De persoon uit de andere auto was nu druk gebarend en lichtelijk schreeuwend naar de caravan en de auto, vervolgens zakte hij door de knieen en begon met zijn vuist tegen de auto te slaan. Gezien de net 2 weken oude lease, maar waarschijnlijk elke andere auto, ben je direct gefocust op deze agressieve uiting, de geluiden van onze oudste dochter (net 9) hoorden we helaas op dat moment niet goed genoeg, of eigenlijk gelukkig maar. Via de bestuurderskant kwam inmiddels iemand binnen die mijn tas pakte. Ben ergens blij dat ik niet direct op mijn dochter reageerde, voor hetzelfde geldt had de man mes of zo. Naast dat ik ´s nachts vaak wakker wordt van allerlei gebeurtenissen en scenario’s over wat ik had (misschien) kunnen doen, ben ik vooral erg blij en dankbaar dat mijn dochters niets is overkomen.
Mochten deze overvallers deze beschrijving lezen, bij voorkeur in het Spaans (heb ik vertaald en ga ik op de spaanse site zetten), dan hoop ik dat ik ze laat beseffen, hoeveel impact hun handeling heeft gehad. Zoals het er nu uit ziet heeft hun actie helaas veel invloed op mijn leven.

Iedereen moet roeien met de riemen die die heeft, uiteindelijk heb je er hard voor gewerkt en dan pakt een ander je zuur verdiende geld af?!?
En intussen jezelf maar indekken en verzekeren en daarvoor betalen tegen wat anderen stelen!? En dan zijn het vooral de persoonlijke spullen die je kwijtraakt en onvervangbaar, zoals pasjes en paspoorten!
Heeft verzekeren nog wel zin?

Gr. Nonnie Reactie infoteur, 16-05-2012
Geachte Mevr. Nonnie.

Heel hartelijk bedankt voor Uw reactie. Ik vind het afschuwelijk voor U wat er is gebeurd en leef echt met U mee. Vooral hoop ik dat Uw dochters er geen nadelige gevolgen van hebben ondervonden. Deze praktijken maken dat wij niet meer met de auto naar Spanje durven te gaan.Vooral rond Barcelona zijn inmiddels al zovelen beroofd dat het gewoon te gevaarlijk is geworden en niet alleen in het hoofdseizoen. Maar omdat we aan de Costa Blanca een huisje hebben moeten we toch nog regelmatig daarheen en gaan dan maar vliegen. Ook zijn we al verschillende keren via de Pyreneeën gereden en dat is mogelijk iets veiliger. Maar ondanks dat we in Spanje dan een auto huren blijft het oppassen. Onze buren hebben hun huis in de verkoop gezet en durven helemaal niet eens meer te slapen in hun huis na diverse inbraken. We zijn bang dat dit in Nederland in de toekomst ook steeds meer zal gaan gebeuren. Ook wij zeggen vaak dat door deze criminelen de verzekeringspremie omhoog gaat. Je bent dan je spullen kwijt en betaalt uiteindelijk via de premie de schade zelf. Wie de oplossing weet mag het zeggen.!
Nogmaals dank voor Uw reactie en veel sterkte met het verwerken van deze nare ervaring.

Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 22-01-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.