San Pedro del Pinatar, gezondheid door modderbaden

San Pedro del Pinatar, gezondheid door modderbaden San Pedro del Pinatar is gelegen aan het Mar Menor, een zoutmeer aan de Costa Blanca en dankt haar bekendheid aan de zoutproductie en aan de geneeskrachtige modderbaden. Aan het strand van Lo Pagan zie je gedurende de zomermaanden mensen die zich insmeren met modder en zich daarna in de zon laten drogen. Vervolgens gaat men in zee baden. Het water van het Mar Menor bevat veel jodium. Mensen met gewrichtsklachten of huidproblemen geven aan dat de klachten door deze behandelingen verminderen.

Ligging

San Pedro del Pinatar is een kleine stad in de provincie Murcia en gelegen tussen het Mar Menor, een zoutwater meer wat het grootste van europa is en aan de andere zijde gelegen aan de Middellandse zee. Murcia ligt op een afstand van 46 kilometer en de afstand naar Cartagena bedraagt 35 kilometer. De luchthaven van San Javier ligt slechts op tien kilometer afstand. Het aantal inwoners van San Pedro bedraagt thans ongeveer 25000 en de oppervlakte van het hele gebied is 22 kilometer. Al vanaf de Romeinse tijd werd hier zout gewonnen Er is maar liefst acht kilometer strand te vinden in deze omgeving maar de belangrijkste attractie is toch wel Lo Pagan.

Lo Pagan

Als men aan het Mar Menor denkt dan is de bekendste plaats nog altijd La Manga. Maar Lo Pagan gaat ook een steeds belangrijker plaats innemen. En dit is niet verwonderlijk. Hier zie je mensen in het meer die zich insmeren met geneeskrachtige modder.

Modderbaden

De eerste keer komt dit alles wat vreemd over maar bij nadere beschouwing blijkt deze modder zeer geneeskrachtig te werken. De modder bevat calcium, fluoride en magnesium, sulfaat en chlorine. Het hoge zoutgehalte van het meer bevat veel jodium en het zijn dan ook vooral mensen met reumatische klachten en artritis die deze baden bezoeken. Ook ter revalidatie van breuken zou de modder geneeskrachtig werken. Huidaandoeningen worden door de modder aanzienlijk verminderd, zo zegt men. De mensen smeren zich eerst met modder in op de gevoelige plekken of soms ook helemaal en laten dan deze modder drogen in de zon tot een harde korst. Daarna gaat men in het zoute water zich afspoelen. Vooral de Spanjaarden die van gezelligheid houden verenigen hier het nuttige met het aangename en wanneer men 's morgens over de pier wandelt ziet men meerdere echtparen en familieleden die elkaar insmeren en onder het genot van een drankje en/ of een hapje zich laten drogen. De lange pier nodigt uit tot een mooie wandeling en men kan ook fietsen huren om helemaal tot het eind van de pier te fietsen. De modderbaden zijn geheel gratis. Het water van het Mar Menor is altijd enige graden warmer dan dat van de Middellandse Zee en zodoende kan men hier nog laat in het seizoen de watersport beoefenen.

Het Mar Menor

Gezien het warme, heldere water en de geringe diepte van het zoute meer is watersport hier mogelijk in al zijn vormen. Men kan kanoën, waterskiën, zwemmen, snorkelen en waterfietsen. In de zomer zijn er aardige boottochten te maken naar diverse plaatsen en eilanden in de omgeving. Op de boulevard is het mogelijk een "Segway" toer te maken.

San Pedro del Pinatar

De plaats San Pedro del Pinatar heeft een mooie haven en hier kan men 's morgens vroeg de visafslag zien. Men leefde tot voor kort van de visvangst en het zout. Thans is de toeristenindustrie de belangrijkste bron van inkomsten geworden. Er is een archeologisch museum en het Museum van de zee. La Casa del Reloj is de voormalige woning van de vroegere politicus Emilio Castelar y Ripoll en in deze woning is een restaurant gevestigd. De weekmarkt vindt plaats op maandag en is een gezellig trefpunt. De stad heeft diverse bars, restaurants en een casino. Vooral in de maanden juli en augustus is het hier heel erg druk, omdat veel Madrilenen in deze omgeving een tweede woning bezitten en hun vakantie hier doorbrengen. De laatste jaren komen er steeds meer hotels die vooral gericht zijn op thalassotherapie. Tevens heeft deze stad de beschikking over een groot overdekt zwembad.

Nationaal Park van Salinas Y Arenales

In dit beschermd natuurgebied wat ongeveer 2250 are groot is, zijn wandelpaden en fietspaden aangelegd en tevens mooi aangelegde uitzichtposten waar men de Flamingo's en andere vogels kan bewonderen.

Flamingo's

De flamingo's verzamelen zich hier aan het eind van de zomer om de trek naar Afrika te maken voor de winter in aantocht is. Er is een onderzoekscentrum wat men kan bezoeken en waar men goede informatie kan verkrijgen in diverse talen. Hier in dit natuurpark kun je met een beetje geluk veel watervogels zien zoals pluvier, zeezwaluw en regenwulp. Het gebied bestaat uit duinen, dennenbomen en heel helder water. Ook hier is de toegang gratis. Het park is gelegen aan het begin van San Pedro del Pinatar.

Lees verder

© 2010 - 2024 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
San Pedro Sula: de gevaarlijkste stad ter wereldSan Pedro Sula: de gevaarlijkste stad ter wereldSan Pedro Sula is één van de grootste steden van de Republiek Honduras. De stad werd gesticht in 1536 door Pedro de Alva…
Boekbespreking - Rode Rozen en Tortillas - Laura EsquivelrecensieBoekbespreking - Rode Rozen en Tortillas - Laura EsquivelHet boek "Rode Rozen en Tortillas", in het Spaans "Como Agua Para Chocolate", geschreven door Laura Esquivel (Mexico), i…
Meewerkend voorwerp en lijdend voorwerp in het SpaansMeewerkend voorwerp en lijdend voorwerp in het SpaansHet gebruik van het meewerkend voorwerp en het lijdend voorwerp in de Spaanse taal kan enige verwarring veroorzaken. Voo…
Alcobaça Klooster bij Lissabon: graf van koningen PortugalAlcobaça Klooster bij Lissabon: graf van koningen PortugalHet klooster van Alcobaça heeft de grootste gotische kerk van Portugal. Het ligt ruim honderd kilometer noordwaarts van…

Kasteel Lavaux-Ste-AnneDe Ardennen staan boordevol kastelen dankzij het edele geslacht 'Huis van de Ardennen’. De laatste vorst van dit geslach…
De mooiste dorpen in Frankrijk: de AquitaineDe mooiste dorpen in Frankrijk: de AquitaineLes Plus Beaux Village de France is een organisatie die er naar streeft het authentieke karakter van dorpen in Frankrijk…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/San_Pedro_del_Pinatar,_Spain
Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 21-08-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.