De stad Caravaca de La Cruz heeft museum en veel pelgrims

De stad Caravaca de La Cruz heeft museum en veel pelgrims Caravaca de La Cruz is een bijzondere plaats gelegen in de Sierra de Segura in de provincie Murcia. Tamelijk onbekend voor velen maar de stad behoort tot de vijf belangrijkste heilige steden ter wereld. Deze plaats is vooral bekend als een Bedevaartsoord. Gedurende het gehele jaar vinden er bijzonder kleurrijke feesten plaats. De Semana Santa wordt met processies gevierd en begin mei vindt het grootste feest uit de omgeving plaats van Los Caballos del Vino. Uit heel Spanje komen toeristen dan de stad bezoeken en feest vieren.

Ligging

Caravaca de La Cruz is gelegen in de Sierra de Segura, ongeveer 80 km ten oosten van de stad Murcia en op de grens van de provincie Granada. Deze stad heeft een rijke historie met renaissance architectuur en er is hier veel te bewonderen. Het aantal inwoners bedraagt rond de 25.000. Wat velen niet weten is dat de stad werd opgenomen in de ranglijst van vijf belangrijkste Heilige Steden ter wereld, naast Santiago de Compostella, Rome en Jerusalem en Camaleño (Heiligdom van Santo Toribio de Liébana). Wanneer men de stad nadert dan ziet men al van verre het Alcázar boven de stad uitsteken.

De Legende van Caravaca de la Cruz

In de dertiende eeuw tijdens de strijd tussen de Moren en christenen werden de christenen gevangen gezet door Ceyt Abu-Ceyt. Een priester genaamd Gines Perez Chirios moest de mis lezen zodat Ceyt Abu Ceyt kon zien wat de betekenis hiervan was. Maar de priester weigerde. Daarna werden alle kruisen in de omgeving vernietigd en de priester werd opnieuw gevraagd een mis op te dragen. Maar dit was voor hem onmogelijk zonder kruis. Plotseling verschenen er 2 engelen die in een heldere verlichting een kruis brachten met twee armen en gemaakt uit het hout van het kruis van Christus. Abu Ceyt bekeerde tot het christelijk geloof en daarmee werd de strijd beëindigd. In 1934 is het kruis gestolen en het is nooit teruggevonden. Meerdere verhalen en legendes zijn over dit kruis in omloop, doch dit is het verhaal zoals het verteld wordt wanneer men het kasteel bezoekt.

Monumenten

Bij een bezoek aan Caravaca de La Cruz kan men een rondgang maken langs de diverse kerken en kloosters. De basiliek is kleurrijk en mooi gelegen.
 • De Basiliek van Vera Cruz waar zich een replica van het Kruis van Caravaca bevindt
 • De Parochiekerk van El Salvador
 • De Parochiekerk de La Conception
 • De Kerk van Jesus, thans in gebruik als cultureel Centrum
 • Het Klooster van de Carmelitessen
 • La Plaza de Toros, gebouwd boven een Fransiscaner klooster

De basiliek van Vera Cruz

Deze basiliek in het historische centrum is beslist een bezoek waard. De zilveren kunstschatten zijn schitterend en overal in de basiliek is sprake van een rijke historie en een rijk Rooms verleden.

Musea in de stad

In deze stad zijn diverse musea waarbij men een keuze kan maken uit:
 • Museum van het Heiligdom van Vera Cruz
 • Archeologisch Museum
 • Museum Carrilero
 • Etnografisch en Miniatuur Museum

Heiligdom van Vera Cruz

Dit Heiligdom is gelegen in het Kasteel van Caravaca wat hoog boven de stad uitsteekt. Diverse schilderijen zijn hier te bewonderen. O.a. het werk van de in Caravaca geboren Rafael Tegeo "de genezing van Tobias". Hier is heel goed te zien hoe men een christelijke gevel heeft geplaatst tegen een Moors fort. Het is een symbool van de strijd tussen de Moren en de christenen zoals we op meerdere plaatsen in Spanje kunnen zien.

Archeologisch Museum

Gelegen op de helling bij het kasteel, herbergt dit museum veel stukken van grote waarde. Hier zijn veel objecten te vinden uit de Ibero-Romeinse tijd die in de loop der jaren zijn opgegraven.

Het Museum Carrilero

Hier wordt in het geboortehuis van de beeldhouwer het werk van José Carrilero tentoongesteld. Deze beeldhouwer werd geboren in 1928 en heeft prachtige beelden gemaakt.

Etnografisch en Miniatuurmuseum

In dit museum bevinden zich meer dan 400 exclusieve miniatuurstukken gemaakt uit ijzer en hout die een unieke collectie vormen.

Bedevaartsoord

Caravaca de La Cruz is vooral bekend als bedevaartsoord. Maar tevens worden hier het gehele jaar feesten en processies gehouden. Het belangrijkste feest is dat van Los Caballos del Vino ofwel de Race van de Wijngaarden. In een bonte processie trekken geheel versierde paarden door de stad. Deze Roméria vindt jaarlijks plaats op 2 mei en is werkelijk uniek te noemen. Al sedert drie eeuwen worden deze feesten gehouden en zij trekken publiek vanuit heel Spanje.

De Siësta

Wanneer men deze stad bezoekt dan is het raadzaam de openingstijden van musea en kerken goed na te gaan, aangezien deze gedurende een lange middagpauze gesloten zijn. In het centrum is een gezellig plein met meerdere terrassen, waar het tijdens de siësta goed vertoeven is. Er zijn ook diverse restaurants. Veel Spanjaarden maken van de bedevaart een vrolijk uitstapje en gaan al zwaaiend en lachend met een toeristentreintje naar boven en weer terug. Het aantal reisgezelschappen dat deze stad opneemt in haar programma groeit.
© 2010 - 2024 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het eiland La PalmaSanta Cruz de La Palma is een prachtige stad gelegen op het eiland La Palma. Santa Cruz is de hoofdstad van het eiland e…
Openbaar vervoer op Tenerife: de tramOpenbaar vervoer op Tenerife: de tramBestaat er een tram op Tenerife? Op Tenerife, Canarische eilanden, Spanje, bestaat twee tramlijnen. Er is een tramlijn v…
Vakantie naar RhodosVakantie naar RhodosRhodos, ook wel geschreven als Rodos, is het derde grootste eiland van Griekenland. Het eiland is een populaire vakantie…
Graciosa, het rustige eiland van de AzorenGraciosa, het rustige eiland van de AzorenGraciosa is het op één na kleinste eiland van de Azoren en het levenstempo verloopt er nog rustig en overzichtelijk. Ken…

De hoogtepunten van New South Wales in AustraliëIn New South Wales (NSW) is zetten de eerste Engelse kolonisten voet aan wal in Australië. Kapitein James Cook was de ee…
Kasteel Lavaux-Ste-AnneDe Ardennen staan boordevol kastelen dankzij het edele geslacht 'Huis van de Ardennen’. De laatste vorst van dit geslach…
Bronnen en referenties
 • http://www.solorural.com/caballos_del_vino.htm
 • http://es.wikipedia.org/wiki/Caravaca_de_la_Cruz
Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 24-07-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.