Kasteel Lavaux-Ste-Anne
De Ardennen staan boordevol kastelen dankzij het edele geslacht 'Huis van de Ardennen’. De laatste vorst van dit geslacht, de kruisvaarder Godfried van Bouillon, werd zelfs koning van Jeruzalem. Nu toont de 15e eeuwse burcht Lavaux- ste-Anne in de Famenne alles over het leven in deze streek.
De geschiedenis is woelig. In 1244 liet Jacques de Wellin een uitkijktoren bouwen om de Romeinse weg te bewaken. Het was in die tijd niet pluis. Tot de 14e eeuw woedde er in het Prinsdom Luik een hevige strijd om de macht tussen het patriciaat en de ambachten. Luik werd bovendien de brandhaard van het verzet van de steden tegen het machtsstreven van de prinsbisschoppen. Pas in 1789 kwam er met de Luikse revolutie een eind aan het bewind van de prinsbisschop.
De huidige burcht met zijn slottoren en -grachten dateren uit 1450. Pas in de 17e eeuw kreeg het kasteel zijn weelderige vertrekken rond het binnenhof en de toegangspoort in Renaissancestijl. Nu vertellen drie musea alles over leven en cultuur van de Famenne.
Platteland
De kelders van het kasteel tonen het leven op het platteland. In een wereld van steen, hout en metaal leidden de arbeiders een ruw leven. Alle moderne comfort zoals een gasfornuis en elektriciteit ontbrak. Opeengepakt schurkten ze na een dag hard zwoegen ’s winters bij elkaar om enigszins warm te blijven. In de kelders van het kasteel bereidden sommige het voedsel voor de edele lieden boven hen. Dragon, boeslook, basilicum, brachten het veelal vetrijke voedsel op smaak.
Luxe leventje
De heren van Lavaux leidden een luxe leventje. Uiteraard sliepen ze in aparte slaapkamers. Daarnaast hadden ze aparte kamers om te musiceren en temidden van hun jachttrofeeën te drinken en te praten. Vanaf hun 5e kregen de kinderen les in Latijn. Hun leermeester, paters Jezuïeten, waren streng terwijl de ouders deze opvoeding verheerlijkten. De zeden stonden hoog aangeschreven. Madam had haar eigen boudoir. Haar garderobe bestond uit geparfumeerde handschoenen, bovenlijfjes met baleinen, stokjes om de splitten van de voering beter te doen uitkomen. Verder veel satijn, fluweel, zijde en damast. Op een bordje valt te lezen: ‘Elke ochtend bij het krieken van de dag koketteert een jong meisje voor de spiegel…’. In de hoek hangt een kleine drietand om daarmee op het slotwater te slaan, wanneer de kikkers te hard kwaakten.
Fauna
Op de eerste verdieping tonen opgezette dieren uit de bossen, velden en rivieren de fauna van de Famenne. De ontdekking van de dieren tijdens de vier seizoenen begint met een ruimte gewijd aan de jacht. Het onthult haar geschiedenis, beheer en folklore. Voor kleine kinderen is er een speciale zaal om verschillende soorten dieren uit de bossen van de Famenne te bekijken en observeren.
Vochtige zone
Rond het kasteel bevindt zich een kunstmatig aangelegde vochtige zone. Deze toont op kleine schaal aspecten van de vochtige zones in de Famenne gedurende de laatste twee eeuwen. Zo biedt het moeras een ideaal leefklimaat voor kikvorsachtige en insecten. Ook bloeien hier riet, biezen, en knotwilgen. Aan het begin van de 20e eeuw vestigden zich hier mensen uit de Famenne om van biezen en riet manden en stoelen te maken. Aan het eind van de 19e eeuw verschenen de bosrijke zones van de Famenne. Zij leverden hout om zich te verwarmen en om gereedschappen te maken. Van het fruit maakte men jams en alcohol. De dichtbegroeide vijver is een waar vogelparadijs. Migratievogels houden hier een tussenstop, anderen een winterslaap. Reigers, waterhoenen, eenden en tal van andere vogels wonen hier standaard. Evenals snoeken, brasem, voorn en anderen vissen.
© 2010 - 2024 Vikla, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen