Ardennen verkennen met fiets, mountainbike en motor

De Ardennen verkennen doe je het best met fiets, mountainbike of motor. Zo zijn er enkele prachtige fietsroutes zoals de Velo Tour Hoge Venen (dat de Oostkantons doorkruist) en het Ravel netwerk (dat gelegen is op afgedankte spoorlijnen). Bovendien zijn er in de Ardennen talrijke fietsevenementen zoals de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik.

Fietsnetwerk Ravel

De combinatie verblijf in een vakantiewoning en toerfietsen is bij het brede reispubliek geliefd omdat een vakantiewoning een perfecte plek is om een fietstocht aan te vatten. De fietser kan zich rustig voorbereiden, heeft er voldoende ruimte en van bij de vakantiewoning kun je zo de natuur inrijden langs één van de vele bewegwijzerde fietspaden. De Ardennen hebben zich in de voorbije jaren ontwikkeld tot een echte fietsbestemming omdat er werk gemaakt is van een goede infrastructuur voor fietsers. Aan bewegwijzerde routes, kort of lang, op maat van ieders kunnen, in het teken van de natuur of van culturele bezienswaardigheden, is er geen gebrek.

Voor wie het mooiste van de Ardennen wil zien zonder ook maar één keer op de trappers te moeten staan, is er het fietsnetwerk Ravel. Het is een zeer vernuftig systeem waarbij op de bedding van afgedankte spoorlijnen nieuwe fietsroutes werden aangelegd. De voordelen van deze routes zijn de absolute rust - je bent ver weg van het gemotoriseerd verkeer - en het feit dat het stijgingspercentage nooit hoger is dan drie procent. Dat wil zeggen, een fietspad zonder kuitenbijters en dus een fietsparadijs voor families, kinderen, senioren, kortom voor iedereen die actief wil genieten (www.velo-ravel.be). In de buurt en zelfs op het Ravel-netwerk liggen er talkrijke vakantiewoningen, zoals Le gite de l'Ancienne Gare. Dit voormalige tramstation waarvan het oude tramtraject onderdeel is van het Ravelnetwerk, is omgetoverd tot een comfortabele vakantiewoning.

Hoge Venen

Een ander fietsroutenetwerk doorkruist de Oostkantons. VeloTour Hoge Venen - Eifel telt maar liefst 850 km bewegwijzerde, verkeersarme fietspaden die de mooiste bossen en golvende landschappen doorkruisen. Ook in deze streek zijn er verschillende vakantiewoningen die perfect aansluiten op dit fietsnetwerk. Na een dagje fietsplezier, het ontdekken van typische dorpen en herbergen met leuke terrasjes, het doorkruisen van indrukwekkende landschappen, kun je s avonds genieten van de rust en de charme van je vakantiewoning. Wie na zon onvergetelijke dag uitkijkt naar wellnessfaciliteiten kan ook bij Ardennes Relais terecht, bijvoorbeeld in het groepshuis The Saw Mill in de Hoge Venen.

Inspirerende fietsevenementen

Fietsliefhebbers reizen geregeld massaal naar de Ardennen om de profs van het wielercircuit aan het werk te zien. Enkele van de populairste fietsevenementen zijn de Waalse Pijl gereden en Luik-Bastenaken-Luik, de oudste wielerklassieker, bekend als de Doyenne.

Natuurlijk is het ook mogelijk om zelf op een ander moment de uitdaging aan te gaan door een deel van de route te fietsen. Heel wat vakantiewoningen liggen op of in de buurt van het wedstrijdparcours zoals La Petite Ecole de Jadis, een oude school in Bovigny die omgetoverd is tot een aangename vakantiewoning.

Motorplezier

Voor motorliefhebbers is er de 130 kilometer lange Route des Sources met vertrek in Chaudfontaine, Verviers of Spa en de Route des Legendes met Aywaille als vertrekplaats. Beide motorcircuits kunnen makkelijk bereikt worden vanuit verschillende verblijfsplaatsen.
© 2011 - 2024 Avalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Weekendje weg in de Belgische Ardennen: HouffalizeWeekendje weg in de Belgische Ardennen: HouffalizeAls eens aan Houffalize gedacht als je startpunt voor het verkennen van de Belgische Ardennen. Hier zul je een heerlijk…
Wandelen en fietsen in de ArdennenWaarom zouden de Ardennen alleen mooi zijn bij mooi weer? Een fiets- of wandeltocht in de Oostkantons bewijst het tegend…
De leukste uittips voor de leukste dagjes uit in de ArdennenDe leukste uittips voor de leukste dagjes uit in de ArdennenLeuke uittips voor de Ardennen zijn rond de vakantieperiode altijd welkom. De Ardennen vormen een bosrijk laaggebergte i…

De mooiste stranden van NederlandDe mooiste stranden van NederlandEigenlijk is de hele Noordzeekust ideaal voor zonzoekers en waterfans. Toch is het ene strand populairder dan het andere…
Bijzondere overnachtingen in de leukste hotels van NederlandBijzondere overnachtingen in de leukste hotels van NederlandNederland telt vele overnachtingsmogelijkheden voor een leuk weekendje weg of een gezellige vakantie. Zo telt Nederland…
Avalon (367 artikelen)
Gepubliceerd: 25-02-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Binnenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.