Wandelen en fietsen in de Ardennen

Waarom zouden de Ardennen alleen mooi zijn bij mooi weer? Een fiets- of wandeltocht in de Oostkantons bewijst het tegendeel. Ook in de regen zijn de Ardennen mooi. Om de streek te ontdekken telt het fietsroutenetwerk VeloTours achttien routes. Behalve voor fietsen lenen de Oostkantons zich ook heel goed voor het maken van wandelingen.

Stuwdam la Gileppe

Ik koos voor de fietstocht rond het meer van Gileppe (16 km). Deze bevindt zich in Jalhay bij de stuwdam van Gileppe. Deze dam is op zich al een toeristische bezienswaardigheid. In een stroomgebied van 54 km² stort het water zich in een duizelingwekkende massa naar beneden om zo witte steenkool op te wekken.

Ontspannend

Niets is zo ontspannend als het ronddraaien van de pendalen in een mooie streek vol natuur. Ik verheugde me al op de fietstocht rond het meer. Ondanks mijn leeftijd van 55+ is mijn conditie nog steeds goed. Deze keer kwam ik mezelf tegen. Het woord fiets was in werkelijkheid een mountainbike. Hoe kan men anders de hellingen en rul zand overwinnen?

Mountainbike

Voor wie nog nooit eerder op een mountainbike zat, is het wel wennen. Een spatbord ontbreekt, evenals een bagagedrager. Hoe kreeg ik mijn linnen tasje mee? Op advies van een medereisgenoot stak ik elke arm door een hengsel, zodat er een rugzakje ontstond. Een horizontale stang zoals op een herenfiets, verbindt zadel en stuur. Beide bevinden zich op ongeveer dezelfde hoogte. Op een mountainbike zit je daarom niet rechtop, maar buigt je romp zich horizontaal boven de weg. Dat maakt het fietsen zwaarder.

Dennen

Ondanks de regen en dat vreemde geval om je voort te bewegen, genoot ik. Bewonderend keek ik naar de kaarsrecht stammen van de dennen en sparren in het bos. Ooit werden ze gebruikt om de mijnen te stutten. Krakende stammen wezen de mijnbouwwerkers op gevaar van instorten van de schacht. Hoewel ze geen ARBO-wetgeving kenden, waren de mannen goed beveiligd. Zo plaatste men overal kanariekooitjes. Wanneer het beestje flauw viel, ja zelfs soms stikte, dan wist men dat er gast ontsnapte. Later gebruikte men kaarsen. Een blauwe walm duidde op ontsnappend gas.

Meer van de Gileppe

De fietstocht kronkelde langs het meer van de Gileppe. Beneden mij lag het water als een spiegel. De geur van dennen prikkelde de neusgaten. Langzaam begon de weg te stijgen naar de Herbiester om over te gaan in een rul pad. Het duurde en duurde. De eerste zweetdruppels verschenen. Ik besloot om niet verder te fietsen maar te gaan wandelen. Pas aan het eind stapte ik weer op om via een stuk verharde weg het eindpunt te bereiken. Een mooie tocht, maar zwaarder dan dat de folder doet vermoeden.

Vlakke fietsroutes

Moeiteloos fiets je in de Oostkantons op de RAVel-fiestroutes. Dit zijn vlakke routes door heel Wallonië. Deze zijn aangelegd op een voormalig spoor of over een voormalig jaagpad langs de rivier. Zowel fietsen als mountainbikes zijn hiervoor te huur.

Heerlijk wandelland

De Oostkantons lenen zich bij uitstek om te wandelen. Elf folders beschrijven de mooiste wandelingen onder de noemer van verschillende thema’s. Van het ontdekken van cultuur betreffende historie, leven en werken tot allerlei wetenswaardigheden over flora en fauna. Om de natuur nog beter te leren kennen zijn er ook wandelingen onder leiding van een gids. Wandelingen in het natuurreservaat zijn uitsluitend mogelijk onder leiding van een gids. Van Oost tot Zuid worden de Oostkantons doorkruist met paden die alles leren over de natuur. In totaal acht paden behandelen diverse thema’s, zoals het bosmilieu, venen, kringloop en reiniging van het water.

Gourmet-of gastrotour

Wandelen en smullen. Dat kan op vijf plaatsen in de Oostkantons. Het programma bestaat uit een wandeling met drie stops in goede restaurants. Elk serveert een van de drie gangen van een culinair specialiteitenmenu. Ook bieden ze samen andere arrangementen rondom wandelen en fietsen.

Grensroutes

Gelegen in het hart van de Eiffel-Ardennen lenen de Oostkantons zich ook voor het maken van grensroutes. Het gebied strekt zich uit van het Belgisch-Nederlands-Duits drielandenpunt tot het Belgisch-Luxembugs-Duits drielandenpunt.

Stadswandelingen

In de Oostkantons bevinden zich fraaie steden. Schilderachtige straatjes, parken, historie en cultuur zijn hier de sterke punten. Borden vol informatie verhalen over het leven en de mensen uit lang vervlogen tijden. De wandelingen staan beschreven in de desbetreffende folders over Eupen, Kelmis, Malmedy en st Vith.

Bij regen

Ook bij regen hoef je je in de Oostkantons niet te vervelen. Zo heeft het kasteel Raeren een interessant pottenbakkersmuseum. Verviers kent een toeristisch centrum van de wol en mode. (In Verviers opende van de Valk het viersterren en zeer comfortabele hotel Verviers, met een uitstekend restaurant). Andere alternatieven zijn: de abdij van Stavelot (met in de gewelven het Museum van het circuit Spa-Francorchamps) en de stad Spa met zijn interessante musea.
© 2010 - 2024 Vikla, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Oostkantons ofwel: Oost-BelgiëDe Oostkantons ofwel: Oost-BelgiëIn België zijn verschillende regio's waar ook verschillende talen worden gesproken. Naast het Vlaams (Nederlands) en Waa…
Ardennen verkennen met fiets, mountainbike en motorDe Ardennen verkennen doe je het best met fiets, mountainbike of motor. Zo zijn er enkele prachtige fietsroutes zoals de…
België, aardrijkskundig bezien met drie hoogtegebiedenBelgië, aardrijkskundig bezien met drie hoogtegebiedenBelgië kan als betrekkelijk klein land afgepast worden met amper twee breedtegraden tussen het meest noordelijke en zuid…
Bronnen en referenties
  • Foto: Fiets RAVeL Charleroi (cr ProVelo)
Vikla (55 artikelen)
Gepubliceerd: 05-10-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Reisverhalen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.