Weekendje weg in de Belgische Ardennen: Houffalize

Weekendje weg in de Belgische Ardennen: Houffalize Als eens aan Houffalize gedacht als je startpunt voor het verkennen van de Belgische Ardennen. Hier zul je een heerlijk weekendje weg in de Belgische Ardennen beleven. Het is een prima plek voor het maken van de mooiste wandelingen en mountainbike liefhebbers zitten hier helemaal goed. Lees hier meer over wat je allemaal kunt ondernemen en bewonderen tijdens een weekendje Houffalize.

Over Houffalize

Het plaatsje Houffalize ligt in de Belgische Ardennen op ongeveer 100 km ten zuiden van Maastricht. Door Houffalize kronkelt de rivier de Ourthe. In het plaatsje wonen ongeveer 4500 mensen, maar er komen ook in ieder seizoen veel toeristen op af. Houffalize kwam in de geschiedenis vooral in het nieuws ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, omdat hier verschillende bombardementen hebben plaatsgevonden. De oude Panzerkamfwagen V Panther op de Place Roi Albert doet hier nog aan denken. Verder staat Houffalize vooral bekend om het idyllische landschap dat uitnodigt tot vele ontspannende en spannende outdoor activiteiten.

De mooiste wandelingen in Houffalize

In Houffalize ligt maar liefst 86,4 km aan gemarkeerde wandelwegen. Het toeristenbureau van Houffalize heeft een kaart met 10 prachtige routes voor je klaar liggen waarvan het aantal kilometers uiteenlopen van 5 tot 11 km.

Voor families met kinderen is bijvoorbeeld het Ecologisch Wandelpad van Houffalize een aanrader. Deze wandeling begint in de bedding van een oude buurtspoorweg en loopt zo zonder obstakels door het Blanc Bois, een prachtig loofbos. De wandeling is 6,6 km lang.

Iets langere wandelingen die we ook kunnen aanraden zijn de wandeling Hêtre Isolé van 9,9 km, de wandeling Buret van 11 km en de wandeling Tavigny van 9,2 km. Alle routes lopen door een prachtige bosrijke omgeving.

Houffalize als hoofdstad van het mountainbiken

Onder de echte mountainbike liefhebbers is Houffalize zeker geen onbekende naam. Houffalize wordt in België namelijk beschouwd als de hoofdstad van het mountainbiken. Er werd hier tot in 2010 jaarlijks de wereldbeker mountainbiken georganiseerd. Nog steeds zijn er regelmatig andere mountainbike evenementen. Maar ook tijdens je weekendje weg in Houffalize zijn er volop mogelijkheden om een leuke mountainbike tour te maken. Er zijn verschillende plekken waar je mountainbikes kunt huren. In het stadje tegenover het toerismebureau is de start van zes verschillende mountainbike routes:

Route 1 Geel18 km gemakkelijk
Route 2 Blauw27 km Gemiddelde moeilijkheidsgraad
Route 3 Rood 35 km Moeilijk en technisch
Route 4 Rood 40 km Moeilijk maar niet zo technisch
Route 5 Blauw 28 km Gemiddelde moeilijkheidsgraad
Route 6 Groen 21 km Moeilijk en technisch

Mountainbikeverhuur:

Houffa Bike
Rue de la Gare, 23
B - 6660 HOUFFALIZE
Tel: +32 61 28 93 13
www.levisa.be/houffabike


Bezienswaardigheden Houffalize

Hier een aantal hoogtepunten op het gebied van bezienswaardigheden in Houffalize.

Uitzichttoren Belvedère

Deze toren is 77 meter hoog en telt 120 treden die je helemaal naar de top brengen. Je hebt van hieruit een schitterend uitzicht over de hele omgeving. Er is ook een terras aanwezig om te genieten van een drankje. Verder vertrekken er vlakbij de toren ook diverse wandelroutes.

Rue du Herou 70
6660 Nadrin - Houffalize


Gallo-Romeinse villa

De overblijfselen van deze Gallo-Romeinse villa in Houffalize stammen waarschijnlijk uit de tweede eeuw n. Chr. De villa beschikte in totaal over zes vertrekken en had zelfs in die tijd al een ingenieus systeem voor vloerverwarming! Op een informatiebord op deze plek kunt u meer lezen over deze villa. De villa is het hele haar door gratis te bezoeken.

Nadrin
6660 Houffalize


Het stuwmeer van Nisramont

Het is ook de moeite waard om eens het stuwmeer van Nisramont te gaan bezoeken. Dit meer is 47 ha groot en het water wordt aangevoerd door de westelijke en oostelijke Ourthe. De stuwdam is 116 m lang en 16 m hoog. Er is een waterkrachtcentrale en een waterzuiveringstation. Verder is er ook een museumruimte waar je kunt leren hoe de stuwdam werkt. Er is ook een taverne en er zijn picknick- en barbecueplaatsen.

Barrage de Nisramont 1
6983 Nisramont (Ortho)
Tel: +32-84433095
© 2011 - 2024 Faffie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Weekendje weg in de Belgische Ardennen: La Roche-en-ArdenneWeekendje weg in de Belgische Ardennen: La Roche-en-ArdenneDe Belgische Ardennen is voor veel mensen een geliefde vakantiestek. Eén van de mooiste plaatjes in de Ardennen is La Ro…
Twee leuke bestemmingen voor een weekendje wegBen je toe aan een beetje ontspanning? Wil je er even lekker een paar dagen tussenuit? Dan is het geen slecht idee om ee…
Weekendje weg in de Franse Ardennen: GivetWeekendje weg in de Franse Ardennen: GivetHet sfeervolle stadje Givet ligt in Noord-Frankrijk net over de Belgische grens aan de rivier de Maas. Het is een pracht…
Vielsalm: een mooie stad in de Belgische ArdennenVielsalm: een mooie stad in de Belgische ArdennenJe wilt graag op vakantie, maar niet te ver weg en toch in een totaal andere omgeving zijn. Dan zijn de Belgische Ardenn…
Faffie (113 artikelen)
Gepubliceerd: 27-09-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.