Sierra de Grazalema natuurpark bij Malaga

Sierra de Grazalema natuurpark bij Malaga Dit natuurpark in zuidwest Spanje is genoemd naar de stad Grazalema. Doordat de bergketens die van het zuidwesten naar het noordoosten lopen de vochtige lucht van de Atlantische Oceaan tegenhouden valt hier bijna twee meter neerslag per jaar. Dit zorgt voor een unieke flora en fauna.

Parque natural de la Sierra de Grazalema

Het park ligt op het grondgebied van de provincies Andalusië en Cadiz. U kunt bijvoorbeeld vliegen naar het vliegveld van Málaga. Het is sinds 1977 erkend als park en telt een oppervlak van ruim vijftigduizend hectare. Het park maakt onderdeel uit van een keten die de Cordillera Subbetica genoemd wordt. Andere gebieden die daar ook van uitmaken zijn bijvoorbeeld de Sierra de Zafalgar, de Pina en de Endrinal Caillo. Dit park bevindt zich tussen de provicies Cadiz en Malaga. Hier valt de meeste neerslag van het hele Iberische schiereiland. Het park is genoemd naar de stad Grazalema.

Ronda, ook de moeite waard

Ten oosten van de Sierra de Grazalema ligt de stad Ronda. De rivier Guadalevín doorsnijdt deze locatie met ruim dertigduizend inwoners. Vanwege de schilderachtige plaatjes is zij zeker de moeite waard. Ronda is met name bekend om een aantal bruggen die over de kloof die de stad doorsnijdt zijn gebouwd. Deze kloof heet de Tajo de Ronda wordt genoemd. Ronda kan goed gebruikt worden als uitvalsbasis om de Sierra de Grazalema. en ook om het Sierra de las Nieves, ook wel het Sneeuwgebergte genaamd te bezoeken.

De bergenketen en de regen

Het park wordt doorkruist door een aantal parallelle bergen, die van zuidzuidwest naar noordoostoost lopen. Deze bergen worden van elkaar gescheiden worden door diepe dalen. De hoogste top is de Sierra del Pinar met ruim 1650 meter. Deze parallelle bergen vormen muren van steen waardoor de wolken van de Atlantische Oceaan worden tegengehouden. In dit gebied valt ruim twee meter neerslag per jaar. Dit maak de Sierra de Grazelma de meest vochtige plaats van het zuidelijke Iberische schiereiland, wat men op grond van droge zomers niet zou denken.

Typische kenmerken va de Sierra de Grazalema

Doordat deze Sierra voornamelijk uit kalksteen bestaat kan men hier vele ravijnen en grotten terugvinden. Een voorbeeld is de Cueva del Gato (de 'Grot van de Kat´) die een ondergrondse stroom herbergt. Na vijfduizend meter onder de grond voegt deze bij het water in de rivier Guadiaro. Denkt u verder aan de la Cueva de la Pileta, waar men met behulp van kaarsen ondergrondse schilderijen kunt bewonderen. Een van de mooiste kloven is de Garganta Verde. Deze doorgang zorgt ervoor dat het water van de Sierra del Pinar afgevoerd kan worden.

Fauna

In de Sierra de Grazalema verblijft een van de grootste kolonies van vale gieren in Europa. Daarnaast huizen hier een aantal uilenparen en andere bedreigde diersoorten. Denkt u hierbij aan berggeiten, een aantal vogelsoorten en een inheemse rivierkreeft.

Faciliteiten

Het park heeft ruim voldoende voorzieningen. Er zijn wandelpaden van ruim honderd kilometer uitgezet, er zijn een viertal recreatiegebieden en het park herbergt een camping. Daarnaast is er een botanische tuin en zijn er zelfs twee verschillende bezoekerscentra. De regio beschikt over niet minder dan drie ecologische musea. Het lange afstand wandelpad GR-7 dat loopt van Andorra naar de Straat van Gibraltar kruist ook dit park.
Een kleine selectie uit het aanbod van de voorzieningen:
 • Bezoekerscentrum: El Bosque.
 • Bezoekerscentrum: Cortes de la Frontera.
 • Eco-museum en de interpretatie centrum van Speleologie. Montejaque
 • Botanische Tuin Castillejo. El Bosque (Cádiz)
 • Camping Tajo-roller in Grazalema
 • Recreatiegebieden: De Cañitos (het bos), Los Llanos del Campo (Benamahoma), De Cintillo (Benaocaz) en The Covezuelas (Novo Sancti Petri).
 • Uitzichtspunten: El Cintillo (Benaocaz),
 • Puerto de los Acebuches (Zahara de la Sierra), Puerto de las Palomas (Grazalema) y Puerto del Boyar (Grazalema).

Cultureel Erfgoed

Men vindt hier met name veel overblijfselen uit de Romeinse tijd. Een voorbeeld hiervan zijn de Romeinse ruïnes van Ocuri. Hier vond men rond 1800 overblijfselen van muren, grote baden, een forum en een aantal huizen. Deze stad heette vroeger Columbarium. De zogenaamde witte dorpen in deze regio herbergen een schat aan archeologische vondsten. De oudste vindplaatsen stammen al uit de bronstijd. Ook is er een overvloed aan middeleeuwse en islamitische ruïnes. De kennis over de oude ambachten wordt in deze regio in ere gehouden. Denkt u hierbij aan het vlechten van manden, het bewerken van leer en het weven van wollen dekens.
© 2012 - 2024 Liseverhulst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
El Gastor, wit dorpje in de provincie Cadiz (Spanje)El Gastor is een typisch Andalusisch wit bergdorpje in de provincie Cádiz. Meer bekend als "Balcon de los Pueblos Blanco…
Fietsen in de omgeving van Ronda (Spanje)In de omgeving van Ronda in Zuid Spanje zijn heel wat mooie secundaire wegen met weinig verkeer waar het heerlijk fietse…
Dagtrips vanuit Ronda (Zuid-Spanje)Ronda (Andalusië) is een ideale vakantiebestemming, niet alleen omdat het zo historisch is, maar je kan vanuit Ronda hee…
De Hoogvlakte van Ronda en de Sierra de Las Nieves (Spanje)De "Meseta de Ronda" en de "Sierra de Las Nieves", De Hoogvlakte van Ronda en het Gebergte van de Sneeuw zijn twee gebie…

Rondreis door Andalusië: met kinderen en tienersRondreis door Andalusië: met kinderen en tienersJe kunt op verschillende manieren kennismaken met het Spaanse Andalusië. De meeste gezinnen zullen dit gedeelte in Zuid-…
Ferry's en bruggen in en naar DenemarkenFerry's en bruggen in en naar DenemarkenDenemarken is een populair vakantieland met rollende heuvels, schattige stadjes en lange zandstranden. Daarnaast wordt D…
Bronnen en referenties
 • http://es.wikipedia.org/wiki/Sierra_de_Grazalema
 • http://es.wikipedia.org/wiki/Necr%C3%B3polis_megal%C3%ADtica_de_la_Planilla
 • http://es.wikipedia.org/wiki/Ocuri
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Ronda_%28Spanje%29
Liseverhulst (86 artikelen)
Laatste update: 16-06-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.