Extremadura - Spanje
Extrema-extreem en dura- hard. De naam van deze streek slaat echter op Extremo del Duero : het niemandsland ten zuiden van de rivier el Duero. Velen denken echter dat deze streek nog steeds veel armoede kent. Maar heel langzaam klimt Extremadura hogerop en bereikt ze de welvaart die ze verdient.
Een beetje geschiedenis over Extremadura
Je kan er enkele prehistorische dorpen en grotten vinden, zoals de grotten van Maltravieso in Caceres. Ook de Tartessiërs en de Kelten hebben hier gewoond. Diegenen die de meeste invloed op het gebied uitgeoefend hebben, zijn de Romeinen en de Arabieren.
Ten zuiden van de rivier del Duero, liep de grens tijdens de verovering van Spanje tussen de christenen en de moslims. De strijd duurde acht eeuwen. Vandaar de naam Extremo del Duero.
Menige
conquistador werd hier geboren. Denk maar aan
Francisco Pizarro, Hernán Cortés en Nuñez de Balboa. In de 16de eeuw brachten deze medeveroveraars van de Nieuwe Wereld (Latijns-Amerika) niet alleen goud mee. Ook de aardappel, de tomaat, de paprika en maïs vonden zo hun weg naar
Extremadura.
Situering van Extremadura binnen het land Spanje
Extremadura behoort tot de 17 autonome regio´s van Spanje. Deze regio ligt ten zuid-westen van Spanje, grenst aan Portugal en aan de autonome regio´s Castilla la Mancha, Castilla y León en Andalucía. De
hoofdstad is Mérida, maar is niet de stad met de meeste inwoners. Verder is Extremadura onderverdeeld in twee provincies nl.: Bádajoz en Cáceres.
Cultuur in Extremadura
Er is heel wat de bezichtigen want de regio heeft een rijke
geschiedenis. Laten we beginnen met de
hoofdstad:
Merida
Vele monumenten uit de tijd van het Romeinse Rijk zijn er uitzonderlijk goed bewaard gebleven. Het was toen ook een heel belangrijke
hoofdstad. Het aquaduct, het amfitheater (foto), de Trojaanse boog, de Tempel van Diana, zijn maar een paar van de vele bezienswaardigheden.
Trujillo
Deze stad is gebouwd op een granieten heuvel en wordt ook wel eens de stad van de conquistadores genoemd. Het beeld van de
conquistador "Francisco Pizarro", kun je bewonderen op één van de mooiste hoofdpleinen van Spanje, nl. de Plaza Mayor. Ook het kasteel die boven Trujillo uitsteekt is zeker het bezoeken waard. En wie logeert in de Parador, wat vroeger een klooster was, waant zich helemaal in de zestiende eeuw.
Cáceres
Deze stad heeft een welverdiende plaats, hij werd door de Unesco op de lijst van het werelderfgoed geplaatst. Het ommuurde stadje Cáceres is, net als Mérida, een monument van begin tot einde. Paleizen, een prachtige kathedraal, een stadswijk waar de tijd is blijven stilstaan en de vele kleine straatjes, bezorgen de bezoekers ervan een overgetelijke tijd.
Er is nog zoveel meer in
Extremadura. In
Guadalupe bijvoorbeeld kan je het klooster gaan bezoeken, dat in opdracht van Koning Alfonso XI, in 1340 werd gebouwd. Het stadje is ook zeer bekend vanwege "de zwarte Maagd van Guadalupe. In
Alcantara vind je dan terug één van de best bewaarde Romeinse bruggen van Spanje.
Economische troeven van Extremadura
- Eerst en vooral hebben we het Iberisch varken. Ment noemt de ham ook wel "pata negra" omdat de varkens meestal een zwarte hoef hebben.
- Ook de pimentón - paprikapoeder , komt van deze regio. Welbepaald La Vera in het noorden van Extremadura, het vruchtbaarste gedeelte van Midden-Spanje.
- Extremadura is ook heel bekend om zijn excellente vleeswaren. Zowel de producten van het Iberisch varken als van het witte varken zijn niet te versmaden.
- En dan heeft de streek ook nog de kurk, die wereldberoemd is en één van de belangrijkste exportproducten van Extremadura.
Het is zeker de moeite waard om in
Extremadura te vertoeven, maar ga dan wanneer de ooievaars er nestelen. Het klepperen van hun snavels doet je versteld staan hoe mooi deze vogels wel zijn. En op die manier ben je direct in vakantiestemming.