Vulkaaneifel: een dagje in en rond Nürburg

Vulkaaneifel: een dagje in en rond Nürburg Wie Nürburg zegt, denkt meteen aan de Nürburgring en aan de befaamde motor- en autoraces. Maar in Nürburg is nog veel meer te doen. Aan het infocentrum is ook een pretpark Ring°Werk waar je alles kan leren over racen en over het circuit. Ieder jaar is er op het terrein van het circuit een rockconcert: Rock am Ring. Voor wie niet van racen houdt is er de mooie Nürburgburcht, die haar naam aan de stad gaf en van waar je een prachtig uitzicht hebt op de streek en op de renbaan. Heb je nog wat tijd over, dan kan je ook nog een paar mooie wandelingen in de buurt maken. Naar de Hohe Acht bijvoorbeeld, de hoogste berg van de Eifel.

Waar ligt Nürburg?

Nürburg ligt in Rheinland-Pfalz, ten zuiden van Adenau, ten westen van Mayen, ten noorden van Kaisersesch en ten oosten van Hillesheim. Je geraakt er door op de A61 van Keulen naar Ludwigshafen ofwel de uitrit Wehr te nemen en de B412 te volgen, ofwel de uitrit Kreuz Meckenheim te nemen en de B257 te volgen. Hoe dan ook, de Nürburgring staat al van ver aangegeven van welke kant je ook komt.


De Nürburgburcht

De burcht uit 1166 leende zijn naam aan de stad en aan het circuit. Ooit gold deze burcht als een van de sterkste vestigingen uit de Eifel. Hij werd dan ook gebouwd op de tweede hoogste berg van de Eifel (678 meter). Meer bepaald een vulkaan-basaltkegel. Mons nore of Zwarte Berg, zoals de Romeinen hem noemden. De burcht werd in verschillende fasen gebouwd. De Romeinen hadden hier een wachtpost op de Römerstrasse. In 1169 werd de burcht voor de eerste maal officieel vermeld in een oorkonde. Graaf Ulrich wordt als bouwheer vernoemd, maar eigenlijk was het zijn vader die opdracht gaf voor de bouw van de Nürburgburcht. In 1689 werd de burcht vernield door de troepen van de Franse zonnekoning Lodewijk de Veertiende. Dertig jaar later bouwden de Pruisen de ronde toren en restaureerden ze de verwoeste burcht. Daar blijft nu niet veel meer van over. De burcht is nu nog slechts een ruïne, die bezocht kan worden tegen een zacht prijsje. Sinds 2015 wordt er aan de muren van de burcht gewerkt, zodanig dat een groot deel van het gebouw permanent in de stellingen staat. De werken zullen nog zeker tot 2019 duren. Vanop de ronde uitkijktoren heb je een prachtig uitzicht op de burcht, op het circuit en het pretpark, op de stad Nürburg en op het omringende Eifellandschap.

symbool circuitsymbool circuit

De Nürburgring

Professionals

De Nürburgring is een bijna zesentwintig kilometer lang racecircuit, waarop sinds 18 juni 1927 autoraces plaatsvinden. Het circuit werd van 1925 tot 1927 aangelegd door zo’n 2000 man, in het kader van een werkverschaffingsproject. Het werd gebouwd rond het dorp en rond de middeleeuwse Nürburgburcht. De eerste wedstrijd in 1927 werd gewonnen door Rudolf Caracciola, een renner geboren in Remagen. Tot in 1982 werd het circuit in zijn oorspronkelijke vorm gebruikt. De 20,8 kilometer lange Nordschleife met zijn 33 linkse bochten en 40 rechtse bochten, was verantwoordelijk voor heel wat spectaculaire ongevallen. Zo onder andere het ongeval met de Oostenrijkse Niki Lauda op 1 augustus 1976 bij de Grote Prijs van Duitsland. In 1984 werd een nieuw circuit in gebruik genomen, gebouwd naast het oude circuit. Enkel het vertrek- en het aankomstpunt van het oude circuit werden behouden. Het huidige circuit is veel minder gevaarlijk en is aangepast aan de moderne veiligheidseisen. Het record van gewonnen wedstrijden staat op naam van Michael Schumacher. Lange tijd werd de Nürburgring als het zwaarste circuit ter wereld beschouwd. Sinds 1977 wordt er alleen nog maar geraced op de Hockenheimring. Op de Nürburgring worden nu andere racen gehouden, onder andere motoraces, truckraces en oldtimerraces.

Amateurs

Niet alleen professionals komen op de Nürburgring laten zien wat ze kunnen. Ook amateurs mogen zich uitleven op het circuit van de Nürburgring. Op het circuit van de Nordschleife of op de Grüne Hölle (de groene hel) mogen motorrijders en autobestuurders hun skills laten zien. Dit kan bijvoorbeeld op Karfreitag, de vrijdag voor Pasen. Wie het nog spectaculairder wil, kan meerijden met een Ringtaxi. Een ervaren prof laat je het dan even warm en koud krijgen terwijl hij door de bochten scheurt. Het symbool voor de Nürburgring werd gebruikt op stickers en andere merchandising (petten, T-shirts...). Je vindt het ook vaak terug op auto's.

Rock am Ring

Het circuit dient enkele malen per jaar ook als festivalweide. Zo is er eenmaal per jaar, in het voorjaar, het drie dagen durende festival Rock am Ring met meer dan honderd acts op verschillende podia. Rock am ring is het grootste rockfestival van Duitsland. Een kleine 100.000 mensen uit binnen-en buitenland wonen het festival ieder jaar bij. De eerste editie vond plaats in mei 1985. Grote namen als Joe Cocker, U2 en Chris de Burgh traden aan. Sindsdien is dit festival een must voor de vele fans, ondanks het feit dat het dikwijls doorgaat in de kou en in de regen. Sinds 2015 zit het Rock am Ring echt niet mee. In 2015 stierven er 33 mensen tijdens het festival door een blikseminslag. In 2016 werd het festival na twee dagen van onweer stopgezet. In 2017 werd het festival de eerste avond al stopgezet vanwege een terreurdreiging. Alle festivalgangers werden verzocht het terrein te verlaten. Na grondige doorzoeking door de politie (zo'n 1200 manschappen) waarbij niets werd gevonden, werd de tweede dag besloten het festival verder te zetten.

Het pretpark aan de Nürburgring

Ring°Werk

In juli 2009 werd een nieuw vrijetijds- en businesscentrum geopend. Twee hotels waarvan een met casino, een vakantiepark, een discotheek, een 3D cinema (Ring°Kino) en een pretpark, Erlebniswelt Ring°Werk genaamd. Pronkstuk is sinds 2011 de 'Ring°Racer', een achtbaan waarin de snelheid van een Formule I-wagen wordt geëvenaard: 160 kilometer per uur! Gedurende 1220 meter ga je het gebouw binnen en buiten en ook nog eens over de kop. Naar verluidt de snelste achtbaan ter wereld. Een tentoonstelling leert je meer over de geschiedenis van de Nürburgring en met de Nürbus ga je terug naar de Eifel van de jaren vijftig. In een simulator kan je zelf achter het stuur van een bolide kruipen en over de Nordschleife scheuren. Met een 4D-bril op je neus lijkt het net echt. Op de Truck-Grand-Prix kruip je achter het stuur van een truck. In de Pit-stop-challenge wissel je banden en giet je de tank vol. Treuzelen niet toegestaan! Voor dit dagje uit moet je rond de 20 euro per persoon rekenen voor volwassenen en kinderen vanaf 11 jaar. Jongere kinderen betalen zo’n 13 euro (prijzen 2017). Met een Ring°Fun pakket mag je ook nog 10 minuten karten. Hiervoor moet je dan wel rond de 30 euro neertellen per persoon. Koop je een jaarkaart voor zo’n 50 euro per persoon, dan kan je ook in tal van andere attractieparken terecht, onder andere in België (Bobbejaanland, Plopsaland, Plopsacoo en PlopsaIndoor), in Nederland (PlopsaIndoor) en in Duitsland (MoviePark, Fort Fun, Legoland, Sealife en HolidayPark).

Faillissement

Na de bouw van het vrijetijds- en zakencentrum werd de Nürburgring in juli 2012 failliet verklaard. In 2014 kocht de Duitse Capricorn Group het geheel op en redde zo de Nürburgring van de ondergang.

Indoorkartbaan

Bij de Nürburgring is een indoorkartbaan van 400 meter lang. De 200 cm³ kartwagens gaan tot zeventig kilometer per uur en beantwoorden aan de modernste veiligheidsvoorschriften. Voor tien minuten betaal je zo’n 15 euro (2017).

Wandelingen te voet en met de fiets in en rond Nürburg

Met de fiets

Vanaf de Nürburgring kan je de Vulkan-Rad-route Eifel afleggen, een 55 kilometer lange fietsroute met als eindpunt Alf an der Mosel. Wanneer je deze fietsroute aflegt, ga je van de Ahr naar de Moezel en kom je achtereenvolgens voorbij: Nürburg, Kelberg, Ulmen, Lutzerath, Bad Bertrich en Alf an der Mosel. Onderweg kan je naar de Nürburgring en naar het pretpark Erlebniswelt, naar het droge maar 'Moosbrucher Weiher' bij Kelberg, naar het Ulmener Maar of naar het natuurgebied Jungferweiher, naar de kerk in Lutzerath-Driesch met een uit hout gesneden altaar en naar de thermen en de elfengrot in Bad Bertrich. Deze fietsroute heeft zware stukken (Adenau – Nürburg en Kennfus – Bad Bertrich) en makkelijke stukken (Nürburg – Kelberg, Lutzerath – Kennfus en Bad Bertrich – Alf an der Mosel). Voor elk wat wils dus.

Te voet

Een mooie wandeling te voet is die van de Nordschleife van de Nürburgring naar de Hohe Acht. Met zijn 747 meter is deze berg de hoogste van de Eifel. Vanop de zestien meter hoge Kaiser Wilhelmturm heb je een schitterend uitzicht over het Eifellandschap met de vele kegels. Bij goed weer kan je ook het Siebengebirge, het Westerwald, de Hunsrück, de Niederrhein en zelfs de torens van de Keulse Dom zien. De toren werd in 1909 gebouwd ter ere van het zilveren huwelijk in 1906 van Wilhelm II en Auguste Victoria. Via een stenen trap met 73 treden kan je naar het platform. Boven de ingangsdeur bevindt zich een bronzen reliëf ter ere van Wilhelm I. De totale duur van de 7,3 kilometer lange, niet al te zware rondwandeling is zo’n drie uur.

Rodelbaan

In Nürburg kan je ook gaan rodelen. De afdaling is 400 meter lang.

Wie meer info wil over deze stad en de omgeving, kan terecht in het infocenter op de Nürburgring. Je vindt deze in de Otto-Flimmstrasse. Je kan ook terecht op de websites van de Nürburgring of van Nürburg zelf.
© 2017 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fort Rock in de Amerikaanse staat OregonFort Rock in de Amerikaanse staat OregonDe staat Oregon in het noordwesten van de Verenigde Staten heeft enkele bekende bezienswaardigheden, zoals de stad Portl…
Cinema 4D, wat kun je ermee doen?Cinema 4D, wat kun je ermee doen?Cinema 4D is een softwareprogramma van het Duitste bedrijf Maxon. Met de softwarepakketten van Cinema 4D kunnen ontwerpe…
Kwadratische vergelijkingen oplossenEr zijn vier verschillende kwadratische vergelijkingen op te lossen. Het is daarom altijd belangrijk om eerst te kijken…
Sieraden: Aparte ringen trendsEen cocktailring is al jaren een statement sieraad, maar we zien steeds meer andere soorten ringen voorbijkomen. Zoals d…

Air Zermatt: vliegende (hulp)diensten in de Zwitserse AlpenAir Zermatt: vliegende (hulp)diensten in de Zwitserse AlpenAls er in de bergen iemand of zelfs meerdere mensen in nood zijn worden de helikopters van Air Zermatt ingezet. De helik…
Halligen – eilandjes met terpen in de WaddenzeeHalligen – eilandjes met terpen in de WaddenzeeDe Halligen voor de kust van Sleeswijk-Holstein zijn schilderachtige eilandjes in de Waddenzee. Ze doemen als fata morga…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: FotoGuelden, Pixabay
  • Eifel: de mooiste wandelingen langs heuvel en dal - Dieter Siegers – Maria en Winand Reitz – Rother wandelgidsen – Uitgeverij Elmar B.V., Delt, 2012
  • Wandelgids Eifel – Marcus Wiegard – Deltas Uitgeverij – 2012
  • Bildschöne Eifel – Peter Hirth – Bruckmann Verlag – Munchen – 2008
  • Erlebnisreise durch die wildromantische Eifel – Ziethen-Panorama verlag – 2011/2012
  • Freizeitverkehrsdienst im Landkreis Cochem-zell 2016 – Zum Wandern, Radwadern und für Ausflüge
  • Adac Wanderführer Eifel
  • Reiseführer Vulkaneifel – Bruni Mahlberg-Gräper / Jürgen Gräper – J.P. Bachem Verlag – 2011
  • Marco Polo – Eifel – Wolfgang Bartels - Van Reemst – Uitgeverij Unieboek / Het Spectrum bv Houten – Antwerpen – 2011
  • Eifel mit Kinderen – Ingrid Retterath – Peter Meyer Verlag – 2009
  • Folder Ring°Werk - Nürburgring
  • HLN - 03/06/2017
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 05-06-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.