Fort Rock in de Amerikaanse staat Oregon

Fort Rock in de Amerikaanse staat Oregon De staat Oregon in het noordwesten van de Verenigde Staten heeft enkele bekende bezienswaardigheden, zoals de stad Portland, de berg Mount Hood en de herinneringen aan de Oregon Trail. Minder bekend is Fort Rock: een enorme rots midden in de Great Sandy Desert, het woestijnachtige gedeelte van de staat. Geschat wordt dat de rots tussen de 50.000 en 100.000 jaar oud is. Fans van Wie is de Mol? zullen Fort Rock herkennen uit seizoen 17, toen één van de opdrachten op het land direct naast de rots gespeeld werd.

Algemene informatie

Fort Rock is een National Natural Landmark. Dit houdt in dat het beschermd natuurgebied is, maar dat er verder geen informatieborden of -centra zijn, zoals bij de nationale parken van de Verenigde Staten. Het Oregon Park and Recreation Department draagt de zorg voor het natuurgebied.

Fort Rock bevindt zich 70 mijl (112 kilometer) ten zuidoosten van Bend, een stad in het midden van de staat Oregon. Ongeveer een mijl (1,6 kilometer) ten zuiden van de rots ligt het kleine dorpje Fort Rock. Hier is een restaurant, een benzinepomp en een museum.
Fort Rock is te bereiken via de 31 snelweg en is gratis toegankelijk.

Voorzieningen

De voorzieningen bij Fort Rock zijn zeer beperkt. Er is alleen een toiletgebouw en er staan wat picknickbankjes. De weg naar Fort Rock toe is onverhard, net als de kleine parkeerplaats aan de voet van de rots. Naast de parkeerplaats staat een camper, waar een ‘ranger’ in woont – iemand die namens de staat Oregon Fort Rock in de gaten houdt. Ook kan hij informatie geven over het gebied.

De geschiedenis en geologie van Fort Rock

Fort Rock is onderdeel van Fort Rock Valley. Deze vallei hoort weer bij het Great Basin. Dit was in de prehistorie een ondiepe zee waar in de grond enkele gaten zaten. Door deze gaten kon magma omhoog komen. Het magma kwam vervolgens in aanraking met de modderige bodem van de zee en stolde. Hierdoor werden de gaten afgesloten. De ondergrondse stoom kon niet meer ontsnappen en zorgde voor druk op de gaten. Deze druk werd uiteindelijk zo groot dat het basalt, het gestolde magma, de lucht in werd geschoten.

De zuidpunt van de oostelijke kant van Fort Rock laat goed de poreuze vulkanische steen zienDe zuidpunt van de oostelijke kant van Fort Rock laat goed de poreuze vulkanische steen zien
Het basalt kwam terecht op de grond rondom het gat waar het door omhoog geschoten was en vormde zo een ring. In het water van het Great Basin koelde het basalt verder af en werd hard. Zo ontstond een tuff ring, een cirkel van vulkanische steen rondom een gat. Deze ring kan vergeleken worden met de bovenkant van een vulkaan.

Na het ontstaan van de ring gingen duizenden jaren voorbij. De zuidelijke winden die er veel in het gebied zijn, zorgden ervoor dat water tegen de ring aan geduwd werd. Door dit water, en door de wind, verdween het zuidelijke gedeelte van de ring geleidelijk. Uiteindelijk verdampte ook het water en bleef een rots over die qua vorm lijkt op een oud fort. William Sullivan, die de rots in 1873 ontdekte, noemde de rots daarom Fort Rock.

Bezienswaardigheden

Fort Rock is al een bezienswaardigheid op zich: je kunt over een pad aan de binnenkant van de rots wandelen of de rots aan de oostkant een stukje beklimmen via een steil, onregelmatig pad. In de omgeving van Fort Rock zijn echter nog een aantal bezienswaardigheden die de moeite waard zijn.

Fort Rock Cave

De eerste bezienswaardigheid is Fort Rock Cave, een grot ongeveer 1,2 mijl (bijna 2 kilometer) ten westen van Fort Rock. In deze grot ontdekte archeoloog Luther Cressmann sandalen van meer dan negenduizend jaar oud. De grot geeft ook een mooi uitzicht op Fort Rock. Een rondleiding met een gids kan geregeld worden via het Oregon Parks and Recreation Department.

Crack in the Ground

Crack in the Ground is een enorme spleet in de rotsachtige grond met een lengte van meer dan drie kilometer en een diepte van negen meter. Ook deze spleet is ontstaan door de vulkanische activiteit in de grond. Wandelaars kunnen onder begeleiding door Crack in the Ground wandelen.

Andere tuff ringen

In het gebied rondom Fort Rock zijn nog zo’n veertig andere tuff ringen. Deze zijn echter kleiner en niet zo indrukwekkend als het enorme Fort Rock. Lokale informatiefolders geven meer informatie over de locaties van deze ringen.

Wie is de Mol?

Seizoen 17 van het bekende televisieprogramma Wie is de Mol? had de staat Oregon als locatie. Tijdens aflevering 8 werd Fort Rock gebruikt als achtergronddecor voor de laatste opdracht van die aflevering. In het midden van de Fort Rock ring werd een vlag geplaatst met daaraan een vrijstelling: de kandidaat die deze te pakken zou krijgen, zou gegarandeerd de finale aflevering van het spel halen. Er waren op dat moment nog vier kandidaten over, die verspreid over het binnenste gedeelte van Fort Rock aan de opdracht begonnen. Ze moesten proberen ongezien de vlag in het midden te bereiken, wat betekende dat ze tussen de stekelige bosjes door moesten kruipen.

Ook in aflevering 9 was Fort Rock nog te zien, al was het nu meer op de achtergrond. Drie kandidaten moesten proberen de juiste straatnaambordjes en naambordjes op de juiste plaats in een oud wild west-dorpje te hangen. Dit dorpje werd in de aflevering Moltown genoemd. In werkelijkheid is dit het Fort Rock Homestead Village Museum, het museum van het dorpje Fort Rock. Het museum wordt gerund door vrijwilligers en is daardoor niet het hele jaar door geopend.

'Moltown', oftewel Fort Rock Homestead Village Museum'Moltown', oftewel Fort Rock Homestead Village Museum
© 2018 - 2024 Miriammylene, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Multnomawatervallen, OregonDe Multnomawatervallen in Oregon, Verenigde Staten, is befaamd om zijn schoonheid en staat bovenaan de lijst van toerist…
De Painted Hills in OregonDe Painted Hills in OregonDe Painted Hills, heuvels in zulke diverse kleuren rood en geel dat ze geschilderd lijken, zijn in Nederland voornamelij…
Pampus, hindernis en beschermingPampus, de ondiepte voor het IJ, heeft, ondanks de hinder die het scheepvaartverkeer van en naar Amsterdam er door onder…
Provence - het Fort van BuouxWie vanaf de D943, de weg van Lourmarin naar Apt, over de smalle D113 de Vallee de l'Aiguebrun in rijdt, komt al gauw te…

Glacier National Park in de Amerikaanse staat MontanaGlacier National Park in de Amerikaanse staat MontanaIn het noorden van de Verenigde Staten, tegen de Canadese grens aan, ligt de staat Montana. In deze grote staat – Montan…
Fietsen in Stanley Park in Vancouver, CanadaFietsen in Stanley Park in Vancouver, CanadaStanley Park is een park in de Canadese stad Vancouver. Het heeft een oppervlakte van ruim vierhonderd hectare en het is…
Bronnen en referenties
  • Eigen bezoek aan Fort Rock
  • Folder A Guide to Oregon's Northern Lake Country & Beyond, 2018
  • Verenigde Staten noordwest, ANWB reisgids, 2013
  • Aflevering 8 & 9 van Wie is de Mol?, seizoen 2017
Miriammylene (63 artikelen)
Laatste update: 26-01-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.