Fietsen in Stanley Park in Vancouver, Canada

Fietsen in Stanley Park in Vancouver, Canada Stanley Park is een park in de Canadese stad Vancouver. Het heeft een oppervlakte van ruim vierhonderd hectare en het is daarmee het grootste stadspark van Noord-Amerika. De ingang is per auto bereikbaar en ook in het park zelf zijn enkele parkeerplaatsen. Het beste is Stanley Park echter wandelend te bereiken of per fiets. Door het park lopen verschillende fiets- en wandelpaden, waaronder de Stanley Park Drive: een route van zo’n tien kilometer die om het hele park heen gaat. De toegang tot het park, met uitzondering van het zwembad en het aquarium, is gratis.

Fietsen huren

Door de vele kilometers fietspad die Stanley Park heeft (naast de Stanley Park Drive zijn er nog een aantal fietspaden die dwars door het park lopen), is fietsen huren geen enkel probleem. Vlakbij het park bevinden zich meerdere fietsverhuurbedrijven, bijvoorbeeld op Denman Street en West Georgia Street. Ook iets verder van Stanley Park af zijn nog meerdere fietsverhuurwinkels te vinden.

In Canada is het dragen van een helm verplicht. Fietsverhuurwinkels leveren bij het huren van een fiets daarom standaard een helm. De prijs van de helm kan doorberekend worden in de huurkosten. De meeste huurfietsen hebben geen slot. Dit kan apart erbij gehuurd worden, maar is niet verplicht.

Prijzen

De prijzen van het huren van een fiets variëren uiteraard per winkel en per fietsmodel. Een elektrische fiets huren is vanzelfsprekend duurder dan het huren van een gewone fiets. Ook kunnen er speciale tarieven zijn die afhangen van hoe lang je een fiets huurt. Sommige winkels laten huurders achteraf betalen, andere winkels spreken van tevoren met de huurders af hoe lang ze de fietsen kunnen huren. Toeristen die een fiets willen huren, doen er dus goed aan om van tevoren websites van fietsverhuurders te bekijken en prijzen te vergelijken.

Uitzichtpunten in het park

De hoofdfietsroute van het park, de Stanley Park Drive, is een éénrichtingsweg die rechts van de Stanley Park Causeway (de snelweg door het park) begint en vervolgens tegen de klok in rondom het park loopt. Onderweg komen fietsers diverse uitkijkpunten tegen, zoals de totempalen, de Lion’s Gate Bridge en de stranden.

De haven tot de totempalen

Totempalen bij Brockton PointTotempalen bij Brockton Point
Stanley Park Drive begint vlakbij de Rowing Club, de haven van het park. De weg loopt ongeveer anderhalve kilometer direct langs het water. Bordjes geven aan welke bezienswaardigheden op welke afstand liggen. De eerste grote bezienswaardigheid wordt gevormd door de totempalen. Deze bevinden zich in het meest oostelijke puntje van het park, Brockton Point. De totempalen zijn gemaakt door de oorspronkelijke bewoners van Canada en naar het park verhuisd vanaf andere locaties. Naast de totempalen is een souvenirwinkeltje en er zijn toiletten.

Behalve de totempalen biedt de eerste stop ook een mooi uitzicht op de skyline van Vancouver. Er zijn diverse hoge gebouwen te zien en ook Canada Place is vanaf dit punt te bewonderen. Dit laatste gebouw werd speciaal voor de wereldtentoonstelling van 1986 gebouwd.

Brockton Lighthouse tot Children’s Waterpark

De fietsroute gaat vanaf de totempalen verder over Brockton Point met daarbij Brockton Lighthouse, een vuurtoren die in 1914 gebouwd werd. Op het water achter de vuurtoren zijn veel watervliegtuigjes te zien, die het water als start- en landingsbaan gebruiken.

Ongeveer een kilometer na Brockton Lighthouse is het standbeeld Girl in a Wetsuit te zien, dat in 1972 gebouwd werd. Zo’n tweehonderd meter verderop bevindt zich het Children’s Waterpark: een klein speeltuintje met allerlei waterspeeltoestellen, zoals buizen waar water uit komt en fonteinen. Fietsen is rondom het Children’s Waterpark niet toegestaan, alle fietsers moeten afstappen en het stukje langs de speeltuin wandelen.

Prospect Point

De fietsroute gaat verder langs het water naar Prospect Point, waar ook weer een vuurtoren is. Prospect Point biedt ook een mooi uitzicht op de Lion’s Gate Bridge: een grote brug die het centrum van de stad Vancouver met het noordelijke deel verbindt. De naam komt van de grote standbeelden aan het begin van de brug in de vorm van een leeuw. Vanaf Prospect Point zijn ook de North Shore Mountains, een aantal hoge bergen, goed te zien.

Siwash Rock en de stranden

Vanaf Prospect Point loopt de route een kilometer door langs het water zonder uitzichtpunten. Pas bij kilometer zes, geteld vanaf het begin van de route, wordt Siwash Rock bereikt: een hoge rots van zo’n 32 miljoen jaar oud. Ongeveer zeshonderd meter verderop ligt het eerste strand van Stanley Park, Third Beach. Hier zijn geen voorzieningen of faciliteiten om je om te kleden. Deze zijn er wel in de buurt van Second Beach, ongeveer anderhalve kilometer vanaf Third Beach. Ook heeft Second Beach een zwembad. Hier moet voor de toegang apart betaald worden.

English Bay Beach

Stanley Park Drive loopt vanaf Second Beach nog door naar English Bay Beach, een strand tegen het centrum van de stad aan. Ook is het mogelijk om vanaf het strand terug te keren naar de fietsverhuurwinkels. Met de fiets het centrum verder in gaan is niet aan te raden: als er al fietspaden zijn, lopen ze op dezelfde weg als waar de auto’s rijden en vaak houden deze paden plotseling op, waardoor fietsers direct tussen de auto’s terecht komen.

Algemene informatie

Behalve de Stanley Park Drive zijn er nog een aantal fietspaden in het park. Deze lopen niet langs het water, maar door het park heen. De paden gaan onder andere naar Beaver Lake, een meer midden in het park, en naar de Hollow Tree, een ruim zevenhonderd jaar oude enorme boom die hol van binnen is.

In het park zijn op diverse punten faciliteiten aanwezig. Er zijn meer dan tien toiletgebouwen en op vier plekken zijn eetgelegenheden. Informatie is te verkrijgen bij de fietsverhuurders en vlakbij de Rowing Club. In het park, vlakbij de Rose Garden, is een politiebureau.

Aquarium

Het Vancouver Aquarium Marine Science Center bevindt zich ook in Stanley Park. In dit aquarium is een grote diversiteit aan zeedieren te zien. Een toegangskaartje is vereist en kan bij de kassa gekocht worden of van tevoren online via de website van het Vancouver Aquarium.
© 2018 - 2024 Miriammylene, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bezienswaardigheden in VancouverBezienswaardigheden in VancouverVancouver is een stad in het westen van Canada met circa 600.000 inwoners, waarvan vele immigranten uit alle delen van d…
Stranden in DubaiStranden in DubaiWitte stranden, palmbomen, rust of juist drukte en de grote stad op steenworp afstand. Dubai heeft het allemaal. Welke s…
Glacier National Park in de Amerikaanse staat MontanaGlacier National Park in de Amerikaanse staat MontanaIn het noorden van de Verenigde Staten, tegen de Canadese grens aan, ligt de staat Montana. In deze grote staat – Montan…
Universiteit van Amsterdam - Science ParkIn 2010 heeft de Universiteit van Amsterdam zijn locatie Amsterdam Science Park geopend. Studenten uit het hele land en…

Fort Rock in de Amerikaanse staat OregonFort Rock in de Amerikaanse staat OregonDe staat Oregon in het noordwesten van de Verenigde Staten heeft enkele bekende bezienswaardigheden, zoals de stad Portl…
Olympic National Park in de Amerikaanse staat WashingtonOlympic National Park in de Amerikaanse staat WashingtonIn het noorden van de Amerikaanse staat Washington, vlakbij de Canadese grens, ligt Olympic National Park, één van de ve…
Bronnen en referenties
  • Eigen bezoek aan Stanley Park, inclusief fietstocht
  • Canada & Alaska West, ANWB Wereldreisgids, 2013
  • https://vancouver.ca/parks-recreation-culture/sites-landmarks-and-totem-poles.aspx
  • https://www.vanaqua.org/
Miriammylene (63 artikelen)
Laatste update: 26-01-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.