Olympic National Park in de Amerikaanse staat Washington

Olympic National Park in de Amerikaanse staat Washington In het noorden van de Amerikaanse staat Washington, vlakbij de Canadese grens, ligt Olympic National Park, één van de vele nationale parken van de Verenigde Staten. Het park bestaat uit één groot deel en een smal deel langs de kust en heeft bij elkaar een oppervlakte van ruim 3700 vierkante kilometer. Het (letterlijke) hoogtepunt wordt gevormd door de Olympic Mountains, een gebergte met gletsjers. De bekendste berg is Mount Olympus met een hoogte van een kleine 2500 meter.

Het park

Een bezoek aan Olympic National Park kan het beste beginnen bij het Olympic National Park Visitor Center, aan de noordkant van het grootste deel van het park. Hier is namelijk alle informatie over Olympic National Park te verkrijgen. Je kunt hier gratis een plattegrond van het hele park halen en er zijn gedetailleerde wandelkaarten te koop. Ook kun je hier toestemmingsformulieren halen om in het park te overnachten.

Bij het Visitor Center kun je ook de toegang voor het park betalen. Het is mogelijk een los kaartje te kopen, wat zeven dagen achter elkaar geldig is, of een America the Beautiful-pasje. Dit pasje is te gebruiken bij alle nationale parken van de Verenigde Staten. Olympic National Park heeft ook een jaarpas voor alleen het eigen park. De meest actuele informatie is altijd terug te vinden op de website van het park.

Uitkijkpunten

Olympic National Park is ruwweg in drie delen te verdelen: de kust, de bossen en de bergen. Het kustgedeelte bestaat vooral uit uitzicht over het water met wandelroutes over stranden, de bossen lijken door het vochtige klimaat op regenwouden met verschillende enorm hoge bomen en de bergen bieden een prachtig uitzicht met hun besneeuwde bergtoppen. Elk deel heeft eigen stoppunten.

De kust

Een smal deel van Olympic National Park ligt helemaal aan de westkant van de staat Washington, tegen de Grote Oceaan aan. Het wordt gescheiden van het grote deel van Olympic National Park door het Olympic National Forest, een erg groot bosgebied. Bezoekers aan de Olympic Wilderness, zoals het smalle deel genoemd wordt, kunnen hier vogels, vissen en met een beetje geluk beren zien.

De Olympic Wilderness kent drie plaatsen met faciliteiten:
  • Ozette, helemaal in het noorden van het parkdeel;
  • Mora, in het midden van het parkdeel en
  • Kalaloch, helemaal in het zuiden van het parkdeel.

Alle drie de plaatsen hebben een ranger station voor informatie, maar deze zijn alleen s zomers geopend. Ozette en Mora hebben een camping, Kalaloch heeft een camping en een hotel.

De bossen

Het grote gedeelte van Olympic National Park bestaat uit bossen en bergen. De bossen bevinden zich ten westen van de bergen. Voor bezoekers zijn er vijf grote stoppunten:

Storm King
Dit ligt in het noorden van het park en heeft een ranger station met informatie dat alleen s zomers geopend is. Het ligt aan Lake Crescent, een meer waar op gevaren mag worden. Aan de westkant van het meer ligt Fairholme, waar ook een ranger station is dat alleen s zomers geopend is. De twee stops zijn vooral geschikt voor mensen die van het water willen genieten. Overnachten kan in Lake Crescent Lodge, vlakbij het Storm King Ranger Station.

Eagle
Hier is een ranger station met informatie dat alleen s zomers geopend is. Het ligt niet ver van de Ancient Groves, waar gewandeld kan worden door het bos.

Sol Duc
Deze stop ligt vlakbij Eagle en vlakbij de wandelroute naar de Sol Duc Falls, een waterval. Overnachten kan in het Sol Duc Hot Springs Resort, een hotel dat tussen Eagle en Sol Duc in ligt.

Hoh Rain Forest Visitor Center
Dit is de grootste stop van de westkant van het park. Er is een informatiecentrum dat het hele jaar door geopend is, er is een camping en er zijn wandelroutes. De langste wandelroute gaat naar ranger station Olympus, dat alleen s zomers geopend is. De wandeling gaat door het Hoh Rain Forest, een bos dat op een regenwoud lijkt. Hoh Rain Forest wordt tot één van de zeven wonderen van de staat Washington gerekend.

Quinault Rain Forest
Hier is een ranger station dat alleen s zomers geopend is. Vanaf de stop is een korte wandelroute door het bos dat op een regenwoud lijkt. Ook zijn er twee onverharde wegen richting Graves Creek, waar twee campings zijn. De campings bevinden zich midden in het bos en kennen weinig voorzieningen. Omdat ze midden in de natuur liggen, zijn het vooral gewilde bestemmingen voor natuurliefhebbers.

De bergen

Hurricane Ridge uitkijkpuntHurricane Ridge uitkijkpunt
Het middelste gedeelte van Olympic National Park wordt gevormd door de Olympic Mountains. Het Hurricane Ridge Visitor Center, op zon drie kwartier rijden van het Olympic National Park Visitor Center, geeft een prachtig uitzicht op de bergen. Tevens zijn hier voorzieningen als toiletten en is er een restaurant. Vanaf het Visitor Center zijn verschillende wandelroutes door de bergen. Ook zijn er onverharde wegen naar uitkijkpunten. Deze wegen zijn alleen s zomers open.

Tips en regels

Wie Olympic National Park bezoekt, moet van te voren goed bedenken wat hij of zij wil bezoeken. Het park is namelijk erg uitgestrekt en vanwege de bergen in het midden loopt er geen weg van het noorden van het park naar het zuiden. Wie bijvoorbeeld van het Olympic National Park Visitor Center naar Staircase Ranger Station aan de zuidkant van het park wil, moet rekenen op een reistijd met de auto van zeker drie uur. Ook de afstand van het grote parkdeel naar het smalle parkdeel aan de kust is groot: van Olympic National Park Visitor Center naar Ozette is het zon tweeënhalf uur rijden.

Omdat Olympic National Park een nationaal park is, valt het hele gebied onder beschermd natuurgebied. Dit betekent dat er niets aan het landschap veranderd mag worden. Ook mag er niets meegenomen worden: bloemen plukken is bijvoorbeeld verboden. Bezoekers wordt gevraagd altijd op de paden te blijven om de natuur vooral niet aan te tasten. Ook wordt hen via informatieborden en de parkplattegrond gevraagd om afval altijd op te ruimen. Autos mogen alleen op door het park aangegeven wegen komen en niet buiten de aangelegde parkeerplaatsen stoppen.

Dieren

In het park komen verschillende dieren, variërend van kleine insecten en vogels tot herten en beren. Dit zijn wilde dieren die de Amerikaanse overheid ook graag wild wil houden. Bezoekers wordt daarom gevraagd op gepaste afstand te blijven. Als regel wordt vijftig meter voor grotere dieren aangehouden. Dieren mogen uiteraard niet gevoerd worden en ook voor hun welzijn wordt aan bezoekers gevraagd hun afval goed op te ruimen. Huisdieren (honden) zijn toegestaan in het park, maar moeten wel aan de lijn gehouden worden.
© 2018 - 2024 Miriammylene, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verenigde Staten: WashingtonVerenigde Staten: WashingtonWashington is één van de vijftig staten van Amerika. Er is heel wat moois in deze staat te vinden en het is zeker de moe…
Natuurwonder Noord-Amerika: Moraine LakeNatuurwonder Noord-Amerika: Moraine LakeMoraine Lake in Alberta, Canada. Een prachtig meer in het Banff National Park, gelegen in het gebied genaamd Canadese Ro…
Informatie over de Verenigde Staten van AmerikaInformatie over de Verenigde Staten van AmerikaAmerika is een machtig en groot land. In totaal horen er vijftig staten bij het land. Behalve de vijftig staten is er oo…
Natuurwonder Noord-Amerika: Yellowstone National ParkNatuurwonder Noord-Amerika: Yellowstone National ParkYellowstone National Park, het eerste nationale park ter wereld gelegen in Wyoming, Verenigde Staten en een klein gedeel…

Fietsen in Stanley Park in Vancouver, CanadaFietsen in Stanley Park in Vancouver, CanadaStanley Park is een park in de Canadese stad Vancouver. Het heeft een oppervlakte van ruim vierhonderd hectare en het is…
Bronnen en referenties
  • Plattegrondfolder van Olympic National Park
  • https://www.nps.gov/olym/index.htm
  • Eigen bezoek aan Olympic National Park
Miriammylene (63 artikelen)
Laatste update: 26-01-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.