Provence - het Fort van Buoux
Wie vanaf de D943, de weg van Lourmarin naar Apt, over de smalle D113 de Vallee de l'Aiguebrun in rijdt, komt al gauw terecht op een bijzondere plek: het Fort van Buoux. De ruine van een middeleeuwse burcht die, alleen al vanwege de prachtige ligging, de moeite van een bezoek waard is.
Goed verstopt in de vallei ligt deze oude citadel. Dankzij de borden langs de weg is de juiste plek zo gevonden. De kleine parkeerplaats doet vermoeden dat deze plek nog relatief onbekend is bij de toeristen die de Provence, en in het bijzonder de Luberon, bezoeken. Via een breed pad, dat dankzij de bomen grotendeels in de schaduw ligt, loop je langs en onder indrukwekkende rotspartijen. Dit gebied, met vele grotten, wordt al 70.000 jaar door mensen bewoond.
Strategisch gelegen
Het pad voert naar een woning, waar je bij de voordeur het entreekaartje koopt. Met het kaartje krijg je een (Nederlandstalige)plattegrond en een korte beschrijving van deze plek. Om verder te kunnen, loop je door de goed onderhouden rotstuin die om de woning heen ligt. Via een grof pad, dat langs de bergrand voert, kom je uiteindelijk bij de ingang van het oude burchtcomplex. Het fort van Buoux ligt boven de oude weg van Aix-en-Provence naar Apt en was daardoor ooit van grote strategische betekenis. Tegelijkertijd was het tijdens de godsdienstoorlogen een schuilplaats voor de plaatselijke bevolking. In de loop van de 17e eeuw verloor het complex zijn betekenis en is sindsdien langzaam vervallen.
Bezoek aan het fort
Na het passeren van de eerste poort, bevind je je op het plateau waar zich ooit het oude dorp Buoux bevond. Door de tegenwoordige dichte begroeiing is hier echter weinig van terug te vinden. Het meest herkenbare deel van het oude dorp is de voormalige kerk uit de 13e eeuw, waarvan de muren nog gedeeltelijk overeind staan. Langzaam kom je steeds hoger op de rots en het wordt hoe langer hoe duidelijker waarom deze rots al door de Kelten gebruikt werd als verdedigingsbolwerk. Staande op de rots is een groot deel van de vallei te overzien. Het uitzicht over de Luberon, de Vallee de l'Aiguebrun en een deel van de Combe de Lourmarin is ronduit schitterend.
Op de uitloper van de rots bevindt zich het voormalige kasteel dat, hoewel in zeer slechte staan, nog altijd als zodanig herkenbaar is. Muren, poorten, resten van de Keltische nederzetting en de fundamenten van torens zijn hier te bezichtigen. Via een zijpoort kan de 'geheime trap' belopen worden. Gewelfde ruimtes zijn er nog nauwelijks, maar dit gemis wordt ook hier ruimschoots gecompenseerd door de schitterende omringende natuur.
Verlaten
Ten tijde van de toen nog jonge Lodewijk XIV (de Markies van Buoux verbleef destijds aan het hof) werd begonnen met de ontmanteling van het fort. Verschillende bronnen noemen 1660 als het jaar waarin de onttakeling van het complex werd ingezet.
Het dorp op de helling werd verlaten en in de 17e eeuw werd het 'nieuwe' -en huidige- Buoux in de vallei gebouwd.
Hoewel het complex is opgengesteld voor publiek, moet de bezoeker de nodige veiligheidsmaatregelen in acht nemen. Er zijn maatregelen genomen om het hoger gelegen deel van de burcht toegankelijker te maken, de paden zijn redelijk begaanbaar en op de meeste plaatsen wordt het burchtterrein door oude muurresten van de afgrond gescheiden, maar
niet overal. Op deze plaatsen wordt de bezoeker echter tijdig gewaarschuwd.
Lees verder