Bédoin – dorp aan de voet van de Mont Ventoux

Bédoin – dorp aan de voet van de Mont Ventoux Bédoin is een levendig dorp in de Provence. Het is er een komen en gaan van fietsers die de Mont Ventoux willen beklimmen. Dat kan vanuit Bédoin: het dorp is een van de drie officiële startplaatsen voor de beklimming van de beroemde berg per fiets en het is de moeilijkste. In het dorp gonst het van de bedrijvigheid, waarbij de fietsenverhuur en fietsenverkoop een belangrijke is. Bédoin is ook regelmatig het toneel van Provençaalse markten waar ambachtelijke producten uit de streek worden verkocht.

Een wielerdorp in de Provence


De gemeente Bédoin in de Vaucluse

Bédoin is een gemeente in het departement Vaucluse in de regio Provence-Alpes-Côte d'Azur en maakt deel uit van het arrondissement Carpentras. De gemeente telt 3230 bewoners (2015) en heeft een oppervlakte van 92,3 km². De gemeente ligt op een hoogte van 240 tot 1883 meter.

Berceau du vin

Men is het er niet helemaal over eens waar de naam vandaan komt. De naam zou zijn afgeleid van berceau du vin, dat bakermat van de wijn zou betekenen. De streek is bekend om zijn zeer goede wijnen. Een andere verklaring komt voort uit de ligging in het landschap, waarbij bed verhoging in het landschap betekent dat gekoppeld is aan het Gallische woord voor klein fort: duno. Bédoin zou in deze verklaring versterkte heuvel betekenen.

Romeinse Rijk

De geschiedenis van de streek rond het dorp strekt zich uit over miljoenen jaren. De berg Mont Ventoux met de lichte kalkstenen top ontleent er zijn uiterlijk aan. Hier liepen Neanderthalers rond en heel veel later de Romeinen, zo blijkt uit archeologische opgravingen. Ten tijde van het Romeinse Rijk bestond het dorp al. Op de heuvel in het midden van het dorp zijn de Romeinse restanten te zien in een oude muur. Het zijn de overblijfselen van een vesting, passend bij verklaring van de naam.

Pest

Het dorp heeft dus een lange geschiedenis en een die niet altijd gladjes verliep. Eén van de rampen in het dorp was de pestepidemie in de jaren 1629-1630. De besmettelijke en dodelijke ziekte sloeg genadeloos toe in Bédoin en nagenoeg de gehele bevolking werd slachtoffer en overleefde niet.

Dorp voor fietsers en wandelaars

Bédoin is een dorp dat het voor een belangrijk deel van de toeristen moet hebben. Vooral fanatieke fietsers en wandelaars vinden er een toevluchtsoord. Er zijn fantastische fietsenspeciaalzaken te vinden het dorp, die het neusje van de zalm op het gebied van racefietsen kunnen leveren en repareren. Ook zijn er diverse fietsenverhuurbedrijven met modellen voor de recreatieve fietsers, met of zonder elektrische ondersteuning. Doel voor velen is de beklimming van de Mont Ventoux, die vanaf het dorp zichtbaar is.

Tour de France

Bédoin is bekend van de wieleretappe in de Tour de France. Van mei tot november kunnen recreatieve fietsers de berg op. Het is naast Sault en Malaucène het dorp van waaruit de Mont Ventoux per fiets kan worden beklommen, een officieel startpunt. Het is de moeilijkste van de drie beklimmingen vanwege het stijgingspercentage dat voor de top oploopt tot 11,8%.

Beklimming van de Mont Ventoux

Beklimming van de Mont Ventoux is een sportieve krachtmeting waar menig wielrenner zich toe aanzet. Er gaan solisten, duo’s en vrienden- en familiegroepjes naar boven. Met de auto is het trouwens ook een mooie tocht en ook wandelend is de Mont Ventoux te doen. Het is voor elke wandelende of fietsende klimmer een hele prestatie. De beklimmingen worden regelmatig gedaan met een speciaal doel, een sponsortocht voor een zieke of ziekte, waarbij de deelnemers het doel kenbaar maken via een uniform shirtje.

Brood en Provençaalse markt

Het dorp heeft vele gezellige restaurantjes, bakkers die dagelijks vers brood presenteren, galerietjes en regelmatig een kunstmarkt, brocante of Provençaalse markt met producten uit de streek. Dan staan er verrukkelijke kramen met olijven, kruiden, kaas, honing, brood, groente en fruit, sappen en wijnen en zelfgemaakte bijous zoals hangers en oorbellen met daarin lavendel verwerkt. Bédoin ligt in het gebied waar veel lavendel wordt gekweekt. De markten zijn drukbezocht en erg gezellig. Toppunt van het dorpbezoek is een lunch bij het scheiden van de markt in een van de restaurantjes langs de marktstraat, met een glaasje wijn van het huis.

Petanque

Bédoin heeft een groot petanqueplein, naast fietsen dé sport uit de streek. Vooral ouderen beoefenen het veel. Petanque is de Provençaalse variant van jeu de boules. Vanuit Bédoin zijn er voor toeristen meer sporten te beoefenen, zoals paardrijden op de flanken van de Ventoux, bergbeklimmen in de Dentelles, de Gorges de la Nesque en de Mont Ventoux en kajakken op de Sorgue. Er zijn prachtige routes voor motorrijders en fenomenale trails voor mountainbikers. In de winter kun je op de noord-en zuidzijde van de Mont Ventoux skiën.

Bédoin

Legenda
A. Bédoin
B. Malaucène
C. Carpentras
D. Mont Ventoux
E. Gorgers de la Nesque
G. La Sorgue

Lees verder

© 2016 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mont Ventoux beklimmen met de fietsDe Mont Ventoux is één van de bekendste bergen van Europa en ook wel “De reus van de Provence” en “De kale berg” genoemd…
Sneeuw en wintersport op de Mont VentouxSneeuw en wintersport op de Mont VentouxDe Mont Ventoux in de Provence van Frankrijk is een bekende berg bij fietsers. De bijna tweeduizend meter hoge top is be…
Tom Simpson: dopingdode in de Tour de FranceOp 13 juli 1967 valt Tom Simpson van zijn fiets. De Britse wielrenner is in de Tour van dat jaar bezig aan de laatste 2…

Carpentras – stad van truffel en berlingot in de ProvenceCarpentras – stad van truffel en berlingot in de ProvenceCarpentras is een gezellige stad in de Provence, vlakbij de Mont Ventoux. Het is een stad met heerlijke markten, die nie…
De wereldberoemde piramides van Gizeh, EgypteDe wereldberoemde piramides van Gizeh, EgypteDe piramides van Gizeh behoren tot de grootste en oudste bouwwerken op aarde. Ze zijn namelijk al duizenden jaren oud. D…
Bronnen en referenties
  • http://zonnigzuidfrankrijk.nl/provence-2/steden/bedoin/ Geraadpleegd op 14 september 2016
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Bédoin Geraadpleegd op 14 september 2016
  • http://www.bedoin.org Geraadpleegd op 14 september 2016
  • http://www.maisonmonventoux.com/omgeving Geraadpleegd op 14 september 2016
  • http://cities.reseaudesvilles.fr/cities/104/documents/m93fxln5a6eg0qb.pdf Geraadpleegd op 14 september 2016
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Petanque Geraadpleegd op 14 september 2016
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 31-07-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.