Sneeuw en wintersport op de Mont Ventoux

Sneeuw en wintersport op de Mont Ventoux De Mont Ventoux in de Provence van Frankrijk is een bekende berg bij fietsers. De bijna tweeduizend meter hoge top is berucht bij de Tour de France-wielrenners. Het is een 'tour de force', een krachtmeting, om hem te beklimmen en juist daarom is hij tegelijk berucht en beroemd en vooral geliefd bij de wielrenners. Van maart tot november is hij per fiets te beklimmen. In het winterseizoen en heeft de Mont Ventoux een sneeuwhoed op. Vanaf de flanken is er dan te skiën en zijn er meer wintersporten te beoefenen.

Sneeuw en skiën op de Mont Ventoux

De Mont Ventoux is de Reus van de Provence. Het is de hoogste berg (1912 meter) van de regio Provence. Hij wordt ook wel de Kale Berg genoemd, vanwege zijn kale top. Op het hoogste stukje van de berg groeien namelijk geen bomen. Daar liggen stenen en is steenslag te vinden en dat landschap wordt wel omschreven als het maanlandschap van de Mont Ventoux. Op diezelfde berg, waar van maart tot november duizenden fietsers zich naar boven ploeteren, individueel, met een maatje of in een ploeg - al dan niet als sponsortocht voor een goed doel - kan in de wintermaanden worden geskied. Zowat elke winter is de berg bedekt met een flinke laag sneeuw.

Sneeuw op de Mont Ventoux / Bron: Psycho Chicken, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Sneeuw op de Mont Ventoux / Bron: Psycho Chicken, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Sneeuwzeker en sneeuwradar
Sneeuwzeker is de berg niet, zodat de wintersporter die daar zijn ski’s onder wil binden de sneeuwradar goed moet raadplegen.

Sneeuw in de Provence

Als er sneeuw ligt in de Provence, in het zuiden van Frankrijk, dan is het meteen een geweldige ervaring. Dan is het niet ondenkbeeldig dat je boven in de ijskoude sneeuw hebt geskied en beneden in het dal op een terrasje in een t-shirtje een glas wijn kunt pakken. Hoe bijzonder is dat!

Ventoux Zuid Station

Op 1440 meter hoogte op de zuidelijke helling van de Mont Ventoux ligt het Ventoux Zuid Station. Het landschap is er indrukwekkend en er zijn veel wintersportactiviteiten te doen. Behalve dat er gelegenheid is om te alpineskiën, kan er worden gerodeld, gesnowboard en gelanglauft. Tevens zijn er routes uitgezet voor sneeuwschoenwandelaars. Het wintersportgebied strekt zich uit van 1440 tot 1650 meter hoogte.

Weg naar de top

In 1950 werd de aansluiting van de D164 op de D974 aangelegd, waardoor Sault een rechtstreekse verbinding met de top kreeg. Sindsdien wordt de weg door zomer- en wintersporters gebruikt. Sault is met Malaucène en Bédoin een van de drie officiële startpunten voor de beklimming van de Mont Ventoux.

Chalet Reynard

Chalet Reynard ligt op 1417 meter hoogte, bij het begin van het ‘maanlandschap’. Het opende in 1928 en werd gebouwd als schuil- en eetgelegenheid voor jagers en voor de pioniers van de wintersport op de Mont Ventoux. Het is een bekende uitspanning op de flank van de berg. In de warme maanden biedt het een uitspanning voor de wielrenners en bezoekers van de top en in het winterseizoen is het een bergrestaurant voor de wintersporters. Het ligt vlakbij het Ventoux Zuid Station. Chalet Reynard, vanuit Bédoin bereikbaar, is een hotel en restaurant met een winkel met fietsen en fietsbenodigdheden en wintersportartikelen. Het chalet draagt de naam van Eugène Reynard, een van de eersten die pistes prepareerde en skitochten organiseerde op de zuidhelling van de Mont Ventoux. Dat was in de jaren twintig van de twintigste eeuw en sindsdien is het hotel-restaurant een begrip.

Blauwe en rode pistes

Vanaf het hotel gaan twee skiliften naar vijf blauwe pistes, twee rode pistes en een rodelbaan. Rond de uitspanning ligt dertig kilometer aan piste.

Wintersport Mont-Serein

Op de noordhelling van de Mont Ventoux ligt Mont Serein, in de winter een wintersportgebied en één van de oudste skigebieden van Frankrijk. Er wordt daar gewintersport sinds de jaren dertig van de twintigste eeuw. Op een hoogte van 1350 meter kun je daar skiën, snowboarden en sneeuwschoenlopen. Er ligt 12 kilometer geprepareerde skipiste die met negen liften zijn te bereiken. Voor langlaufers ligt er een loipe van zeven kilometer lengte en een wandelroute voor sneeuwschoenwandelaars van acht kilometer. De noordhelling biedt ook plek aan sneeuwsurfers en rodelaars. Op 1400 meter hoogte staat het skistation Chalet Liotard.

Chalet Liotard

De weg van Malaucène naar de top van de Mont Ventoux werd in 1932 in gebruik genomen. Dat was ook het jaar van de eerste echte wintersportactiviteiten bij Mont Serein. Langs de weg zijn verschillende skihutten gebouwd voor het comfort van de sporters en één daarvan werd in 1947 overgenomen door de horecafamilie Liotard. Zij zetten er een etage bovenop en exploiteerden de skihut vanaf toen als hotel-restaurant. In 1995 verkocht de familie het chalet, maar de naam Liotard bleef bestaan.

Montoux Ventoux

Legenda
A. Malaucène
B. Bédoin
C. Sault
D. Mont Ventoux
E. Mont Serein
F. Chalet Reynard

Lees verder

© 2016 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tom Simpson: dopingdode in de Tour de FranceOp 13 juli 1967 valt Tom Simpson van zijn fiets. De Britse wielrenner is in de Tour van dat jaar bezig aan de laatste 2…
Valkenburg en Luik – Van Ameland naar de ProvenceValkenburg en Luik – Van Ameland naar de ProvenceDe reis gaat van Ameland naar de Mont Ventoux. Onderaan de voet van die beroemde berg ligt een dorpje dat Malaucène heet…
Snowboardlessen volgen: thuis of op vakantie?Stel je gaat dit jaar voor het eerst op wintersport. Of je wilt eens een jaartje gaan snowboarden in plaats van skiën. H…
Ski-Arlberg, bakermat van het skiënHet Ski-Arlberg gebied is een van de meest populaire skigebieden ter wereld. En dat is niet voor niets zo. Met 276 kilom…

Zes sneeuwzekere skigebieden in november - OostenrijkZes sneeuwzekere skigebieden in november - OostenrijkNovember is voor veel mensen nog een echte herfstmaand. Toch heeft deze herfstmaand voor de liefhebber van wintersport v…
Åre, Zweden – skigebied voor sneeuwzeker wintersportenÅre, Zweden – skigebied voor sneeuwzeker wintersportenÅre is een sneeuwzeker skigebied in Zweden. In het skigebied van Åre vind je meer dan 112 verschillende pistes. Het skig…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: CC-BY-SA-3.0, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • http://www.provence-toerisme.com/ontdekken/mont-ventoux-87-2.html Geraadpleegd op 25 september 2016
  • http://www.dekaleberg.nl/begrippenlijst/7-mont-serein Geraadpleegd op 25 september 2016
  • http://www.wintersporters.nl/skigebieden/serein Geraadpleegd op 25 september 2016
  • Afbeelding bron 1: Psycho Chicken, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 13-02-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Wintersport
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.