De wereldberoemde piramides van Gizeh, Egypte

De wereldberoemde piramides van Gizeh, Egypte De piramides van Gizeh behoren tot de grootste en oudste bouwwerken op aarde. Ze zijn namelijk al duizenden jaren oud. De Piramide van Cheops (de middelste piramide) is het laatst overgebleven klassieke wereldwonder dat nog te bezichtigen is. De overige bouwwerken die behoorden tot de wereldwonders zijn namelijk met de tijd vergaan. Voor de piramides staat de wereldberoemde Sfinx. De Sfinx diende als "wachter" tegen mogelijke indringers. De monumenten staan in de buurt van de hoofstad Caïro en zijn hierdoor eenvoudig te bereiken.

De piramides van Gizeh, Egypte


Hoe zijn de piramides gebouwd?

Er zijn talloze theorieën over de constructie van de piramiden. Eén hiervan beschrijft de bouw van een langzaam oplopende helling over een lange afstand. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de bouwstenen op een betere manier vervoerd konden worden. Het nadeel hiervan is echter dat er een enorme hoeveelheid stenen nodig is om slechts het bouwwerk eromheen te kunnen bouwen. Dit maakt deze theorie wat onwaarschijnlijker. Andere theorieën beschrijven het gebruik van water om de enorme stenen met behulp van drijvende plateau's te verplaatsen.

Piramide van Cheops / Bron: Ad Meskens, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Piramide van Cheops / Bron: Ad Meskens, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
<BR>
Piramide van Chefren / Bron: MusikAnimal, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Piramide van Chefren / Bron: MusikAnimal, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Piramide van Mycerinus / Bron: Kounosu, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Piramide van Mycerinus / Bron: Kounosu, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Piramide van Cheops

De piramide van Cheops is officieel de hoogste piramide op aarde. Het bouwwerk is namelijk 146 meter hoog. Hiernaast is het de oudste piramide van Gizeh. Deze piramide wordt ook wel 'The Great Pyramid of Giza' genoemd. Cheops was een zeer bekende (en gevreesde) farao uit het oude Egypte. Hij had maar liefst voor 35 jaar de macht in Egypte. De buitenste laag van het bouwwerk bestond in het verleden geheel uit kalksteen. Dit gaf vroeger een oogverblindend effect wanneer de zon hierop scheen. Het kalksteen is echter grotendeels verdwenen omdat het tijdens de Middeleeuwen gebruikt werd voor andere doeleinden. Een deel van het kalksteen is nog aan de top te zien. In het bouwwerk bevindt zich een kamer die geheel van graniet is gemaakt. Officieel wordt dit de grafkamer genoemd.

Afmetingen

  • Oorspronkelijke hoogte: 146,50 meter.
  • Huidige hoogte: 137 meter.

Piramide van Chefren (Khafra)

Deze piramide staat bekend om de kalklaag die nog deels zichtbaar is. Deze kalklaag bevindt zich geheel aan de top van de constructie. Vanwege deze kalklaag lijkt hij groter dan de piramide van Cheops, ondanks dat hij enkele meters kleiner is. Het grootste gedeelte van de kalk is later in de geschiedenis gebruikt voor andere bouwwerken. De naam 'Chefren' is ontstaan vanwege de naam van de zoon van Cheops.

Afmetingen

  • Oorspronkelijke hoogte: 143,50 meter.
  • Huidige hoogte: 136 meter.

Piramide van Mycerinus (Menkaure)

De piramide van Mycerinus is de kleinste van de drie piramides in Gizeh. Dit exemplaar is van de drie piramides het meest beschadigd. Dit komt vanwege een kalief uit de 16e eeuw die het bevel gaf om de piramides te vernietigen.

Afmetingen

  • Oorspronkelijke hoogte: 66,50 meter.
  • Huidige hoogte: 62,50 meter.

De Sfinx / Bron: Simon, PixabayDe Sfinx / Bron: Simon, Pixabay

De Sfinx

Voor de piramides bevindt zich de wereldberoemde Sfinx. De Sfinx moet een wachter voorstellen die een belangrijke constructie beschermt. In dit geval zijn het de piramides. De constructie geeft een persoon weer met een leeuwenlichaam. Het beeld is van een mythisch wezen dat in meerdere culturen voorkomt. Soms wordt dit mythisch wezen met een ramskop weergegeven in plaats van een mensenhoofd. Dit wordt ook wel een 'Criosfinx' genoemd. De kop van de Sfinx is in verhouding tot zijn lichaam kleiner. Hierdoor denken sommige wetenschappers dat het beeld niet altijd dezelfde mensenhoofd heeft gehad. Tussen Luxor en Karnak (elders in Egypte) is er een rij Sfinxen te zien. Deze Sfinxen zijn echter een stuk kleiner van formaat dan het beeld in Gizeh.

Waar kan ik de piramides van Gizeh bezichtigen?

De piramides van Gizeh bevinden zich nabij de Egyptische hoofdstad Caïro. Dit geeft de mogelijkheid om eenvoudig naar wens te pendelen.

Regels, wetten en overige tips

Behoud van de piramides
Het is ten strengste verboden om deze oude bouwwerken te beklimmen. Dit kan namelijk ernstige schade toebrengen aan de monumenten. Hiernaast is men zorgzaam met afval. Het is belangrijk om hiervan bewust te zijn.

Misleiding
Wees ervan bewust dat er personen aanwezig kunnen zijn die kwade bedoelingen hebben. Zij kunnen jou bijvoorbeeld onjuist een andere ingang aanbevelen. Vervolgens wordt er soms door de desbetreffende persoon onterecht een fooi gevraagd.

Politiek
Het is aanbevolen om de politieke situatie van het land te bestuderen. Wanneer het er zeer onrustig is wordt er meestal door reisbureau's een negatief reisadvies afgegeven.

Zijn er voorzieningen nabij de piramides?

Het duurt ongeveer 20 minuten om met de auto vanuit de stad van Caïro de monumenten te bereiken. Het is mogelijk om een reis te boeken zodat je door een gids opgehaald wordt. Hierbij zou je met je gids kunnen afspreken om na afloop weer teruggebracht te worden naar de locatie van waar je opgehaald bent. Omdat de piramides zich in de woestijn bevinden zijn hier minder voorzieningen aanwezig.

Hoeveel kost het?

Het kost ongeveer 20,- euro om de piramide van Cheops te bezoeken. De overige piramides zijn goedkoper en kosten ongeveer 8,- euro per ticket. Studenten krijgen ongeveer 50% korting wanneer zij een studentenkaart met zich meebrengen. Een privé-rondleiding om de piramides en Sfinx te bezoeken kost zo'n 30 euro (cijfers van 2016). Een rondleiding duurt enkele uren.

Wat zijn de openingstijden voor bezichtiging?

Vanwege de grote hoeveelheid toeristen zijn de monumenten vaak open voor bezichtiging. Het plateau van Giza is namelijk zeven dagen per week toegankelijk voor toeristen. De piramides zijn vanaf 7 uur in de ochtend tot 5 uur in de middag te bezichtigen (tijden van 2016).

Piramides van gizeh

© 2016 - 2024 Zonnescherm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De piramiden van GizehDe zeven wereldwonderen zijn ongetwijfeld spectaculair en prachtig. Een van de oudste van de zeven wereldwonderen zijn d…
Piramides van Gizeh in EgyptePiramides van Gizeh in EgypteDe Piramides van Egypte zijn wereldberoemd. Het Gizeh platform wordt beschouwd als een van de 7 wereldwonderen. De bouww…
De piramides van Gizeh: waarheid of leugen?De piramides van Gizeh: waarheid of leugen?Iedereen kent ze wel. Drie markante, reusachtige piramides die uit de zandvlakte van Gizeh oprijzen. De graven van de fa…
De schatten van EgypteEgypte is vooral bekend om haar rijke geschiedenis. De koningsgraven in de vorm van piramide’s, de dodenmaskers en de ve…

Bédoin – dorp aan de voet van de Mont VentouxBédoin – dorp aan de voet van de Mont VentouxBédoin is een levendig dorp in de Provence. Het is er een komen en gaan van fietsers die de Mont Ventoux willen beklimme…
Provence – Gorges de la NesqueProvence – Gorges de la NesqueDe Gorges de la Nesque is te vinden in de bergen van de Vaucluse, in de Provence-Alpes-Cote d'Azur. De kloof is uitgesle…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Dungodung, Flickr (CC BY-SA-2.0)
  • https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Piramiden_van_Gizeh
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Great_Pyramid_of_Giza
  • http://www.antiekewereldwonderen.nl/piramide.html
  • http://www.egypteonline.nl/cairo-gizeh-piramides.htm
  • http://www.travelmarker.nl/bestemmingen/afrika/egypte/bezienswaardigheden/gizeh.htm
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Sfinx_(mythologie)
  • http://wikitravel.org/en/Cairo/Giza
  • https://www.tripadvisor.nl/AttractionProductDetail?product=3124CAI11&d=308887&aidSuffix=tvrm&partner=Viator
  • https://www.viator.com/Cairo-attractions/Giza-Pyramids/d782-a1506
  • http://thetravellingsquid.com/2016/07/09/ticket-pricing-of-the-pyramids-of-giza/
  • http://www.egypttailormade.net/entrance-fees.html
  • Afbeelding bron 1: Ad Meskens, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: MusikAnimal, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 3: Kounosu, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 4: Simon, Pixabay
Zonnescherm (89 artikelen)
Laatste update: 23-12-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 16
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.