De schatten van Egypte

Egypte is vooral bekend om haar rijke geschiedenis. De koningsgraven in de vorm van piramide’s, de dodenmaskers en de verhalen over mummies en farao’s doen het ook vandaag de dag nog bijzonder goed. Een reis naar Egypte is dan ook zeker de moeite waard. Om alvast een beetje in de sfeer te komen, volgen hier hoogtepunten van dit bijzondere land: de schatten die Egypte te bieden heeft.

Cairo

Cairo is de hoofdstad van Egypte. Vergeleken bij andere steden in het Afrikaanse continent is Cairo vrij modern, zeker omdat Cairo als educatieve hoofdstad ven het Midden-Oosten wordt gezien. Cairo beschikt over mooie moskeeën, die zeker de moeite van het bezoeken waard zijn. Zo zijn er de Al-Aqmar moskee, de Mohammed Ali moskee en de Al-Hakim moskee. Het oude hart van Cairo is door UNESCO tot werelferfgoed verklaard en laat datgene zien wat je uit een Arabisch land mag verwachten; bazaars. De souk van Khan El-Khalili is de grootste souk ter wereld en ontstaan aan het einde van de veertiende eeuw. Het is op sommige plekken net alsof de tijd heeft stilgestaan. De markt is het best te bezoeken aan het eind van de middag, wanneer de markt echt tot leven is gekomen.

Piramides

De piramides zijn de trekpleisters van Egypte. Miljoenen mensen brengen jaarlijks bezoekjes aan deze schitterende bouwwerken, die hun stempel op het land hebben gedrukt en het bewijs zijn van en een enerverende geschiedenis. Het Oude Egypte komt opnieuw tot leven wanneer een bezoekje aan deze piramides wordt gebracht. De Piramide van Cheops wordt ook wel de Grote Piramide genoemd. Deze piramide is een van de zeven oude wereldwonderen, die tot op de dag van vandaag nog te bezichtigen is. De piramide is 146 meter hoog en ongeveer 230 meter breed. De Piramide van Mycerinus is de op twee na grootste piramide van Gizeh. De Piramide van Chefren is de op een na grootste piramide in Gizeh en tevens de graftombe van koning Chefren. Naast de piramides zijn ook de sfinxen, dodentempels en daltempels te bezichtigen. Al deze piramides zijn te bezichtigen in Gizeh, een voorstad van Cairo.

Luxor

Verder naar het zuiden vinden we de stad Luxor, die bekend staat vanwege haar archeologische activiteiten. Vroeger was Luxor hoofdstad van Opper-Egypte, onder de naam Thebe. Luxor ligt ongeveer in het midden van Egypte op de oostelijke over van de rivier de Nijl. Ook Luxor beschikt over tal van bezienswaardigheden, waaronder de tempel van Ramses II, de tempel van Ramses III en de tempel van Amon. Tevens vind je hier de Kolossen van Memnon terug, de beelden van farao Amenhotep III. Aan de oostelijke over liggen de Luxtortempel - die gebouwd werd ter ere van de god Amon - en de Karnak, een andere tempel. Luxor wordt veelal middels een cruise aangedaan, maar heeft ook een eigen vliegveld, Luxor International Airport. Tevens zijn er treinverbindingen met Cairo en Aswan.

Alexandrië

Juist in het noorden van Egypte vinden we de stad Alexandrië terug, de op een na grootste stad van Egypte die aan de Middellandse Zee ligt. Alexandrië is genoemd naar Alexander de Grote, die een wereldrijk stichtte. Egypte maakte daar deel van uit. Alexandrië is bijna duizend jaar lang de hoofdstad van Egypte geweest en zelfs de tweede stad van het Romeinse Rijk geweest. Voor langere tijd is Alexandrië ook het belangrijkste centrum geweest van cultuur, kennis en geleerdheid in de periode van de Oudheid en de vroege Middeleeuwen. Tegenwoordig telt Alexandrië maar liefst vier miljoen inwoners en daarmee is ze een van de grootste steden ter wereld en op Cairo na de belangrijkste stad van Egypte. In Alexandrië heeft zich een belangrijke chemische industrie gevestigd. In Alexandrië is ook het nodige te bezichtigen, waaronder een Romeins Amfitheater, de Pilaar van Pompeius en het Grieks-Romeins Museum.

Reisadvies

Wie van plan is om naar Egypte te gaan, zou kunnen overwegen zich aan te sluiten bij een groepsrondreis. Op die manier weet je zeker dat je een aantal belangrijke highlights van het land gaat bezichtigen en het bespaart je de tijd en moeite om dat zelf uit te zoeken. Reizen zijn van verschillende duur. Je kunt al voor één week naar Egypte gaan en toch allerlei hoogtepunten zien. Voor wie het leuk vindt om langere tijd bezig te zijn, zijn er ook reizen van meerdere weken.
© 2009 - 2024 Paulsmiezen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Klimaat Egypte door het jaar heenKlimaat Egypte door het jaar heenVeel mensen bezoeken Egypte om van de zon, de zee en het strand te bezoeken. Ook de oude schatten van Egypte zoals de pi…
Caïro, de hoofdstad van EgypteCaïro, de miljoenenstad van Egypte. Met een mooie ligging aan de Nijl, is er veel te doen. Vele zaken maakt Caïro tot ee…
De wereldberoemde piramides van Gizeh, EgypteDe wereldberoemde piramides van Gizeh, EgypteDe piramides van Gizeh behoren tot de grootste en oudste bouwwerken op aarde. Ze zijn namelijk al duizenden jaren oud. D…
Italië – Palermo, hoofdstad van SiciliëDe stad Palermo is de hoofdstad van de Italiaanse provincie Sicilië, het eiland aan de voet van Italië. Palermo ligt in…
Paulsmiezen (97 artikelen)
Gepubliceerd: 26-06-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.